MS Excel – příklady na databázové funkce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Advertisements

Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady:3tematický.
Pořízení dat Databázové funkce Řazení Filtrování Souhrny Kontingenční tabulky Kontingenční grafy.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_03 Název materiáluKalkulačka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
ZAL – 5. cvičení Martin Tomášek Pole - opakování Základní datový typ. V poli držíme více elementů (jednoho typu) S elementy v poli můžeme manipulovat.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 GRAF II – výsečový graf Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Vytváření výsečového.
Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Úvod do databází MS Access (1).
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Věcné autority v roce 2016
Microsoft Office Excel – práce s tabulkami a analýzy
Počet čísel Počet hodnot
Počet čísel Počet hodnot
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Hledání nejvyšších a nejnižších hodnot
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Excel – tabulkový procesor
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Informatika I – Cvičení 2.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informatika I – Cvičení 2.
Inf Tabulkový procesor - formátování
Databáze MS ACCESS 2010.
ROZVRHOVÁNÍ SLUŽEB VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ
Procvičení vzorců a funkcí v rámci jednoho i více listů
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Teplota – souhrnná cvičení II.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Lomené algebraické výrazy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
VY_32_INOVACE_VJ35.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Počítačová cvičení z předmětu Datové sklady
Microsoft Office Access
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_VJ36.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
Lomené algebraické výrazy
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Informatika – Průměr a min-max
Informatika – Základní operace s buňkami
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Seminář o stavebním spoření
Informatika Počítačové viry.
Transkript prezentace:

MS Excel – příklady na databázové funkce KIV/ZI – Základy informatiky MS Excel – příklady na databázové funkce cvičící: Michal Nykl zimní semestr 2011

MS Excel – př. na databázové fce Databázové funkce: 12 funkcí: DPOČET() - Vrátí počet buněk, které obsahují čísla, a splňují zadaná kritéria. DPOČET2() – totéž, pouze pro textové buňky. DMAX(), DMIN() - Nalezne maximum/minimum ve sloupci podle zadaných kritérií. DZÍSKAT() - Extrahuje ze sloupce seznamu nebo databáze jednu hodnotu, která splňuje zadaná kritéria. DSUMA(), DSOUČIN(), DPRŮMĚR() ... směrodatná odchylka (2x), rozptyl (2x)

MS Excel – př. na databázové fce Syntaxe: DFUNKCE(databáze; pole; kritéria) Databáze je oblast buněk, které vytvářejí seznam nebo databázi (stejně jako u filtrů). Pole určuje, který sloupec je ve funkci používán. Pole muže být dáno jako text s popiskem sloupce v uvozovkách, nebo jako číslo, které představuje umístění sloupce v seznamu: hodnota 1 představuje první sloupec, hodnota 2 druhý sloupec atd. Je také možné použít adresu popisku sloupce. Kritéria je odkaz na oblast buněk, které určují podmínky funkce.

MS Excel – př. na databázové fce Poznámka: Pokud se s kritérii neshoduje žádný záznam, vrátí funkce DZÍSKAT chybovou hodnotu #HODNOTA! Jestliže se s kritérii shoduje více než jeden záznam, vrátí funkce DZÍSKAT chybovou hodnotu #NUM! Další zajímavosti v souboru: filtry_a_databazove_funkce.doc

MS Excel – př. na databázové fce 7.cv.excel / 1. příklad (prodejna) 1/2: Zjistěte celkovou cenu zboží v prodejně. Zjistěte, kolik dnů ode dneška zbývá do vyznačené doby použitelnosti zboží. V tabulce vytvořte další sloupec "Cena po slevě", do něho uložte pro zboží, jehož doba použitelnosti je kratší než měsíc (30 dnů), cenu sníženou o 50%, pro ostatní zboží stávající údaj o ceně. -- Využijte filtry a databázové funkce.

MS Excel – př. na databázové fce 7.cv.excel / 1. příklad (prodejna) 2/2: Zjistěte, jaká je celková cena zboží s dobou použitelnosti kratší než měsíc (30 dnů). Zjistěte název nejdražšího zboží. -- Využijte filtry a databázové funkce.

MS Excel – př. na databázové fce 7.cv.excel / 2. příklad (firma) 1/3: 1) Použijte rozšířený filtr a zjistěte * průměrný plat v obchodním oddělení v roce 2007 (zkuste užít funkce DPRŮMĚR(…)) * kteří zaměstnanci s platem vyšším než 15000,- Kč v posledních dvou letech nepatří do PO, * kdo má plat vyšší než je průměrný plat ve firmě v roce 2007?

MS Excel – př. na databázové fce 7.cv.excel / 2. příklad (firma) 2/3: 2) Vytvořte souhrn a zjistěte * jaký je průměrný plat v jednotlivých odděleních, * kolik pracovníků je v jednotlivých funkcích?

MS Excel – př. na databázové fce 7.cv.excel / 2. příklad (firma) 3/3: 3) Pomocí databázové funkce zjistěte * počet zaměstnanců ve firmě, * počet zaměstnanců obchodního oddělení (OO), * počet referentů nebo projektantů ve firmě, * jméno zaměstnance s nejnižším platem v roce 2007, * název oddělení, jehož zaměstnanec měl v roce 2007 nejvyšší plat.

Děkuji za pozornost. Příklady přejaty z Courseware ZČU (rok 2011) a případně upraveny.