Prezentace – výklad učiva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3419 NázevNerostné bohatství ČR Téma hodinyPrůmysl ČR PředmětVlastivěda.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_Vac_III_10 Průmysl ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Vytápění Účinnost spalování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Energetická hodnota potravin (EH)
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Základní škola a mateřská škola Bukovec
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_09_170 Projekt MŠMT.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
Prezentace – výklad učiva
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Netradiční zdroje elektrické energie
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – pohoří
Znečištění ovzduší Obr. 1
Člověk a jeho svět Vlastivěda
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
Období: leden až květen 2012
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název materiálu: Nerostné suroviny
Prezentace – výklad učiva
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
ČESKO-SUROVINOVÉ ZDROJE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – povrch
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
VY_52_INOVACE_ 07_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Název projektu: Moderní škola
Prezentace – výklad učiva
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Procvičování a opakování učiva
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Neživá příroda - vzduch
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název vzdělávacího materiálu Úvod do organické chemie
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – vodstvo
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

Prezentace – výklad učiva EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1440 Autor Ing. Dana Sobotková Ročník 5. Datum 15.4.2013 Šablona V/2 Č. materiálu VY_52_INOVACE_70 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Předmět Přírodověda Způsob využití Uhlí Prezentace seznamuje s důležitou energetickou surovinou- uhlím, uvádí výskyt v přírodě, využití v praxi, ekologické problémy. Může sloužit k samostatnému zápisu učiva. Druh materiálu Prezentace – výklad učiva

Uhlí Uhlí je hornina složená převážně z uhlíku. Čím více uhlíku obsahuje, tím je jeho barva tmavší. U nás se těží hnědé uhlí, v menším množství uhlí černé.

Černé uhlí Je to hornina černé barvy se skelným leskem. Těží se v hlubinných dolech v Ostravsko-karvinském revíru. Je výhřevnější než uhlí hnědé. Obr.1 Obr.2

Hnědé uhlí Je to hornina hnědé barvy. Těží se v povrchových dolech v Severočeském hnědouhelném revíru v okolí Mostu. Je méně kvalitní než uhlí černé, obsahuje více příměsí síry. Uhlí se dopravuje po železnici. Obr.3

Uhlí Uhlí vzniklo z rostlin zapadlých do pralesních močálů před mnoha milióny let (říká se mu též fosilní palivo). Jeho zdroje jsou omezené. Obr.4 Obr.5

Uhlí Uhlí je naší nejvýznamnější domácí energetickou surovinou. Používá se k topení a k výrobě elektrické energie v tepelných elektrárnách. Obr.6 Obr.7 Obr.8

Uhlí Spalováním uhlí se do ovzduší uvolňují oxidy síry. Způsobují znečištění ovzduší. Ve velkoměstech je vzniklý smog velkým problémem.

Uhlí Krajina zničená těžbou se obnovuje rekultivací .

Uhlí Uhlí patří mezi neobnovitelné zdroje energie. Jeho zásoby v ČR budou brzy vyčerpány. Místo tepelných elektráren je třeba získávat energii z obnovitelných zdrojů (vítr, voda, slunce).

Použité zdroje informací: Učivo vychází z učebnice J. Matyášek, V. Štiková, J. Trna, PŘÍRODOVĚDA 5,učebnice pro 5.ročník, ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola 2004, ISBN 80-7289-063-8, str. 15 Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou vlastním dílem autora. Obr.1-8: Microsoft Office Klipart /office.microsoft.com/