ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_1C_10 Číslo projektu: CZ /1. 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Státní symboly České republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Česká hymna a Státní symboly
STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Státní symboly ČR 4. ročník
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Česko – země v srdci Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Státní symboly České republiky
Česká republika.
Státní symboly ČR Autor: Arz, BY.
Česká republika - státní symboly
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Státní symboly
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
ŽEHLENÍ VY_32_INOVACE_2C_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny.
Naše škola VY_32_INOVACE_1C_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Hasiči VY_32_INOVACE_1C_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Numerace do 100 I. VY_32_INOVACE_1A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
Česká republika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_05_Státní_symboly_sousední_státy_kh2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ANOTACE: Určeno pro žáky 1.stupně ZŠ Motivace a nácvik státní hymny
Číslo 3 VY_32_INOVACE_1A_03 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PIZZA VY_32_INOVACE_2C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Policie VY_32_INOVACE_1C_20 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Sada 3 Rodinná a Občanská výchova MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Česká republika - státní symboly
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
STÁTNÍ SYMBOLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní symboly České republiky
Státní symboly VY_32_INOVACE_17
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Česká republika - státní symboly
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_06-21 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Materiál slouží k výkladu učiva.
Státní symboly České republiky
Sada 3 Rodinná a Občanská výchova MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Česká hymna - více výukových souborů najdete na této adrese: emagister.eu
Transkript prezentace:

ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_1C_10 Číslo projektu: CZ. 1. 07/1. 5 Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny

Anotace Tento výukový materiál slouží jako úvod do učiva o České republice. Žáci se seznámí se základními údaji o České republice. Prohlédnou si doplňující fotografie. Seznámí se s polohou České republiky a sousedními státy. Následují podrobné informace o státních symbolech (státní vlajka, státní znak, státní barvy, …). V průběhu prezentace si žáci ověří získané poznatky na doplňujících otázkách - správná odpověď se objeví při kliknutí myši. Na závěr si žáci vyluští křížovku – zde pracují perem (rukopisné poznámky v rámci nového softwaru Microsoft (2010). Délka trvání výuky pomocí tohoto materiálu je 30 minut. Autor Období vytvoření materiálu Bc. Pavla Koutníková Srpen 2013 Speciální vzdělávací potřeby PAS, MP, kombinované postižení (MP v kombinaci se zdravotním znevýhodněním, MP v kombinaci s PAS, vícečetné postižení) Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Rodinná a Občanská výchova Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Inovace Rukopisné poznámky v rámci nového softwaru Microsoft Cílová skupina  Žák ( PAS, MP, kombinované postižení, MP v kombinaci se zdravotním znevýhodněním, MP v kombinaci s PAS, vícečetné postižení) Stupeň a typ vzdělávání Praktická škola jednoletá

ČESKÁ REPUBLIKA Česká republika (zkráceně ČR) je vnitrozemský stát ležící ve Střední Evropě. Rozloha ČR - 78 867 km² z toho 2 % vodní plochy Státní zřízení - parlamentní republika Hlavní město - Praha Počet obyvatel - 10 505 445 (1. leden 2012) Jazyk - čeština Měnová jednotka - koruna česká (CZK) Hlavou státu – prezident republiky

Praha hlavní město ČR

LIPNO ČESKÁ REPUBLIKA JEŠTĚD KARLŠTEJN

POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika sousedí se 4 státy. Německem (DE) Polskem (PL) Slovenskem (SK) Rakouskem (AR)

STÁTNÍ SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY Každá země má svá poznávací znamení - státní symboly. Symboly České republiky jsou: Státní vlajka Velký státní znak Malý státní znak Státní barvy Vlajka prezidenta republiky Státní pečeť Česká státní hymna

Státní vlajka

Státní znak Česká republika používá od roku 1990 dva státní znaky, jimiž jsou malý státní znak a velký státní znak. velký státní znak malý státní znak

Státní barvy Státní barvy jsou jeden ze státních symbolů České republiky. Jsou to bílá, červená a modrá v uvedeném pořadí a nazývají se trikolóra.

Vlajka prezidenta republiky Vlajka prezidenta České republiky nebo také Standarta prezidenta ČR Vlajku prezidenta republiky lze užít k označení: sídla prezidenta republiky v době jeho přítomnosti v České republice dopravního prostředku používaného prezidentem republiky

Státní pečeť Státní pečeť České republiky tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi po stranách, kolem něhož je opis "ČESKÁ REPUBLIKA".

Česká státní hymna Text hymny: Česká státní hymna je Kde domov můj. Text k písni složil Josef Kajetán Tyl, hudbu složil František Škroup. Text hymny: „Kde domov můj, kde domov můj. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj!“

NĚMECKO, POLSKO, SLOVENSKO, RAKOUSKO Odpovězte na otázky. Jaké je hlavní město České republiky? Kdo stojí v čele státu? Jaké barvy má státní vlajka? Vyjmenujte státy sousedící s Českou republikou? PRAHA PREZIDENT BÍLOU, ČERVENOU, MODROU NĚMECKO, POLSKO, SLOVENSKO, RAKOUSKO Správná odpověď se objeví při kliknutí myši.

OSTATNÍ STÁTNÍ SYMBOLY Tradiční symboly českého státu, které nejsou zakotveny v ústavě: České korunovační klenoty Národní strom – lípa

České korunovační klenoty České korunovační klenoty jsou ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko.

Národní strom – lípa Lípa Srdčitá je považována jako symbol slovanské pospolitosti či jako český národní strom.

Křížovka 7. 7. 6. 1. 2. 3. 4. 5. 4. 2. 6. 5. 1. Tajenka: 3. Použij skryté pero

ŘEŠENÍ Tajenka: 7. 6. 1. 2. 3. 4. 5. K L E O N I C A J V M S T R P U Č Y H D B Tajenka: K L N E O T Y

ZDROJE Obrázky. Pixabay [online]. 2013 [cit. 2013-08-07]. Dostupné z: http://pixabay.com Česko. Wikipedie [online]. 3.8.2013 [cit. 2013-08-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko ŠTĚPÁN, Petr. Symboly současné České republiky. Vlast.cz [online]. 2007, 7. 9. 2007 [cit. 2013-08-08]. Dostupné z: http://vlast.cz/symboly-ceske-republiky/