ROVNOMERNÝ POHYB Lucia Binderová 1.G.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Dráha, rychlost, čas.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
VY_32_INOVACE_02 - RYCHLOST
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_702.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Rychlost nerovnoměrného pohybu tělesa (průměrná rychlost)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Grafické znázornění pohybu
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
PaedDr. Jozef Beňuška Definice rovnoměrného pohybu tělesa: Rovnoměrný pohyb koná těleso tehdy, když za libovolné, ale stejně velké.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
Procvičování znalostí z rychlosti rovnoměrného pohybu
PaedDr. Jozef Beňuška
Grafické znázornění pohybu
Rychlost a dráha rovnoměrného pohybu. Vypracoval: Lukáš Karlík
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Nerovnoměrný pohyb.
Fyzika – vyhledávání hodnot z grafů.
Formy mechanickej energie...
ROVNOMERNE ZRÝCHLENÝ POHYB
MS PowerPoint Prechody a animácie
Dvojica Síl Lukáš Beňo 1.G.
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
Seminár z fyziky.
Seminár z fyziky.
Ťažisko telesa Matej Solivarský 1.G..
Rýchlosť rovnomerného pohybu
Úlohy na pohyb 9. ročník.
Príklady rovnomerného pohybu po kružnici
Vzájomná premena polohovej a pohybovej energie telesa
MECHANIKA.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Transkript prezentace:

ROVNOMERNÝ POHYB Lucia Binderová 1.G

OBSAH: Rovnomerný pohyb Vzťahy na výpočet rovnomerného pohybu Grafy rovnomerného pohybu Príklady Zdroje

Rovnomerný pohyb Rovnomerným pohybom nazývame taký pohyb, pri ktorom hmotný bod prejde v ľubovoľných, ale rovnakých časových úsekoch rovnaké dráhy. s = v. t s- dráha [ m ] v– rýchlosť - vektorová fyzikálna veličina, pri rovnomernom pohybe je stále rovnaká [ v ]=m/s t– čas pohybu [ s ]

Vzťahy s nenulovými počiatočnými rýchlosťami: s= s0 + v. t – používame ho pri výpočte, keď sa hmotný bod pred našim pozorovaním už pohyboval, teda už prešiel určitú dráhu s0 s B C A

Ak chceme určiť veľkosť rýchlosti rovnomerného pohybu hmotného bodu, nepotrebujeme nutne poznať celú dráhu a celkový čas, ale stačí poznať určitú časť dráhy prejdenú za istý časový interval v = s : t S = s2 - s 1 s1 s2 A B

Grafy rovnomerného pohybu: graf závislosti rýchlosti od času graf závislosti dráhy od času s = s0+ v. t v s t t

Neverím, že to nedokážeš !!!!! Auto ide z Liptovského Mikuláša do Partizánskeho. Vzdialenosť Mikuláš- Kraľovany(45 km) prejde za 35 minút, Kraľovany- Slovenské Pravno(43km) za 50 minút a Pravno- Partizánske(60km) za 50 minút. Aká je priemerná rýchlosť auta na jednotlivých úsekoch cesty a celej trase? Auto prešlo rovnomerným pohybom dráhu 120km za 1h a 30min. Určte jeho priemernú rýchlosť. Určte dráhu, ktorú prešlo jednak za prvých 20 min, jednak za 50min, od začiatku pohybu. Vypočítajte rýchlosť auta medzi 20 a 50 min jazdy.

Zdroje J. Vachek a kolektív: Fyzika pre 1. ročník gymnázia, SPN, Bratislava, 2001 zošit fyziky