Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/1258.
Advertisements

Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Vybrané otázky svobodného přístupu k informacím Mgr. Karel Švercl právník kanceláře hetmana
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo financí České republiky Zásadní změny provedené v zákoně č. 250/2000 Sb. zákonem č. 24/2015 Sb. komentář dle semináře Mgr.Ludmila Němcová.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Seminář pro příjemce finanční podpory veřejně prospěšným projektům.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Audity projektů v roce 2014 Ing. Zdeněk Bogoč.
Dotace a návratné finanční výpomoci zákon č. 250/2000 Sb. ve znění zákona č. 24/2015 Sb. Ing. Jiří Lorenc.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
ZMĚNY PROJEKTU A ROZPOČTU PRINCIPY PARTNERSTVÍ NESROVNALOSTI Seminář pro příjemce OP VK 29. října 2012.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Financování projektů ROP Jihovýchod Aktuální problematika Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část (Obecné informace) 3. výzva listopadu 2011 Ústí nad Labem.
Kulatý stůl se koná za podpory programu Evropské unie Hercule III ( ). Tento program je realizován Evropskou komisí. Byl vytvořen na podporu aktivit.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Zahájení a průběh správního řízení
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Kontroly na místě a nesrovnalosti
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seminář pro příjemce věcná část řízení projektu TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM.
Místní rozpočtové jednotky
Státní organizace.
IAS 17 Leasingy.
Příjmy z kapitálového majetku
Seminář pro příjemce OPVK
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Obecné výklady o důkazech
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Správa sociálního zabezpečení
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Obsah veřejných rozpočtů III
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
VYHODNOCENÍ přezkoumání hospodaření obcí a DSO za rok 2017
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Novela zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů s účinností od 1. 7
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Realizace a vyúčtování malého projektu
Školení obcí Olomouckého kraje
Obsah Kontrola plnění podmínek smlouvy o poskytnutí dotace
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Transkript prezentace:

Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258 Odbor regionálního rozvoje 18.10.2017

Nezpůsobilé výdaje Způsobilé výdaje – def. v části 8.10. Příručky – nutné kumulativní splnění všech podmínek a) skutečné, odůvodněné a řádně prokázané + b) vynaložené příjemcem + c) nezbytné pro realizaci projektu + d) vynaložené včas – v průběhu realizace projektu (s výjimkami viz. čl. 8.11 Příručky) + e) splňují princip 3E + f) jsou přiměřené + g) jsou správně evidovány v účetnictví Nezpůsobilé výdaje – část 8.12 Příručky – demonstrativní výčet, - příspěvek na režijní náklady přesahující povolených 10%

Nezpůsobilé výdaje spočívající v porušení rozpočtové kázně Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších zákonů. § 22 - neoprávněné použití nebo zadržení peněžních prostředků poskytnutých z rozpočtu územního samosprávného celku Režim ex ante (zálohové platby) – neoprávněným použitím je: použití peněžních prostředků, kterým byla porušena povinnost stanovená dotační smlouvou (den PRK = den, kdy byly peněžní prostředky použity, resp. odešly z projektového účtu), porušení povinnosti stanovené dotační smlouvou, která souvisí s účelem, na něž byly peněžní prostředky poskytnuty (den PRK = dem, kdy došlo k porušení povinnosti),

Nezpůsobilé výdaje spočívající v porušení rozpočtové kázně Režim ex post (dotace proplacená zpětně) – neoprávněným použitím je: použití peněžních prostředků, kterým byla porušena povinnost stanovená dotační smlouvou (den PRK = den připsání peněžních prostředků na účet příjemce) porušení povinnosti stanovené smlouvou o poskytnutí dotace, která souvisí s účelem, na který byly peněžní prostředky poskytnuty, ke kterému došlo před připsáním peněžních prostředků na účet příjemce a které ke dni připsání trvá. (den PRK = den připsání peněžních prostředků na účet příjemce) Neprokáže-li příjemce, jak byly peněžní prostředky použity.

Porušení rozpočtové kázně NE: nezpůsobilý výdaj (v režimu ex post), který nebyl poskytovatelem dotace proplacen. Zadržení peněžních prostředků - porušení povinnosti vrácení poskytnutých prostředků ve stanoveném termínu. Odvod za porušení rozpočtové kázně do rozpočtu poskytovatele dotace Odvod do 1.000,00 Kč se neukládá (za všechny PRKy během realizace celého projektu).

Porušení rozpočtové kázně V případě neproplacení nezpůsobilých výdajů v režimu ex ante se odvod nevymáhá. Penále – za prodlení s odvodem, počítá se ode dne porušení rozpočtové kázně do dne úhrady odvodu na účet poskytovatele dotace. Nevyměřuje se: do 1.000,- Kč, u neproplaceného nezpůsobilého výdaje.

Možnosti promíjení orgán, který o poskytnutí peněžních prostředků rozhodl – Zastupitelstvo JMK, na základě písemné žádosti toho, kdo porušil rozpočtovou kázeň (lhůta jednoho roku od PM platebního výměru), z důvodů zvláštního zřetele. Platební výměr musí být v právní moci. Neexistuje jednotný sazebník úlev schválený (akceptovaný) EK pro jednotlivá pochybení (PRK).

Nejčastější pochybení Výplata mezd/ jiných výdajů v hotovosti (čl. 8.6. Příručky). Nesplnění pravidel publicity (čl. 5. Příručky). Úhrada DPH, kurzové ztráty. Překročení hranice 10% na příspěvek na režii (čl. 8.13 Příručky) Úhrada výdajů v době přerušení projektu ( čl. 8.12. písm. t) Příručky). Úhrada výdaje, který není v příčinné vazbě s projektem (čl. 8.10. písm. g) Příručky). Neprovedení podstatné změny projektu. Pozdní refundace z projektového účtu.

Děkuji za pozornost.