Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítače jsou naši kamarádi!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítače jsou naši kamarádi!"— Transkript prezentace:

1 Počítače jsou naši kamarádi!
Podle toho se k nim budeme chovat slušně. V počítačové učebně nesmějí mít žáci jídlo, pití, bonbóny, žvýkačku apod. Každý musí mít čisté ruce a na nohou přezůvky (ne cvičky nebo tenisky). Žáci nesmějí vstávat ze židle a chodit se dívat ke spolužákům, co mají na monitoru, nebo jim radit. Když si někdo neví rady, nevyrušuje spolužáky, ale sedí a hlásí se. Když někdo poškodí něco u počítače, rodiče jsou povinni škodu zaplatit. Když někdo zjistí závadu na počítači hned po příchodu do učebny, nahlásí to učiteli.

2 Počítač = PC. PC = personal computer (osobní počítač). 2 systémy: IBM a Mc Intosh, používáme IBM. Hardware: tiskárna, monitor, myš, klávesnice, hard disk, DVD mechanika atd. Software: programy (bez nich počítač nic nedělá). Výrobce softwaru = například firma Microsoft, Zakladatel Microsoftu = Bill Gates. Microsoft vytvořil hlavně programy: DOS, Windows a Office. DOS = disk operating system, Windows = okna (také operační systém) Office = balík programů pro kanceláře, součásti: Word, Excel, Power Point, Outlook, Publisher atd. Programy i naše práce se ukládají na harddisk.

3 Zapínání počítače: napřed monitor, potom počítač!
Vypínání počítače: na spodní liště vlevo kliknout na tlačítko START, potom na nápis VYPNOUT. Spouštění programu: Ikony = malé obrázky na ploše monitoru, když na ně dvakrát klikneme (dvojklik), spustí se program. Když tam požadovaný program není, klikneme na tlačítko START, potom na nápis VŠECHNY PROG- RAMY. Činnosti s myší: kliknutí levým tlačítkem, kliknutí pravým tlačítkem, dvojklik, tažení, rolování kolečkem nahoru, rolování kolečkem dolů. Kliknutí levým = např. výběr z několika možností, kliknutí pravým = např. zobrazení nabídky, dvojklik = např. spouštění programů, tažení = např. označení většího výběru, rolování nahoru = např. posun stránek nahoru, rolování dolů = např. posun stránek dolů.


Stáhnout ppt "Počítače jsou naši kamarádi!"

Podobné prezentace


Reklamy Google