TUKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Advertisements

LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky ve stravování dětí
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Metabolismus lipidů.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
LIPIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Eva Džurinová KRV-ZLOŽENIE A VÝZNAM
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Lipidy v bežnom živote.
Halogénderiváty uhľovodíkov I
Uvoľňovanie liečivých látok z topických prípravkov
Mydlá a saponáty Mária Meščanová Kvarta B.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Živočíchy Zuzana Fusiková.
Prírodné látky Lipidy.
HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy.
BIELKOVINY.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

TUKY

Sú estery alkoholu a vyšších karboxylových kyselín Obsahujú zlúčené atómy uhlíka, vodíka a kyslíka. Vznikajú esterifikáciou: Alkohol+ karboxylová kyselina → ester + voda (glycerol) (mastná kyselina) (tuk)

V rastlinnom a živočíšnom organizme chránia organizmus pred stratou telesnej teploty Organizmy využívajú tuky ako zdroj energie alebo vytvárajú tukovú zásobnú látku, ktorá sa ukladá v podkožnom tkanive Sú súčasťou bunkových membrán a nervového tkaniva

Podľa skupenstva rozdeľujeme tuky: Tuhé tuky- obsahujú mastné kyseliny, ktoré majú iba jednoduchú väzbu (napr.: palmitová, steárová); masť, maslo Oleje – obsahujú mastné kyseliny s násobnými väzbami (napr.: linolová, olejová); rybí tuk, slnečnicový a olivový olej

pre človeka sú rastlinné oleje a tuky ľahšie stráviteľné ako živočíšne. Rastlinné oleje neobsahujú škodlivý cholesterol, ktorý tvorí žlčové kamene a jednak sa usadzuje na stenách ciev a môže dôjsť k infarktu. z hľadiska výživnej hodnoty nie je vhodné pre zdravého človeka tuky úplne vylúčiť

Postupné zužovanie ciev

POTRAVINY, KTORÉ ZNIŽUJÚ HLADINU CHOLESTEROLU

POTRAVINY, KTORÉ MÔŽU HLADINU CHOLESTEROLU ZVÝŠIŤ

Tuky sa pôsobením svetla, tepla, vzduchu a mikroorganizmov rozkladajú. Nadobúdajú horkú chuť a zapáchajú. Účinkom, napr.: hydroxidu sodného sa tiež rozkladajú. Vznikajú pri tom mydlá.