Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy MS Excel Vytvoření tabulky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy MS Excel Vytvoření tabulky."— Transkript prezentace:

1 Základy MS Excel Vytvoření tabulky

2 Základní pojmy List, pracovní plocha, řádky, sloupce
Sloupce – písmeno (A, B, C, …) Řádky – číslo (1, 2, 3, …) Buňka – průsečík určitého sloupce a řádku nejmenší adresovatelná část pracovní plochy obsahuje čísla, vzorce, texty, poznámky, atd. Adresa buňky – relativní (A1, C2) – mění se při kopírování vzorce Adresa buňky – absolutní ($A$1, $C$2, …) – nemění se při kopírování vzorce Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

3 Základní pojmy - pokračování
vzorce - automatizace výpočtů, vždy začíná znakem "=", může obsahovat odkazy na buňky, funkce, početní operace př.  "=A5 + B10" oblast buněk = více sousedících/nesousedících buněk; označení: A1:B5 (oblast tvoří buňky A1, A2, A3, A4, A5, B1, B2, B3, B4 A B5); obecně:  levý horní roh oblasti : pravý dolní roh oblasti, více oblastí (nesousedících) oddělujeme středníkem př. A1 : B5 ; D1 : E5 Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

4 VZOREC ZAČÍNÁ ZNAKEM =

5 Základní pojmy - pokračování
SOUČET - funkce SUMA zadáváme: =SUMA(A1 : A4) - sečte hodnoty v buňkách A1, A2, A3 a A4. PRŮMĚR - funkce PRŮMĚR zadáváme: =PRŮMĚR(C1 : D10) - vypočítá průměr z hodnot v dané oblasti Počet hodnot ve zvolené oblasti - funkce POČET Zadáváme: =POČET(B5:D100) Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

6 SOUČET – SUMA PRŮMĚR – PRŮMĚR POČET – POČET

7 Základní pojmy - pokračování
Největší z hodnot v zadané oblasti - funkce MAX zadáváme: =MAX(C5:D25) Nejmenší z  hodnot v zadané oblasti - funkce MIN zadáváme: =MIN(C5:D25) základní matematické operace např. =(A5 * (B4 - C8))/D2, = (A5/100)*$B$1 apod. Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

8 MAXIMUM –MAX MINIMUM – MIN + - * /

9

10 Vzorec jako text Excel automaticky po zadání znaku rovná se začne následující text brát jako vzorec (chce počítat). Obejdete použítím apostrofu: ' apostrof - co je za apostrofem se bere jako text (tedy i znaménko rovná se), takže '=1+2 neprovede výpočet ale zůstane zobrazeno vše co je za apostrofem tj. =1+2

11 Relační operátory (např. fce KDYŽ)

12 Textové operátory

13 Odkazovací operátory Dvojtečka - rozsah Středník - sjednocení
Mezera - průnik

14 Odkazovací operátory

15 Odkazovací operátory

16 Odkazovací operátory

17 Priorita operátorů

18 Úpravy tabulky (formátování tabulky)
vložení/odebrání buňky vložení/odebrání řádku/sloupce vložení/odebrání více řádků sloupců změna šířky a výšky buňky Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

19 Úpravy tabulky (formátování tabulky)
sloučení buněk (Domů  Zarovnání) sloučit a zarovnat na střed sloučit vodorovně sloučit buňky oddělit buňky Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

20 Úpravy tabulky (formátování tabulky)
Úprava fontu (na kartě Domů v sekci Písmo) Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

21 Úpravy tabulky (formátování tabulky)
Ohraničení (Na kartě Domů v sekci Písmo vyberete ikonu Ohraničení z nabídnutého seznamu vyberte Všechna ohraničení) Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

22 Úpravy tabulky (formátování tabulky)
Pokud si trochu pohrajete s formátováním, může vaše tabulka vypadat podobně (nebo ještě lépe). Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

23 CTRL + C, CTRL + X, CTRL + V SS CTRL + R, CTRL + D Další možnosti
Rozkopírování vzorce CTRL + C, CTRL + X, CTRL + V SS CTRL + R, CTRL + D Další možnosti Excel se skládá z jednoho listu. List se skládá z buněk. Do buněk se mohou vkládat čísla, vzorce, texty, (dokonce i minigrafy), poznámky, atd. Každá buňka má svou adresu (pozici například A1), takže umístění není neznámé. V Excelu jsou v základním nastavení sloupce označeny písmeny, řádky čísly. Takže první buňka má adresu A1, druhá buňka v první řádku B1. Buňka ve třetím sloupci a třetím řádku C3.

24 Kopírování a přesouvání buněk
CTRL + C, CTRL + X, CTRL + V Uchopení za rám buňky/oblasti a současný stisk CTRL/SHIFT PRUH NÁSTROJŮ

25 Excel obsahuje vzorce (funkce)
Využití vzorců Excel obsahuje vzorce (funkce) Finanční Logické Text Datum a čas Vyhledávací a referenční Matematické a trigonometrické statistické konstrukce datová krychle informace kompatibilita

26 Využití vzorců

27 Jak vložit vzorec (funkci)
Funkci můžete vložit několika způsoby: Ruční zápis Výběr funkce z menu přes okno Vložit funkci                                                                                                                                                        Jak vložit vzorec (funkci) Funkci můžete vložit několika způsoby: Ruční zápis Výběr funkce z menu přes okno Vložit funkci

28 Ruční zápis vzorce (funkce)
Funkci můžete vložit několika způsoby: Ruční zápis Výběr funkce z menu přes okno Vložit funkci                                                                                                                                                        Ruční zápis vzorce (funkce) Stačí napsat = a název funkce s příslušnými parametry. =SUMA(A1:A25)

29 Vložit vzorec (funkci) z nabízených

30 Vložit vzorec (funkci) z nabízených

31 Vložit vzorec (funkci) z nabízených

32 Definované názvy Excel umožňuje buňce nebo oblasti buněk přiřadit název ulehčí a zpřehlední tvorbu vzorců místo odkazu na buňku A1 se budete odkazovat na DPH Pro definování název je k dispozici na kartě Vzorce oddíl Definované názvy

33 Vkládané tabulky Označte oblast buněk a pak v kartě Vložit klikněte na Tabulka. Zaškrtněte, jestli tabulka má nebo nemá záhlaví.

34 Vkládané tabulky II Možnost 2. V kartě Domů klikněte na Formátovat jako tabulku, vyberte barvičky a pak zase zaškrtněte nebo nezaškrtněte záhlaví.

35 Vkládané tabulky - odstranění
Tabulku mohu odstranit tak, že kliknu v kartě Nástroje tabulky / Návrh (objeví se jen když jsem předtím klikl myší do tabulky) na Převést na rozsah.

36 Odkazy na buňku 1 Klasika. Do buňky D2 napíšeme: =B2-C2

37 Odkazy na buňku 2 Druhý způsob - odkazy na sloupce.
Do sloupce D napíšeme: =B:B-C:C 

38 Odkazy na buňku 3 Třetí způsob - pojmenované oblasti
Oblasti si můžeme předem pojmenovat. Příslušné sloupce (nemusí to ale být sloupce) můžeme nazvat "import" a "export". Pak může vzorec vypadat takto: =export-import 

39 Odkazy na buňku 4 Čtvrtý způsob - odkazy v tabulce (pouze vložená tabulka!) Pracujete s názvy - s názvy sloupců.

40 Odkazy na buňku 5 Pátý způsob - R1C1 (programátorský)
Soubor Možnost  Vzorce  Práce se vzorci zaškrtnout Styl odkazu R1C1  Hledej (googluj): Odkazy na buňky

41 Formát buněk Záložka Domů  skupina Číslo Vybrat buňku  PTM  zvolit 

42 Funkce KDYŽ KDYŽ / IF - funkce logická 

43 =když(podmínka;ANO;NE)
Funkce KDYŽ KDYŽ / IF - funkce logická =když(podmínka;ANO;NE) Popis argumentu Podmínka - libovolná hodnota (výraz), který může nabývat hodnotu PRAVDA nebo NEPRAVDA Ano - je vrácená zadaná hodnota, je-li hodnota argumentu podmínka PRAVDA. Ne - je vrácená hodnota, je-li hodnota argumentu podmínka NEPRAVDA.

44 Podmínka (KDYŽ)

45 Další logické funkce

46 Kombinace KDYŽ s jinými fcemi
=KDYŽ(A(A72=1;A73=2;A74=3);"Vše OK";KDYŽ(NEBO(A72=1;A73=2;A74=3);"Něco nesplněno.";"Vše nesprávně."))

47 SEZNAMY

48 SEZNAMY

49 SEZNAMY

50 SEZNAMY Roluj dolů !!!

51 Funkce RANK

52 Funkce RANK

53 Funkce RANK

54 Funkce RANK Nové: RANK.AVG RANK.EQ


Stáhnout ppt "Základy MS Excel Vytvoření tabulky."

Podobné prezentace


Reklamy Google