Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_VJ36.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_VJ36."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_VJ36

2 Autor Mgr. Iveta Vojtková
VY_32_INOVACE_VJ36 Výpočetní technika Autor Mgr. Iveta Vojtková

3 VY_32_INOVACE_VJ36 Tematická oblast - Výpočetní technika Název – Excel, Podmíněné formátování

4 Příklady podmíněného formátování
Vždy si sestavte v Excelu vzorek, se kterým budete pracovat a budete postupně zkoušet dané možnosti Podmíněného formátování

5 Pomocí podmíněného formátování nastavte v oblasti hodnot formát písma u hodnot menších než pět na červenou barvu, u čísel větších než patnáct na modrou, u ostatních na zelenou.

6 Stejný výsledek můžeme dosáhnout i použitím vlastního formátu čísla
Stejný výsledek můžeme dosáhnout i použitím vlastního formátu čísla. Zobrazíme formát buněk např. klávesovou zkratkou CTRL+1 a na kartě číslo zvolíme druh Vlastní a do pole typ zapíšeme intervaly a jejich formáty.

7 Máme dva sloupce hodnot, kde jsou různé hodnoty
Máme dva sloupce hodnot, kde jsou různé hodnoty. Chceme zvýraznit buňku, ve které je ve stejném řádku vyšší číslo. Čísla jsou většinou různá. Pokud by však došlo k rovnosti čísel ve stejném řádku, pak je budeme chtít zvýraznit odlišně.

8 V oblasti buněk A1:J30 máme různá čísla a chceme zvýraznit ta největší a nejmenší.

9 V oblasti buněk A1:J30 máme různá čísla a chceme zvýraznit ta, která jsou shodná s buňkou A1.

10 V oblasti buněk A1:J30 máme různá čísla a chceme zvýraznit ta, která jsou vyšší než průměr.
Použijeme v případě Hodnota buňky přepínač je větší než  a zapíšeme =PRŮMĚR($A$1:$J$30) nebo případně pro Vzorec zápis =A1=PRŮMĚR($A$1:$J$30)

11 Označení všech unikátních hodnot v oblasti buněk A1:J30
Označení všech hodnot, které se v oblasti A1:J30 vyskytují alespoň dvakrát =KDYŽ(COUNTIF($A$1:$J$30;A1)>1;PRAVDA) Označení všech unikátních hodnot v oblasti buněk A1:J30 =KDYŽ(COUNTIF($A$1:$J$30;A1)=1;PRAVDA;"")

12 V oblasti buněk A1:J30 máme různá čísla a chceme zvýraznit ta, která se vyskytují nejčastěji. Pro tento účel se nejlépe hodí využití funkce MODE. Nebo s použitím vzorce: =A1=MODE($A$1:$J$30)

13 V oblasti buněk A1:J30 máme různá čísla a chceme zvýraznit zvlášť ta největší, druhá největší a dále třetí až pátá největší. Tyto hodnoty chceme odlišně zvýraznit. k je pozice od nejvyšší hodnoty v oblasti

14 =NEBO(DENTÝDNE($A1)=6;DENTÝDNE($A1)=7)
V tabulce se záznamy údajů za jednotlivé dny chceme označit všechny víkendové dny. =NEBO(DENTÝDNE($A1)=6;DENTÝDNE($A1)=7) V buňkách s textem chceme označit ty buňky, které obsahují konkrétní text nebo jeho část. V tomto případě chceme zvýraznit všechny buňky, které obsahují část textu zapsaného do buňky D1. =HLEDAT($D$1;A1)

15 Dále zkuste sami vymyslet příklady, kdy se dá podmíněné formátování využít.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_VJ36."

Podobné prezentace


Reklamy Google