Metodický list: Slovní druhy – 3. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODSTATNÁ JMÉNA PRO DRUHÁKY S KAMARÁDEM HONZÍKEM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Metodický list: Vyjmenovaná slova po „B, L, M“ - shrnutí Jazykové vzdělávání Jazyk: český Věk: 3. ročník ZŠ Anotace: Tato prezentace slouží k procvičování.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova neohebná Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_29_Číslo.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12 _Předpony a předložky II. část
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy: MŠ a ZŠ , Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
SLOVNÍ DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
AUTOR: Jiřina Dáňová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Druhy vět - tázací
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Pády Základní škola a Mateřská škola
Slovesa.
Slovní druhy Český jazyk – 4. ročník
Předpony s-, z- Základní škola a Mateřská škola
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
Věta se skládá ze slov Název školy
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Druhy vět – jejich rozdělení
PŘÍDAVNÁ JMÉNA VÝKLAD A PROCVIČENÍ.
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_238_ČJ2
AUTOR: Mgr. Jaroslava Šašinková
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
SLOVNÍ DRUHY. SLOVNÍ DRUHY Přehled slovních druhů: Slova ohebná: Skloňují se: 1. Podstatná jména 2. Přídavná jména 3. Zájmena 4. Číslovky Časují se:
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Věra Martincová
Procenta v „autařské“ praxi
Metodický list: Vyjmenovaná slova - křížovky
Autor: Mgr. Monika Hřavová
Slovní druhy - procvičování
Metodický list: Podstatná jména ve vyjmenovaných slovech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
VY_32_ INOVACE_O7_ ČESKÝ JAZYK 3
Metodický list: Vyjmenovaná slova „B“ 2. část
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Věta se skládá ze slov Název školy
Neohebné nemění svůj tvar Slovní druhy Neohebné nemění svůj tvar.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Slovní druhy (hra) VY_32_INOVACE_274_Slovní druhy šablona III/32 Mgr
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_08_Moje rodina
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_ INOVACE_ 09_ ČESKÝ JAZYK 3
Věta se skládá ze slov Název školy
TVAROSLOVÍ SLOVNÍ DRUHY – SLOVA OHEBNÁ A NEOHEBNÁ
Transkript prezentace:

Metodický list: Slovní druhy – 3. část Jazykové vzdělávání Jazyk: český Věk: 3. ročník ZŠ Anotace: Tato prezentace slouží k uvedení učiva slovní druhy se zaměřením na předložky, spojky, částice a citoslovce. Informuje a procvičuje pouze základní znalosti o těchto slovních druzích. Druh učebního materiálu: Prezentace Power point k použití na interaktivní tabuli + pracovní list, který může být použitý jak na IWB, tak ho můžeme vytisknout a použít k prodvičování učiva ve třídě nebo doma. Citace: Použité zdroje: MS Office 2010

7. Předložky Jsou slova spojující se s podstatnými jmény - neslabičné (v, k, s) - jednoslabičné (do, po, ve, ku, nad, pod, za) - dvojslabičné (vedle, proti, pode) trojslabičné (okolo) Předložky vyslovujeme dohromady s následujícím slovem, ale píšeme je vždy zvlášť.

Najdi v textu předložky Pes vyje na měsíc. Půjdeme přes les. Máš v tašce svačinu? Dostala jsem od tety dárek. Okolo rybníka roste rákosí. Bydlíme v novém bytě. Před školou roste strom. Asi to bez nás nesvedete. Půjdu s tebou ráda. K našemu domu vede pěkná cesta. Vytáhni si z lavice svačinu. Pod schody čeká náš pes.

Najdi v textu předložky Pes vyje na měsíc. Půjdeme přes les. Máš v tašce svačinu? Dostala jsem od tety dárek. Okolo rybníka roste rákosí. Bydlíme v novém bytě. Před školou roste strom. Asi to bez nás nesvedete. Půjdu s tebou ráda. K našemu domu vede pěkná cesta. Vytáhni si z lavice svačinu. Pod schody čeká náš pes. __ ___ _ __ ____ _ ___ __ _ _ _ ___

Spojují slova nebo věty 8. Spojky Spojují slova nebo věty kniha a sešit Mám tě ráda protože jsi moc hodný

Najdi ve větách spojky Maminka koupila chleba a rohlíky. Mám tě ráda a pomohu ti. Děti prosily učitele, aby jim něco přečetl. Budulínek slíbil, že nikomu neotevře. Popelka ztratila střevíček, když spěchala domů. Pavel se vrhl po míči, aby zabránil nejhoršímu. V noci svítily hvězdy, ale ráno pršelo.

Najdi ve větách spojky _ _ __ __ ___ __ __ Maminka koupila chleba a rohlíky. Mám tě ráda a pomohu ti. Děti prosily učitele, aby jim něco přečetl. Budulínek slíbil, že nikomu neotevře. Popelka ztratila střevíček, když spěchala domů. Pavel se vrhl po míči, aby zabránil nejhoršímu. V noci svítily hvězdy, ale ráno pršelo. _ _ __ __ ___ __ __

9. Částice Jsou slova, kterými ve větě: - na něco upozorňujeme - uvozují samostatné věty (ať, kéž, nechť, kdyby, což)

Najdi ve větách částice Kéž jsi brzy zdravý. Ať už je konečně teplo. Což abys už šel domů? Ať se ti vše podaří. Nechť se vám výlet líbí. Kdyby bylo dnes dobře.

__ __ __ __ _____ _____ Najdi ve větách částice Kéž jsi brzy zdravý. Ať už je konečně teplo. Což abys už šel domů? Ať se ti vše podaří. Nechť se vám výlet líbí. Kdyby bylo dnes dobře. __ __ __ __ _____ _____

10. Citoslovce Slova označující - zvuky a pobídky (kuku, vrkú, cink,hop) - nálady a pocity (ach, heč, hybaj)

Najdi ve větách citoslovce Ouvej, ouvej, to, to bolí. Pepík vzdychá ach, ach. Zítra máme volno, heč. Páááni, to je ostuda. Kruciš, Cipísku, nechoď tam. Jú, Pavel přišel zase pozdě. Zvonek zvoní cink, cink. Vrabec frnk a byl pryč.

__________ ______ ___ _____ _____ __ ____ ___ ___ Najdi ve větách citoslovce __________ Ouvej, ouvej, to, to bolí. Pepík vzdychá ach, ach. Zítra máme volno, heč. Páááni, to je ostuda. Kruciš, Cipísku, nechoď tam. Jú, Pavel přišel zase pozdě. Zvonek zvoní cink,cink. Vrabec frnk a byl pryč. ______ ___ _____ _____ __ ____ ___ ___