Milion ovocných stromů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
P REZENTACE MAS K RÁLOVSKÉ STEZKY O. P. S. Cestovní ruch a formy podpory Chotěboř
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Vzácné ovoce jako regionální potravina Mgr. Vít Hrdoušek
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Krajina Mikuláše Rutharda – 2.etapa Dosadba vysokokmenných starých odrůd ovoce podél historických polních cest v krajině Chlumecka Občanské sdružení Vespolek.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Zakládání a péče o zeleň v sídle i krajině,
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Místní akční skupina Rakovnicko
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
VALNÁ HROMADA MAS SLAVKOVSKÉ BOJIŠTĚ HRUŠKY
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Obnovy alejí na území RP Jižní Morava
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Specifický cíl 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
- CESKY SEVER Festival lokální ekonomiky Chřibská, 15. září 2017 Ing. Mgr. Marek Hartych, MAS Český Sever • MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR EVROPSKÁ.
Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe
Milion ovocných stromů
Moje práce na Broumovsku
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
Výsledky projednávání
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
MAS Sdružení SPLAV.
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Informace o vyhlášených výzvách
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

Milion ovocných stromů program sítě MAS pro obnovu výsadeb do krajiny ….v boji proti suchu, erozi a lenosti Mgr. Petr Kulíšek, Mgr. Vít Hrdoušek

Owocní stromové, mimo owoce také ten weliký užitek působí, že činí krajiny úrodnější a zdravější…. Poskytují rozličné druhy krásného dříví … stromořadí chrání pole také před přílišnými wysušujícími wětry a z luk prospěšnau úrodě stinnou pokrývkou. Pěstování a ošetřování owocného stromoví odjímá příležitost k zahálce a wyplývajícím z ní nepravostem, ožralství, chlípnosti, krádeže….To jest v jiném ohledu také znamenitý prostředek k ušlechtění a zdokonalení lidského ducha a srdce. František Pixa 1848

Ne všechny stromy se podařilo vytrhat, některé dožívají bez povšimnutí v „zarostlých koutech“ naší krajiny.

Kulturní krajina Čech a Moravy – je více jak 1000 let zemědělsky využívána. Velkoplošné hospodaření posledních 50 let vytváří rozsáhlou kulturní step, která je velmi náchylná k sezonnímu suchu, záplavám, vodní i větrné erozi.

Jižní Morava je a bude nejteplejším a nejsušším územím naší země. number of tropical days (Tmax more than 30C) Tropické dni v Česku Jižní Morava je a bude nejteplejším a nejsušším územím naší země.

s názvem „Milion ovocných stromů“ Program spolupráce iniciovaný MAS Jihomoravského a Královehradeckého kraje s názvem „Milion ovocných stromů“ má za cíl obnovu alespoň části ovocných výsadeb v erozí a suchem postižené krajině jižní Moravy.

1950 2015 Historické mapy a zápisy jsou významný nástroj pro určení ploch výsadeb ovocných stromů v krajině - v bývalých alejích, mezích, rozhraních, pastvinách a sadech... Výsadbami lze alespoň z části obnovit mozaikovitou krajinu, která je ekologicky stabilní.

Činnost tematické pracovní skupiny CSV při SZIF MZE „Ovocné stromy v krajině a krátké dodavatelské řetězce“ Vrátit do ohrožené zemědělské krajiny odolné tradiční druhy a odrůdy ovoce a tím podpořit biodiverzitu, zadržování vody v krajině a vztah obyvatel k místu; pro šetrné a ekologické produkce zajistit podporu v PRV rozvojem krátkých dodavatelských řetězců; zaměřit se na bezpečné zpracování a využití ovoce v rámci diverzifikace činností v zemědělství; podpořit zaměstnanost s vazbou na sociální zemědělství; definovat příslušné kompetence a odpovědnosti; 6. sdílet příklady dobré a špatné praxe v rozvoji šetrného zemědělství/ovocnářství na venkově.

Obnovu i další rozvoj funkčních výsadeb lze v obcích řešit především v rámci: UPD – obnova cestní sítě, funkčních celků zeleně v krajině i obci, USES – biokoridory, biocentra a interakční prvky, KPU – společná opatření – cesty, poldry, meze ...

Výsadby do rozsáhlých zemědělských ploch pro trvalé biopásy, biokoridory či biocentra.

Výsadby podél místních komunikací a stezek

Výsadby do volné krajiny bývalých pastvin a sadů.

Projekty spolupráce MAS „Venkovské tradice v Krajině“ podpořily v letech 2009 - 2013 komunitní výsadby nejen proti erozi a suchu, ale i pro vzdělávání, místní produkci a šetrnou turistiku.

Dobrovolnictví ve výsadbě a péči o zeleň je přidanou hodnotou programu !

Projekt „Aktivizace rozvojového potenciálu Jihomoravského kraje…“, podpořený Jihomoravským krajem, má za cíl vytvořit kapacity pro rozvoj MAS a vytvořit síť spolupráce pro výsadby ovocných stromů v krajině jižní Moravy.

Společné výstupy projektu: Webové stránky www.milionstromu.cz - sdílený web a FB profil „Milion ovocných stromů“ vč. počítadla výsadeb, s redakčním systémem.

Společné výstupy projektu: Příručka pro výsadby ovocných dřevin - příručka pro obce, NNO a podnikatele v území MAS.

V každé obci, katastru jsou zajímavé zapomenuté druhy a odrůdy stromů, Oskeruše (Sorbus domestica L.) Dřín obecný (Cornus mas) Slíva durancie Staré odrůdy hrušní Moruše bílá (Morus alba) V každé obci, katastru jsou zajímavé zapomenuté druhy a odrůdy stromů, které lze využít v tvorbě funkční zeleně proti suchu, erozi a lenosti.

Výsadby ovocných stromů s podporou OPŽP: Vyjasnit finanční podmínky výsadeb - agregované položky NOO o 50% NIŽŠÍ ceny pro ovocné výsadby; Získat kvalitní výsadbový materiál - pro vlastní výsadby lze využít více jak 150 odrůd 20 ovocných druhů domácích či zdomácnělých ovocných dřevin. Zajistit udržitelnost 10 let - vlastní výsadby i následnou údržbu výsadby - bez dosadby ?!. Zajistit (v rámci MAS) podporu pro výše uvedené činnosti a sdílení nápadů. Tab: agregované položky NOO Založení nebo obnova vegetačních prvků v krajině (včetně interakčních prvků) Remízy, větrolamy (plošná výsadba stromů a keřů) Kč/ha 1 550 000,00 Travnaté protierozní průlehy a meze s terénními úpravami 900 000,00 Travnaté protierozní zasakovací pásy 80 000,00 Extenzivní ovocné sady 370 000,00 Stromořadí neovocných stromů1) Kč/100bm 40 000,00 Stromořadí ovocných stromů 2) 20 000,00 ZPĚT

Údržba a užití ovocných stromů s podporou PRV: Vyjasnit finanční podmínky údržby výsadeb v rámci MAS, obcí, NNO s podporou dotací - typy výsadeb a míra produkce: biopásy, krajinná zeleň, VKP, ostatní sady, ekologické sady, krajinotvorné sady + sladit terminologii s MŽP. Udržet kvalitní výsadbový materiál pro výsadby - alejí a sadů (ekologický přístup). Podpořit krátké řetězce - využití ovoce, jako místního produktu pro obce, školy i občany či návštěvníky. Zajistit (v rámci MAS) odbornou podporu pro výše uvedené činnosti a sdílení nápadů. ZPĚT

Prioritní sortiment jabloní pro výsadbu do krajiny

Prioritní sortiment hrušní pro výsadbu do krajiny

Méně známé druhy a odrůdy stromů pro výsadby do krajiny

…. stromy za nás budou dýchat, až my budeme spát.

Milion ovocných stromů pro miliony občanů Čech a Moravy, přidejte se k nám  Za KS MAS KHK Mgr. Petr Kulíšek, Za KS MAS JMK Mgr. Vít Hrdoušek www. milionstromu.cz ZPĚT