VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI ROZPUSTNÉ V TUCÍCH ROZPUSTNÉ VE VODĚ UKÁZKY
1880 objeveny ruský lékař LUNIN NÍZKOMOLEKULÁRNÍ ORGANICKÉ SLOUČENINY ESENCIÁLNÍ SLOŽKA POTRAVY – NEZBYTNÉ PRO ŽIVOT rostliny a některé mikroorganismy je dovedou syntetizovat živočichové jen některé, a to z meziproduktů – provitamínů, ty jsou opět syntetizovány rostlinami
Vitaminy - složení Vitaminy jsou přírodní biokatalyzátory, které si vyšší organismy neumějí syntetizovat a musí je tedy přijímat spolu s potravou nebo ve formě tzv. provitaminů. Jsou součástí mnoha koenzymů. Každý organismus má své specifické potřeby na vitaminy – záleží např.: na druhu organismu nebo na fyziologickém vývoji (věku). Z chemického hlediska se jedná o velice různorodé látky – alkoholy, terpeny, steroidy, sacharidy, heterocykly ………
Vitaminy – význam a hladina v organismu Vitaminy se účastní redoxních pochodů a zabraňují nežádoucím oxidacím tkání. Rozeznáváme tři základní hladiny obsahu vitaminu: Hypovitaminosa – nedostatečné množství vitaminu. Hypervitaminosa – nadbytečné množství vitaminu (způsobené předávkováním při léčbě vitamíny nebo při nadměrném příjmu vitaminů rozpustných v tucích). Avitaminosa – vitamin chybí zcela, může vést až ke smrti.
Vitaminy – dělení podle rozpustnosti Biokatalyzátory V polárním rozpouštědle (ve vodě) B, C, H V nepolárním rozpouštědle (tucích) A, D, E, K
Vitaminy – rozpustné v tucích Vitamin A (retinol) Funkce antikarcinogení, podporuje přenos zrakového vjemu, ovlivňuje biosyntézu bílkovin. Avitaminosa – šeroslepost, vysychání rohovky, spojivek, zastavení růstu. Hypervitaminosa – poruchy kloubů (podobné revmatu), zvýšená krvácivost, vypadávání vlasů, poruchy jater.
Zdroje: rybí tuk, rybí játra (sladkovodní), vaječný žloutek, máslo, provitamin – mrkev, salát, paprika, špenát, zelí.
Vitamin D (karciferoly) Řídí metabolismus vápníku a fosforu. Provitamin se přeměňuje působením UV. Avitaminosa – měknutí a řídnutí kostí (rachitis neboli křivice). Hypervitaminosa – vede ke vzniku ledvinových kamenů (nadměrné usazování vápníku v tkáních) Zdroje: rybí tuk (mořské), játra, vaječný žloutek, máslo.
Chemicky se rozlišuje vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol).
Vitamin E (tokoferol) Je to antioxidant (proti radioaktivnímu záření, „stárnutí“), podporuje činnost pohlavních žláz. Avitaminosa u zvířat vede ke sterilitě, u člověka ochablost svalů, poškození cév Zdroje: obilné klíčky, salát, rostlinné oleje
Vitamin K (fylochinon) Podporuje srážlivost krve. Může být produkován střevními bakteriemi. Avitaminosa – větší krvácivost (využívá se ve zdravotnictví při mozkových příhodách a odstranění krevních sraženin – warfarin – antivitamin) Zdroje: kapusta, špenát, kopřivy, vajíčka, játra.
Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K. Vitamín K1, fylochinon, je syntetizován rostlinami. Vitamín K2, menachinon, je produkován bakteriemi.
Vitaminy – rozpustné ve vodě Vitamin B₁ (thiamin) Podporuje metabolismus sacharidů. Hypovitaminosa – únava, křeče, ztráta citlivosti, záněty ústní dutiny, oslabení srdce, svalů – nemoc beri- beri Avitaminosa – nervové poruchy, otoky, obrna. Zdroje: obilné klíčky, celozrnná mouka, kvasnice, vnitřnosti, vepřové maso, zelenina, vejce.
Vitamin B₂ (riboflavin) Podporuje metabolismus (FAD oxidoreduktasa). Avitaminosa – záněty ústní dutiny, rozpraskané rty a koutky, poškození sliznice, u zvířat poškození kůže a zastavení růstu. Zdroje: kvasnice, vnitřnosti, vejce, rajčata, maso a volně v mléce.
Vitamin PP (niacin, kyselina nikotinová, nikotinamid) B3 Podporuje metabolismus (NAD, NADP). Tělo ho umí syntetizovat. Avitaminosa – nemoc pelagra (záněty kůže,hnědnutí kůže, průjmy, nervové poruchy) (konzumace pouze kukuřice) Zdroje: maso, kvasnice, mléko, luštěniny, pražená káva.
Vitamin B₅ (kyselina pantothenová) Podporuje metabolismus (součást koenzymu A , Pantenol -léčba spálenin), růst chlupů, hojení jizev. Avitaminosa – apatie, svalová slabost, deprese, křeče, nervové poruchy. Zdroje: kvasnice, vnitřnosti, vejce, maso, sýry, luštěniny.
Vitamin H (biotin) B7 Podporuje správnou funkci kůže, součást enzymů. Hypovitaminosa – únava, ospalost, poruchy kůže, nechutenství. Zdroje: maso, kvasnice, játra, zelenina, vajíčka.
Folacin (kyselina listová) B9 Podporuje regeneraci červených krvinek, součást methyltransferás. Avitaminosa – anémie (chudokrevnost). Zdroje: játra, vajíčka, kvasnice, salát.
Vitamin B₁₂ (kobalamin) Podporuje krvetvorbu, nevzniká v rostlinách. Strukturně je nejsložitější, podobný hemu, obsahuje však kobalt. Avitaminosa – anemie (chudokrevnost), degradace míšních nervů. Zdroje: vnitřnosti (játra), vaječný žloutek, maso, průmyslově mikroorganismy.
Vitamin C (kyselina L-askorbová) většina živočichů ho dokáže syntetizovat – pouze člověk, opice a morče nemají příslušný enzym Podporuje vstřebávání železa, krvetvorbu, srážlivost krve, zvyšuje obranyschopnost organismu, jedná se o antioxidant Avitaminosa – záněty dásní, vypadávání zubů, zvýšená náchylnost k infekcím, krvácivost, bolest kloubů - vede až k nemoci kurděje (skorbut) což je stav avitaminosy. Synteticky připravený vitamin C je bezbarvá, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, kyselé chuti.
Zdroje: křen, rybíz, šípek, kiwi, jahody, pomeranče, citrony, mandarinky, jablka, papriky, špenát, zelí, brambory, maso, mléko, vajíčka.
Odhadněte a seřaďte obrázky potravin podle toho, jak si myslíte, že obsahují vitamin C (od největšího obsahu k nejmenšímu). 6 5 4 2 3 7 1
Přiřaďte k obrázkům odpovídající vitaminy: ( př.: D+ jako pro dostatek vitaminu D, D- jako pro nedostatek vitaminu D) A- PP- D- Kys. listová + K+ Kys. listová- C- E+
Vitaminy – doplňte tabulku Chemický název Funkce Hypovitaminosa B₁ Thiamin Metabolismus sacharidů Beri-beri, nervy, srdce,svaly A Retinol Zrakové vjemy Šeroslepost B₂ Riboflavin Součást koenzymů Záněty sliznic Folacin Kyselina listová Krvetvorba Anemie B₅ Kyselina pantothenová Koenzym A, hojení jizev Svalová slabost, deprese, křeče C Kyselina askorbová Metabolismus, imunita Kurděje, jarní únava PP Nikotinamid Pokožka Pelagra D Kalciferol Metabolismus Ca, P Rachitis E Tokoferol Pohlavní žlázy Sterilita B₁₂ Kobalamin H Biotin Kůže Nechutenství K Fylochinon Krevní srážlivost Poruchy srážlivosti