Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Advertisements

Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Jméno autoraMgr. Vojtěch John Datum vytvořeníBřezen 2013 Ročník6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Přírodní vědy Fyzika (DUM 36) Tlak Téma – název.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
POHYB TĚLES PROTI SOBĚ – STEJNÁ DOBA Slovní úloha o pohybu I.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu Lineární rovnice Matematika 8.ročník ZŠ
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Rovnice ve slovních úlohách II.
Funkce Konstantní a Lineární
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
POHYB.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vlastnosti zvuku - test z teorie
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Pohyb těles-fyzika hrou
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
PRŮMĚRNÁ RYCHLOST SLOVNÍ ÚLOHY
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Důsledky základních postulátů STR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRŮMĚRNÁ RYCHLOST SLOVNÍ ÚLOHY
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
VY_32_INOVACE_F8-002 FYZIKA 8.ROČNÍK VÝKON Název školy
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy Základní škola, Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Rovnoměrný pohyb konstantní (stejná) rychlost
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
PaedDr. Jozef Beňuška
Tlaková síla, tlak..
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Fyzikální veličiny.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA 2.B 18. hodina.
Jako předvést výkon na práci
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Rovnoměrně zrychlený pohyb – příklady
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Tečné a normálové zrychlení
Příklady – cvičení Určete brzdnou dráhu auta s počáteční rychlostí 90 kmh-1, které se pohybovalo rovnoměrně zpomaleně a zastavilo za 5.
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Transkript prezentace:

Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas. Fyzika 7.ročník ZŠ Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas. Creation IP&RK

Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb Dělení pohybu podle rychlosti Rovnoměrný Nerovnoměrný Zpomalený Zrychlený

Rovnoměrný pohyb Za každé tři sekundy ujede traktor stejnou dráhu. Těleso koná rovnoměrný pohyb, jestliže za stejné časové úseky urazí stejné dráhy. Při rovnoměrném pohybu je rychlost stálá (=konstantní).

Pohyb nerovnoměrný zrychlený Ujeté dráhy traktoru se za každé tři sekundy zvětšují. Těleso koná nerovnoměrný pohyb, jestliže za stejné časové úseky urazí různé dráhy. Při nerovnoměrném zrychleném pohybu je rychlost rostoucí.

Pohyb nerovnoměrný zpomalený Ujeté dráhy traktoru se za každé tři sekundy zmenšují. Těleso koná nerovnoměrný pohyb, jestliže za stejné časové úseky urazí různé dráhy. Při nerovnoměrném zpomaleném pohybu je rychlost klesající.

Rychlost tělesa Rychlost je dána tím, za jak dlouho urazíme určitou dráhu, tedy: Rychlost rovnoměrného pohybu v určíme tak, že dráhu s vydělíme časem t.

Rychlost tělesa fyzikální veličina, která vyjadřuje podíl dráhy a času značka … v jednotka … 1 m/s (metr za sekundu) 1 km/h (kilometr za hodinu) vzorec … v = s / t = s : t

Převody jednotek rychlosti: 1 m/s = 3,6 km/h . 3,6 : 3,6 Takže jednoduše: z m/s na km/h násobíme číslem 3,6 z km/h na m/s dělíme číslem 3,6

Dráha rovnoměrného pohybu Ze vzorce pro výpočet rychlosti rovnoměrného pohybu můžeme odvodit i následující: Dráha rovnoměrného pohybu Dráha rovnoměrného pohybu je přímo úměrná době jeho pohybu. Doba rovnoměrného pohybu

Porovnání pohybů z grafu závislosti dráhy na času

Průměrná rychlost nerovnoměrného pohybu tělesa Při nerovnoměrném pohybu se rychlost mění. Proto můžeme určovat pouze takzvanou okamžitou rychlost, kterou určíme například pomocí tachometru. výchylka na tachometru se zvětšuje  pohyb zrychlený Výchylka na tachometru se nemění  pohyb rovnoměrný Výchylka na tachometru klesá  pohyb zpomalený

Proto zavádíme pojem: PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Průměrná rychlost nerovnoměrného pohybu odpovídá rychlosti tělesa, které by stejnou dráhu urazilo za stejnou dobu rovnoměrným pohybem.

A je to ….. !!!!!

Animace druhů pohybů na snímcích 3, 4, 5 jsou převzaty s laskavým svolením autora. Jejich názornost je pro výklad pojmů vynikající a autorovi za jejich vytvoření patří velké poděkování. [PPT]Rovnomerný a nerovnomerný pohyb www.pdf.umb.sk/.../Rovnomerný%20a%20nerovnom...‎ Přeložit tuto stránku PaedDr. Jozef Beňuška. jbenuska@nextra.sk. ROVNOMERNÝ A NEROVNOMERNÝ.POHYB. alebo. Rozhodujúca veličina - rýchlosť. Pozorujte pohyb traktora.