VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Vitaminy.
Vitamíny.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Anémie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vitamíny.
Diferencované stravování
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Cukry (sacharidy).
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vitamíny rozpustné ve vodě
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
= přeměna látek a energií
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Izoprenoidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Vitaminy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI ROZPUSTNÉ V TUCÍCH ROZPUSTNÉ VE VODĚ UKÁZKY

1880 objeveny ruský lékař LUNIN NÍZKOMOLEKULÁRNÍ ORGANICKÉ SLOUČENINY ESENCIÁLNÍ SLOŽKA POTRAVY – NEZBYTNÉ PRO ŽIVOT rostliny a některé mikroorganismy je dovedou syntetizovat živočichové jen některé, a to z meziproduktů – provitamínů, ty jsou opět syntetizovány rostlinami

Vitaminy - složení Vitaminy jsou přírodní biokatalyzátory, které si vyšší organismy neumějí syntetizovat a musí je tedy přijímat spolu s potravou nebo ve formě tzv. provitaminů. Jsou součástí mnoha koenzymů. Každý organismus má své specifické potřeby na vitaminy – záleží např.: na druhu organismu nebo na fyziologickém vývoji (věku). Z chemického hlediska se jedná o velice různorodé látky – alkoholy, terpeny, steroidy, sacharidy, heterocykly ………

Vitaminy – význam a hladina v organismu Vitaminy se účastní redoxních pochodů a zabraňují nežádoucím oxidacím tkání. Rozeznáváme tři základní hladiny obsahu vitaminu: Hypovitaminosa – nedostatečné množství vitaminu. Hypervitaminosa – nadbytečné množství vitaminu (způsobené předávkováním při léčbě vitamíny nebo při nadměrném příjmu vitaminů rozpustných v tucích). Avitaminosa – vitamin chybí zcela, může vést až ke smrti.

Vitaminy – dělení podle rozpustnosti Biokatalyzátory V polárním rozpouštědle (ve vodě) B, C, H V nepolárním rozpouštědle (tucích) A, D, E, K

Vitaminy – rozpustné v tucích Vitamin A (retinol) Funkce antikarcinogení, podporuje přenos zrakového vjemu, ovlivňuje biosyntézu bílkovin. Avitaminosa – šeroslepost, vysychání rohovky, spojivek, zastavení růstu. Hypervitaminosa – poruchy kloubů (podobné revmatu), zvýšená krvácivost, vypadávání vlasů, poruchy jater.

Zdroje: rybí tuk, rybí játra (sladkovodní), vaječný žloutek, máslo, provitamin – mrkev, salát, paprika, špenát, zelí.

Vitamin D (karciferoly) Řídí metabolismus vápníku a fosforu. Provitamin se přeměňuje působením UV. Avitaminosa – měknutí a řídnutí kostí (rachitis neboli křivice). Hypervitaminosa – vede ke vzniku ledvinových kamenů (nadměrné usazování vápníku v tkáních) Zdroje: rybí tuk (mořské), játra, vaječný žloutek, máslo.

Chemicky se rozlišuje vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol).

Vitamin E (tokoferol) Je to antioxidant (proti radioaktivnímu záření, „stárnutí“), podporuje činnost pohlavních žláz. Avitaminosa u zvířat vede ke sterilitě, u člověka ochablost svalů, poškození cév Zdroje: obilné klíčky, salát, rostlinné oleje

Vitamin K (fylochinon) Podporuje srážlivost krve. Může být produkován střevními bakteriemi. Avitaminosa – větší krvácivost (využívá se ve zdravotnictví při mozkových příhodách a odstranění krevních sraženin – warfarin – antivitamin) Zdroje: kapusta, špenát, kopřivy, vajíčka, játra.

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K. Vitamín K1, fylochinon, je syntetizován rostlinami. Vitamín K2, menachinon, je produkován bakteriemi.

Vitaminy – rozpustné ve vodě Vitamin B₁ (thiamin) Podporuje metabolismus sacharidů. Hypovitaminosa – únava, křeče, ztráta citlivosti, záněty ústní dutiny, oslabení srdce, svalů – nemoc beri- beri Avitaminosa – nervové poruchy, otoky, obrna. Zdroje: obilné klíčky, celozrnná mouka, kvasnice, vnitřnosti, vepřové maso, zelenina, vejce.

Vitamin B₂ (riboflavin) Podporuje metabolismus (FAD oxidoreduktasa). Avitaminosa – záněty ústní dutiny, rozpraskané rty a koutky, poškození sliznice, u zvířat poškození kůže a zastavení růstu. Zdroje: kvasnice, vnitřnosti, vejce, rajčata, maso a volně v mléce.

Vitamin PP (niacin, kyselina nikotinová, nikotinamid) B3 Podporuje metabolismus (NAD, NADP). Tělo ho umí syntetizovat. Avitaminosa – nemoc pelagra (záněty kůže,hnědnutí kůže, průjmy, nervové poruchy) (konzumace pouze kukuřice) Zdroje: maso, kvasnice, mléko, luštěniny, pražená káva.

Vitamin B₅ (kyselina pantothenová) Podporuje metabolismus (součást koenzymu A , Pantenol -léčba spálenin), růst chlupů, hojení jizev. Avitaminosa – apatie, svalová slabost, deprese, křeče, nervové poruchy. Zdroje: kvasnice, vnitřnosti, vejce, maso, sýry, luštěniny.

Vitamin H (biotin) B7 Podporuje správnou funkci kůže, součást enzymů. Hypovitaminosa – únava, ospalost, poruchy kůže, nechutenství. Zdroje: maso, kvasnice, játra, zelenina, vajíčka.

Folacin (kyselina listová) B9 Podporuje regeneraci červených krvinek, součást methyltransferás. Avitaminosa – anémie (chudokrevnost). Zdroje: játra, vajíčka, kvasnice, salát.

Vitamin B₁₂ (kobalamin) Podporuje krvetvorbu, nevzniká v rostlinách. Strukturně je nejsložitější, podobný hemu, obsahuje však kobalt. Avitaminosa – anemie (chudokrevnost), degradace míšních nervů. Zdroje: vnitřnosti (játra), vaječný žloutek, maso, průmyslově mikroorganismy.

Vitamin C (kyselina L-askorbová) většina živočichů ho dokáže syntetizovat – pouze člověk, opice a morče nemají příslušný enzym Podporuje vstřebávání železa, krvetvorbu, srážlivost krve, zvyšuje obranyschopnost organismu, jedná se o antioxidant Avitaminosa – záněty dásní, vypadávání zubů, zvýšená náchylnost k infekcím, krvácivost, bolest kloubů - vede až k nemoci kurděje (skorbut) což je stav avitaminosy. Synteticky připravený vitamin C je bezbarvá, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, kyselé chuti.

Zdroje: křen, rybíz, šípek, kiwi, jahody, pomeranče, citrony, mandarinky, jablka, papriky, špenát, zelí, brambory, maso, mléko, vajíčka.

Odhadněte a seřaďte obrázky potravin podle toho, jak si myslíte, že obsahují vitamin C (od největšího obsahu k nejmenšímu). 6 5 4 2 3 7 1

Přiřaďte k obrázkům odpovídající vitaminy: ( př.: D+ jako pro dostatek vitaminu D, D- jako pro nedostatek vitaminu D) A- PP- D- Kys. listová + K+ Kys. listová- C- E+

Vitaminy – doplňte tabulku Chemický název Funkce Hypovitaminosa B₁ Thiamin Metabolismus sacharidů Beri-beri, nervy, srdce,svaly A Retinol Zrakové vjemy Šeroslepost B₂ Riboflavin Součást koenzymů Záněty sliznic Folacin Kyselina listová Krvetvorba Anemie B₅ Kyselina pantothenová Koenzym A, hojení jizev Svalová slabost, deprese, křeče C Kyselina askorbová Metabolismus, imunita Kurděje, jarní únava PP Nikotinamid Pokožka Pelagra D Kalciferol Metabolismus Ca, P Rachitis E Tokoferol Pohlavní žlázy Sterilita B₁₂ Kobalamin H Biotin Kůže Nechutenství K Fylochinon Krevní srážlivost Poruchy srážlivosti