Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstrukce CNC strojů I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Advertisements

Výroba tvarových ploch Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Schéma šroubovitého vrtáku
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Technologie – Zhotovování děr (vrtání, vrtání přesných děr)
Frézování drážek, tvarových ploch, pomocí UDP - test.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceDruhy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Vaněček Vladimír Název: Olovnice Tematická oblast:Soustružení válcových ploch a řezání závitů Ročník:2.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
Podsoustružování, ševingování. Podsoustružování provádí se u tvarových fréz, závitníků větších průměrů a delších nástrojů vyžaduje se stálá geometrie.
VY_32_INOVACE_10_4_11.
VY_32_INOVACE_10_4_10.
Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních.
Stavebnicové stroje VY_32_INOVACE_39_793
Vrtání, vyhrubování, vystružování děr na soustruhu
Stroje a zařízení - spoje
Frézování ozubených kol, drážek ve šroubovici - test
Základy soustružení.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Mácha Jaroslav
Technologie – Měření a orýsování
Praktikum RuČNÍ programování.
Strojní obrábění dřeva a dřevních materiálů
Název: Pevné cykly Autor: Miloš Valík
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Edgecam.
Programování a simulace CNC strojů I.
CZ.1.07/1.5.00/ SOUSTRUŽENÍ.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
VY_32_INOVACE_10_4_07.
Perové spoje 2 VY_32_INOVACE_22_439
Rovnání a ohýbání.
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
4. Určení počtu a sledu operací
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
Frézky rovinné a speciální
Pracovní list Srovnávací frézka. Pracovní list Srovnávací frézka.
Pracovní list TLOUŠŤKOVACÍ FRÉZKA. Pracovní list TLOUŠŤKOVACÍ FRÉZKA.
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Závity.
Broušení Schéma broušení Je dokončovací způsob obrábění.
Určení řezných podmínek a strojního času vrtání a vyvrtávání
VY_52_INOVACE_I–04–08 Název a adresa školy:
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného.
Soustava částic a tuhé těleso
Teorie obrábění Obrábění je způsob výroby, při kterém konečný tvar výrobku získáme oddělením přebytečného materiálu v podobě třísky. Obrábění spočívá v.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
Řezání vnějších závitů
Hřebenový obrážecí nůž
Kotoučový tvarový soustružnický nůž
Transkript prezentace:

Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení Soustružení je způsob obrábění především rotačních ploch. Hlavní řezný pohyb je rotační, koná ho obrobek, vedlejší řezné pohyby, posuv a přísuv koná nástroj, tj. soustružnický nůž. Soustava stroj – nástroj – obrobek musí být stabilní (pevné upnutí) pro získání přesného a kvalitního povrchu.

Druhy soustruhů Soustruh: Poznámky: Univerzální hrotový Umožňuje všechny práce včetně řezání závitů. Součásti lze upnout mezi hroty. Revolverový Má revolverovou upínací hlavu. Svislý - karusel Má svislou osu otáčení, hodí se pro težké a rozměrné obrobky. Čelní soustruh Hodí se velké průměry, nerotační obrobky, nemá koníka. CNC soustruh Počítačovým programem jsou řízeny řezné podmínky – posuv, přísuv nástroje, otáčky obrobku. Kopírovací soustruh

Univerzální hrotový a svislý soustruh (karusel)

Svislý a revolverový soustruh Svislý soustruh Revolverová hlava

Upínání obrobků a nástrojů Upínání nástrojů Do univerzálního sklíčidla – 3 nebo 4 čelisťového. Mezi hroty. Do kleštiny. Na lícní desku. Do nožové hlavy pomocí upínek a šroubů. Do revolverové hlavy. Do koníku – vrtáky, výhrubníky, výstružníky, závitníky. Speciální přídavná zařízení –pro rýhovací a válečkovací kolečka.

Upnutí mezi hroty s unášecím srdcem Používá se při upnutí dlouhých hřídelů mezi hroty.

Používá se pro upnutí nerotačních součástí na soustruhu. Upnutí na lícní desku Používá se pro upnutí nerotačních součástí na soustruhu.

Nástroje Nástroje používané na soustruhu: Soustružnické nože Vrtací a vyvrtávací nástroje – většinou jsou upevněny v koníku Válečkovací hlavy rýhovací hlavy Soustružnické nože : Ploché – mají plochou upínací část Tvarové kotoučové – mají tvar kotouče – na rádiusy, závity a různé tvary

Válečkování a vroubkování Válečkováním se zlepšuje kvalita povrchu, zpevňují se povrchové vrstvy materiálu a zvyšuje se odolnosti proti korozi Vroubkování je obdoba válečkování, pouze přítlačný váleček má na povrchu vroubky. Používá se na držáky, měřidla, důlčíky, průbojníky, šrouby, matice a jiné součásti, aby neklouzaly .

Soustružnické nože

Soustružnické nože

Vnitřní soustružnické nože

Kotoučové soustružnické nože Střed nože je posunut nad středem obrobku o hodnotu „h“ - zdvih α=úhel hřbetu RN – poloměr nože h = sinα∙RN

Úkoly: Uveďte způsoby upnutí obrobků na soustruhu. Popište nože na obrázku. Popište válečkování a vroubkování součástí na soustruhu? Proč tyto operace provádíme?

Podélné soustružení

Strojní čas podélného soustružení L – délka obrábění [mm] l - délka součásti [mm] ln – náběh = volíme 1÷ 5mm lp – přeběh = volíme 1 ÷ 5mm f - posuv na otáčku [mm/ot] n – otáčky [ot/min] n - vypočítáme z řezné rychlosti t = 𝐋 𝐧 ∙ 𝐟 = 𝐥𝐧 + 𝐥 + 𝐥𝐩 𝐧 ∙ 𝐟 v = 𝛑∙𝐃∙𝐧 ⇒𝐧= 𝐯 𝛑 ∙ 𝐃

Příčné soustružení

Strojní čas příčného soustružení L – délka obrábění [mm] l - délka součásti [mm] ln – náběh = volíme 1÷ 5mm lp – přeběh = volíme 1 ÷ 5mm f - posuv na otáčku [mm/ot] n – otáčky [ot/min] n - vypočítáme z řezné rychlosti t = 𝐋 𝐧 ∙ 𝐟 = 𝐥𝐧 + 𝐃 𝟐 + 𝐥𝐩 𝐧 ∙ 𝐟 [min] v = 𝛑∙𝐃∙𝐧 ⇒𝐧= 𝐯 𝛑 ∙ 𝐃

Řezné podmínky a řezná síla Řezná rychlost v = 𝛑 ∙𝐃∙𝐧 [m/min] Otáčky n [ot/min] Posuv f [mm/min]: Pro hrubování f = 0,4 ÷2mm Na čisto f = 0,06 ÷0,3mm Jemné soustružení f = 0,005 ÷0,05mm Přísuv = hloubka třísky h [mm]: Pro hrubování h = 3÷30 mm Na čisto h = 0,5 ÷ 2 mm Pro jemné soustružení h = 0,03 ÷0,3 mm Řezná síla Fř Fř = p ∙ S = p ∙ f ∙ h [m/min] p – řezný odpor materiálu [MPa] S – plocha třísky f - posuv h - přísuv

Unášecí srdce a luneta

Univerzální tří a čtyřčelisťové sklíčidlo

Upínání VBD do tělesa nože

Úkoly: K čemu slouží luneta? Nakreslete jednoduché schéma lunety. Vyjmenujte řezné podmínky soustružení. Napište vzorec pro výpočet strojního času podélného a příčného soustružení.