Úloha kraje v síťování sociálních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Jak může město podpořit proces transformace ústavů sociální péče leden 2014.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Rámec procesu komunitního plánování v obcích z pohledu Zlínského kraje.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Integrovaný regionální operační program
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Mezinárodní spolupráce
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Reforma psychiatrické péče
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Aktuální dotační příležitosti IROP
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Pravidla pro tvorbu sítě sociálních služeb v JMK pro rok 2020
V Jihomoravském kraji Financování sociálních služeb
Transkript prezentace:

Úloha kraje v síťování sociálních služeb Systém integrovaných podpůrných služeb Úloha kraje v síťování sociálních služeb Aktuální strategie síťování sociálních služeb v Ústeckém kraji

Systém plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji Systém integrovaných podpůrných služeb Systém plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2016–2018 Akční plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na rok 20xx Základní síť sociálních služeb Ústeckého kraje na období 2016-2018 - SPRSS rozdělen na 8 regionů - Akční plán je prováděcím dokumentem, jsou v něm zahrnuty optimální a stávající kapacity + tabulky rozvojové sítě - Základní síť je přílohou AP

Zastupitelstvo Ústeckého Kraje Systém integrovaných podpůrných služeb Zastupitelstvo Ústeckého Kraje Řídící skupina Pracovní skupina pro plánování sociálních služeb Odborná pracovní skupina odboru sociálních věcí Krajského úřadu Ústeckého kraje pro plánování, kvalitu a financování sociálních služeb Finanční skupina Pracovní skupina „pro úkol, na téma“ Pracovní skupiny dle regionů Rada Ústeckého Kraje ZÚK má schvalovací pravomoc, v definovaných případech RÚK - Řídící skupinu tvoří člen Rady Ústeckého kraje, vedoucí odboru sociálních věcí a vedoucí oddělení plánování a rozvoje služeb, vedoucí oddělení sociální práce, vedoucí oddělení sociálních služeb, koordinátor plánování rozvoje sociálních služeb Pracovní skupina pro plánování - Tuto pracovní skupinu tvoří zástupci obcí s rozšířenou působností, v jejichž kompetenci je komunitní plánování sociálních služeb na území Ústeckého kraje Pracovní skupina „pro úkol, na téma“ – např. protidrogová prevence v Ústeckém kraji Do plánovacího procesu vstupují další subjekty jako APSZ, MAS, ITI (Integrovaná územní investice), které bývají začleněny do pracovních skupinách v regionech

Obecný trend podporovat terénní a ambulantní služby Systém integrovaných podpůrných služeb Obecný trend podporovat terénní a ambulantní služby Pokračovat se schváleným postupem orgánů kraje při změně zřizovatelských funkcí k zařízením sociálních služeb v souladu s principem subsidiarity Akční plán kraje reflektuje požadavky na změny v poměrech lůžek u pobytových služeb Kapacita u sociálních služeb domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem je omezena na 25 lůžek Princip bude i nadále uplatňován v rámci sociální politiky kraje, kdy řešením sociálního problému a prvním poskytovatelem sociálních služeb je město nebo obec. Funkci garanta sociálních služeb plní kraj v případě, že není v silách města či obce danou situaci řešit. (např. DZR pro chronicky duševně nemocné).V souladu s tímto principem i nadále nebude kraj rozšiřovat své zřizovatelské funkce o další zařízení sociálních služeb pro seniory.

Systém integrovaných podpůrných služeb U sociální služby chráněné bydlení je kapacita omezena 12 klienty v jedné budově Sociální služby domovy pro osoby se zdravotním postižením a týdenní stacionáře jsou omezeny 12 klienty v jedné budově v případě nižší míry podpory, 18 klienty v budově v případě vyšší míry podpory

Systém integrovaných podpůrných služeb Spolupráce s obcemi Obce vydávají své stanovisko v případě žádosti poskytovatele o zařazení do Základní sítě kraje Je zde snaha o sjednocení platnosti komunitních plánů obcí Nová služby, navyšování kapacity, zcela nové místo poskytování. Obce se mohou vyjádřit zda na svém území službu chtějí, jaké s ní mají zkušenosti apod.

Systém integrovaných podpůrných služeb Ústecký kraj plní v případě potřeby roli metodické podpory pro obce nejen při plánování sociálních služeb Propojení spolupráce při střednědobém plánování rozvoje sociálních služeb obcí a kraje se nachází ve skupině „Pracovní skupiny dle regionů“ Alespoň dvakrát v roce jsou pořádány porady s vedoucími sociálních odborů obcí Řešení nepříznivé sociální situace klientů – marginální cílové skupiny apod. kraj řeší v rámci plánování sociálních služeb nadále. Součástí skupiny pro plánování v regionech jsou i zástupci obcí

Systém integrovaných podpůrných služeb Transformace Transformaci lze z pozice kraje ovlivnit u příspěvkových organizací kraje Ústecký kraj spravuje 14 příspěvkových organizací poskytujících sociální služby Transformace již proběhla u 2 organizací, další 3 mají zpracován transformační plán a každá další organizace má zpracován rozvojový plán obsahující humanizaci zařízení

Domov na zámku Liběšice Systém integrovaných podpůrných služeb Doporučení vztahující se k opuštění památkově chráněných objektů, ve kterých jsou poskytovány pobytové sociální služby Ústeckého kraje: Domov na zámku Liběšice K 31. 12. 2015 bylo ukončeno poskytování sociální služby domovů pro osoby se zdravotním postižením v zařízení Domova na zámku Liběšice. Tento proces navazoval na projekt Podpora plánování a transformace sociálních služeb v Ústeckém kraji. Domov důchodců Milešov Jsou činěny veškeré kroky pro výstavu nového zařízení v souladu s MTS.

Systém integrovaných podpůrných služeb Transformace, deinstitucionalizace i humanizace jsou procesy, které Ústecký kraj plně podporuje, například vydáváním stanovisek k žádostem o podporu v projektech

Systém integrovaných podpůrných služeb Ústav sociální péče Lobendava

Systém integrovaných podpůrných služeb

Děkuji za pozornost  Mgr. Petra Fünfkirchlerová Systém integrovaných podpůrných služeb Děkuji za pozornost  Mgr. Petra Fünfkirchlerová Krajský úřad Ústeckého kraje funfkirchlerova.p@kr-ustecky.cz/+420 475 657 590