Tato prezentace vznikla za podpory Fondu rozvoje Masarykovy univerzity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_14_Oběhová soustava Autor Mgr.
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
SDNN SDNN jako parametr je projevem spolupráce PS a S. Je-li snížen pod 30, pak to znamená, že systém je převážně řízen S, což je špatné pro léčbu, protože.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceSíťový.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Cíl Cílem je optimální souhra parasympatického a sympatického větve nervového, endokrinního a imunitního systému jako výraz optimální přizpůsobivosti organismu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Patofyziologie na JIP.
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Základy automatického řízení 1
Proudové chrániče.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Dobrý den Horská klinika 2011.
Vůdcovství – leadership část 2.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Teplo.
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Regulátory integrační
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Ing. Mgr. Zuzana Fišerová
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Ivan Lomachenkov Překlad R:Halaš
Digitální učební materiál
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Změny skupenství látek
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Střední škola obchodně technická s. r. o.
KREVNÍ TLAK.
Fyziologie srdce.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Tato prezentace vznikla za podpory Fondu rozvoje Masarykovy univerzity Projekt MUNI/FR/1577/2015 Sledování fyziologických parametrů kardiovaskulárního systému – od teorie ke klinické praxi

Vyšetření citlivosti baroreflexu

Baroreflex Systém krátkodobé regulace krevního tlaku Uplatnění v každodenním životě při změnách polohy těla - při ortostatické a klinostatické reakci Reflexní oblouk začíná baroreceptory v aortě a karotickém sinu, které registrují změny napětí cévní stěny dané velikostí krevního tlaku Informace vedena cestou n. vagus a n. glossopharyngeus do prodloužené míchy, zde dle potřeby organismu je následně aktivován buď sympatikus (při snížení TK) nebo parasympatikus (při zvýšení TK) a dojde ke zvýšení/snížení tepové frekvence, čímž se upraví srdeční výdej, a tím i krevní tlak

Citlivost baroreflexu Udávána v ms/mmHg Vyjadřuje, o kolik ms se změní srdeční interval při změně systolického krevního tlaku o 1 mmHg Hodnoty naměřené u dospělé populace se pohybují mezi 6 a 20ms/mmHg, u dětí průměrně 10 ms/mmHg Hodnoty pod 3 ms/mmHg jsou s dalšími parametry (ejekční frakce pod 40%) považovány za rizikový faktor vzniku náhlé srdeční smrti

Baroreflex Tento obrázek bych moc poprosila, abychom ho změnili, udělali si svůj vlastní Cévy Zdroj: http://vignette3.wikia.nocookie.net/corposcindosis/images/a/a0/Baroreflex.jpg/revision/latest?cb=20100110063935

Kontinuální měření krevního tlaku tep po tepu Tzv. Peňázova metoda Fotopletysmografická metoda Tlaková manžeta na prstě má průhlednou vnitřní vrstvu, LED světýlka „prosvěcují“ prst, světelný signál procházející digitální arterií je snímán fotodiodou Při šíření pulzové vlny v rámci srdečního cyklu se vlivem objemových změn mění průměr cévy, a právě touto změnou je světelný signál modifikován a spíná zpětnou vazbu pro přítlak manžety, který má za úkol udržet stálý průtok digitální arterií

Schéma manžety fotopletysmografu Zdroj: archiv Fyziologického ústavu LF MUNI

Finometr Zdroj: archiv Fyziologického ústavu LF MUNI

Kontinuální meření krevního tlaku tep po tepu Transmurální tlak – tlak napříč cévou (výslednice tlaků vně a uvnitř cévy) – mluvíme o tzv. odlehčené arterii – při nulovém Tt se registrují největší oscilace v rámci měření TK V začátku měření se tlak v manžetě skokově zvyšuje po 5 mmHg a v okamžiku, kdy je zaznamenána nejvyšší výchylka (Tt = 0) se uzavře zpětná vazba – zajišťuje, aby tlak v manžetě sledoval tlak krve Výstupem měření je tzv. fotopletysmogram

Fotopletysmogram Zdroj: archiv Fyziologického ústavu LF MUNI

Zdroje informací MUDr. ZÁVODNÁ, Eva. Fyziologické a patologické změny citlivosti baroreflexu u člověka. Brno, 2007. Doktorská disertační práce. Masarykova Univerzita. MUDr. NOVÁKOVÁ, Zuzana, Ph. D. Když se řekne baroreflex. Praktické lékárenství. 2013, roč. 9, č. 1, 16 – 17.