Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Advertisements

MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Výsadba a rozmnožování sadby
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Cibule obecná.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Hlávkový salát.
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Strom po celý rok podzim
Jaro Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity živočichů.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Strom po celý rok Autor: Weissová Klára.
Rajče obecné.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Strom po celý rok Autor: Matěj Vyskočil JARO LÉTO zima PODZIM.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Kukuřice setá (Zea mays)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě Datum ověření ve výuce: Téma: Muškáty - charakteristika Tématický okruh: Okrasné sadovnictví Vzdělávací.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo.
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny E-G
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
Autorka: Vendula Szappanosová
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Strom po celý rok Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity.
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny
Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Zelenina

Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi patnácti až dvaceti stupni. Semena si udržují klíčivost tři až pět let, můžete si jich proto bez obav naset jen takové množství, jaké potřebujete. Zbytek si uschovejte pro příští sezonu. Celer na venkovní záhony nevysazujte dříve než po polovině května. Sazenice celeru sázejte pečlivě, tak aby srdéčko nebylo v zemi. Celer je náročný na živiny a obsah vápna v půdě. Během vegetace je potřeba ho přihnojovat vícesložkovým hnojivem. Bulvový celer vyžaduje dostatek vláhy a prospívá v hlinitých, humózních půdách. Menší bulvy celeru můžete sklízet už v červenci, listy celeru pochopitelně také, ale jen probírkou, aby zůstávala dostatečná listová plocha. Také listový celerse začíná sklízet postupně od července a teprve koncem září přijde jednorázová sklizeň.

Pěstuje se především pro dužnaté bulvy vyznačující se jasně červenou až rudou barvou. K výsevu červené řepy dochází v období od dubna až do začátku června. Připravte se na to, že vegetační období trvá zhruba od 60 do 120 dnů. Později již vysévejte jen kultivary s lahůdkovými bulvičkami, které vyrostou rychle. Ty se konzumují i syrové. Semena by měla být od sebe vzdálena zhruba 40 centimetrů. Nezapomínejte na postupné protrhávání rostlinek, tak aby vzdálenost mezi jednotlivými byla zhruba 8 centimetrů. Na půdní podklad nemá červená řepa nějaké speciální požadavky. Jen si dejte pozor na silně kyselé a štěrkovité půdy, v nichž se jí moc nedaří. Nejčastěji ji pěstujeme až jako druhou rostlinu po některé rané zelenině. Během vegetace je vhodné přihnojit plným hnojivem anebo přidat kompost. Zavlažování stačí pouze za extrémnějšího suchého počasí.červená řepa

Pěstování ředkviček není nijak zvlášť náročné. Ředkvičky pěstujeme na jaře a na podzim, v létě se nepěstují, protože vytvářejí květní stonky a semena. Můžeme však sehnat i letní odrůdy ředkviček, které jsou schopné poskytnout úrodu i v létě. Pro pěstování ředkviček je vhodná kyprá lehčí půda bohatá na dostatek živin. Semena ředkviček vyséváme ve sponu 10 x 10 cm. Ředkvičky mají rády slunné stanoviště, do volné půdy je vyséváme v dubnu. V pařeništích nebo sklenících můžeme semena ředkviček vysévat už v únoru. Velmi brzy po výsevu klíčí a během 14 dnů se mohou začít sklízet. Při sázení ředkviček v srpnu zvolíme spon 15 x 20 cm. Počítáme s vegetačním obdobím dní. Aby ředkvičky byly chutné a šťavnaté, musí rychle vyrůst, to znamená, že je musíme pravidelně zalévat. Při kolísající vlhkosti začnou dřevnatět. Při vysoké vlhkosti jsou ředkvičky napadány plísněmi a hnilobou, proto je zaléváme menšími dávkami dešťové vody. Ředkvičky jsou výborné ve studené kuchyni, ideální jsou zasyrova.