FUNKCIE A ICH ZÁKLADNÉ VLASTNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základy infinitezimálního počtu
Funkce Vlastnosti funkcí.
DERIVACE A MONOTÓNNOST, LOKÁLNÍ EXTRÉMY Autor: RNDr. Věra Freiová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Funkce.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
5. Přednáška funkce BRVKA Johann P.G.L. Dirichlet (1805 – 1859)
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
BRVKA Leonard Paul Euler (1707 – 1783). Pod označením INVERZNÍ proces chápeme opačný děj, takový, který probíhá opačným směrem, např. tání a tuhnutí.
F U N K C E.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B09 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníProsinec.
INVERZNÍ FUNKCE Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VLASTNOSTI FUNKCÍ Příklady.
9.přednáška vyšetřování průběhu funkce
vlastnosti lineární funkce
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Logaritmické funkce Michal Vlček T4.C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_87.
Funkce a jejich vlastnosti
FUNKCE. Závislost délky vegetační sezóny na nadmořské výšce
Množiny.
PRŮBĚH FUNKCE.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B04 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníListopad.
DERIVACE A MONOTÓNNOST, LOKÁLNÍ EXTRÉMY. ROLLEOVA VĚTA: Mějme funkci , která má tyto vlastnosti: a) je spojitá v uzavřeném intervalu ‹a,b› b) v každém.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Funkce sinus.
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
FUNKCE, KONSTRUKČNÍ ÚLOHY Převody jednotek, funkce, konstrukční úlohy, osová a středová souměrnost.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Danuše Chrastecká Matematika 2. ročník Lineární lomená funkce ChrM611 říjen 2013 Číslo klíčové.
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Funkce a jejich vlastnosti
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
VY_32_INOVACE_FCE1_05 Funkce 1 Vlastnosti funkce 2.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_120.MAT.02 Logaritmická funkce.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Lineárna funkcia a jej vlastnosti
7.1 Základní pojmy Mgr. Petra Toboříková
Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice
Súmernosti 7.ročník ZŠ Mgr. Zuzana Blašková ZŠ Staničná 13, Košice.
Pavol Nečas Gymnázium L. N. Senica Šk. rok 2008/2009 III.A
Úvod. Porovnávanie celých čísel.
Matematika = kráľovná vied Analýza = kráľovná matematiky
Autor.Mgr.Magdaléna Štefaničková
Graf kvadratickej funkcie s absolútnou hodnotou
GONIOMETRICKÉ FUNKCIE SÍNUS A KOSÍNUS
Grafické riešenie lineárnej rovnice
Podmienená pravdepodobnosť
Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Nesymetria pre 2 spotrebiče pripojené na združené napätia
Funkce a jejich vlastnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

FUNKCIE A ICH ZÁKLADNÉ VLASTNOSTI Lívia Damašková Gymnázium L. N. Senica 2. A Šk. rok 2007/2008

Funkcia Funkciou na množine A sa nazýva predpis, ktorým každému prvku množiny A je priradené práve 1 reálne číslo. Množina A sa nazýva DEFINIČNÝ OBOR ( D(f) ) Definičný obor je množina všetkých x R, pre ktoré je funkcia definovaná = predpis alebo rovnica má zmysel.

Príklad: x-2≠0 x+3≥0 1-|x|≥0 x≠2 x≥-3 1≥|x| D(f) =R–{2} D(f)=<-3;∞) |x|≤ 1 x=1;-1 D(f)=<-1;1>

Obor hodnôt funkcie H(f) Je daná funkcia f: Množina všetkých y R, ku ktorým existuje aspoň 1 x R tak, že , sa nazýva obor hodnôt funkcie. X 1 2 3 D(f)={1,2,3} Y 2 5 8 H(f)={2,5,8}

Určovanie D(f) a H(f) z grafu funkcie y y y 2 2 1 x 1 x x D(f)=R nie je funkcia D(f)=R H(f)=<2;∞) H(f)=(0;∞)

VLASTNOSTI FUNKCIÍ Párne a nepárne funkcie (parita) Prostá funkcia Monotónnosť funkcií Ohraničené funkcie Extrémy funkcií Periodické funkcie Inverzná funkcia

Párne a nepárne funkcie Párna funkcia – graf je súmerný podľa osi y (osová súmernosť) Nepárna funkcia – graf je súmerný podľa počiatku súradnicovej sústavy (stredová súmernosť) Definícia: Funkcia f je párna, ak platí: a, b, Funkcia f je nepárna, ak platí:

y x Párna funkcia nepárna funkcia nemá paritu

Prostá funkcia Prostá funkcia – každá rovnobežka s osou x pretne graf funkcie najviac v 1 bode (alebo žiadnom) Funkcia nie je prostá – existuje rovnobežka s osou x (stačí 1), ktorá pretne graf funkcie vo viac ako v 1 bode Definícia: Funkcia je prostá na D(f), ak platí:

sú funkcie nie sú funkcie

Monotónnosť funkcií Ak je funkcia -rastúca -klesajúca -nerastúca -neklesajúca Definícia: Funkcia f je na D(f): a, rastúca b, klesajúca c, nerastúca d, neklesajúca

rastúca funkcia: -ak rastú ,rastú aj klesajúca funkcia: -s rastúcimi hodnoty y klesajú

neklesajúca funkcia: nerastúca funkcia: -skladá sa z rastúcich a konštantných častí -ak hodnoty rastú, hodnoty y buď rastú, alebo sú konštantné nerastúca funkcia: - s rastúcimi , hodnoty y klesajú alebo sú konštantné

Ohraničené funkcie Definícia: Funkcia je zhora ohraničená na D(f) Funkcia je zdola ohraničená na D(f) Funkcia je ohraničená na D(f) ak je ohraničená zhora aj zdola.

h -funkcia je zhora ohraničená -funkcia je zdola ohraničená d

Extrémy funkcií Definícia: Funkcia f má v bode maximum Funkcia f má v bode minimum

x -v bode x je maximálna hodnota -v bode y je minimálna hodnota y

Periodické funkcie Definícia: Funkcia f je periodická na D(f) s najmenšou periódou ak platí

x Perióda na osi x, najmenšia perióda p=1cm

Inverzná funkcia -k funkcii f – Existuje len vtedy, ak funkcia je prostá Grafy funkcie a inverznej funkcie sú súmerné podľa osi I. a III. Kvadrantu. f D(f)=H( ) H(f)=D( )