Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martina Pišová Sonya Mátlová Kyberšikana. Co to je kyberšikana ?  zneužití inf. kom. t.  mobilem, internetem  agresor→ ZÁMĚRNÉ vyvedení z rovnováhy.
Advertisements

Prevence rizikového chování
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výstupy z Úvodního semináře
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
..a co jste o nich nevěděli
Rizikového chování v dospívání
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
DĚTI VE SVĚTĚ MÉDIÍ Úvod Média jako potrava pro duši naše cíle: 1) umět děti ochránit před tím, co jim škodí.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Poruchy příjmu potravy
Co je to opravdová svoboda. Svoboda od závislostí. Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Základní charakteristika
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Poruchy příjmu potravy
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Prevence sociálně patologických jevů
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
Bezpečné klima na školách konference k projektu Kraje Vysočina 2017
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
KYBERŠIKANA.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
ZŠ T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice
absolventská práce Život se srdeční vadou
Drogy dnešní doby Študáci.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Školská sociální práce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Transkript prezentace:

Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice Absolventská práce Problémy dnešních teenagerů Autor práce: Milada Stulíková, IX. Vedoucí práce: Mgr. Věra Vitáková Školní rok: 2013/2014

Úvod Toto téma jsem si zvolila proto, že i já patřím do skupiny –náctiletých. Chtěla jsem si ujasnit, s jakými problémy se mohou mí vrstevníci setkávat. Byla jsem až překvapena jejich rozmanitostí a četností. Rozhodla jsem se jednotlivé problémy nastínit jen v hlavních rysech, protože každý z nich by mohl být samostatným tématem absolventské práce.

Vymezení pojmu teenager Teenager = dospívající Anglická koncovka –teen Období fyzického a psychického dospívání Začínající problémy Nestandardní způsoby řešení problémů

Návykové látky Cigarety - nejrozšířenější návyková látka - začátek kouření: 11 – 16 let - velmi škodlivá pro dětský organismus Alkohol - snadno dostupný - nebezpečí vlivem opilosti - zdravotní problémy Drogy - méně rozšířené - nejznámější: marihuana - navození stavu úlevy a uvolnění

Závislost na sociálních sítích Trávení několik hodin denně na počítači Nejnavštěvovanější sociální sítě (Facebook, Twitter, Youtube…) Hraní počítačových her Málo pohybu, špatná fyzická kondice

Šikana a kyberšikana Ohrožování, zastrašování a ubližování člověku nebo více lidem Fyzické a psychické útoky Lidé těžko se zapojující do kolektivu nebo něčím odlišní Šikana prostřednictvím internetu Nejčastěji přes Facebook Psaní vulgárních zpráv, vyhrožování, vydírání fotkami

Záškoláctví a další problémy spojené se školou Časté zapomínání, vyrušování, hrubé chování ke spolužákům nebo k učitelům Chození za školu Nechuť k učení Nezařazení do kolektivu

Porucha příjmu potravy, sebepoškozování Anorexie: držení diet nebo úplné vysazení jídla Bulimie: člověk přijme jídlo a pak si uměle vyvolá zvracení Ničení organismu Většinou u dívek Touha po štíhlé postavě Řezání, trhání vlasů, kousání nehtů, polykání prášků nebo pálení Pocit uklidnění

Závěr Touto prací jsem získala vcelku ucelený přehled daných problémů. Zjistila jsem, že mnohé z nich mají společného jmenovatele a tím je situace v rodině, nedostatek času či nechuť rodičů potažmo i dětí sdílet spolu příjemné zážitky, ale i trápení. Myslím, že řešením by bylo mít na sebe více času a zajímat se o své kamarády a spolužáky dříve než problém přeroste do nějakého závadného chování. Ostatně to vystihuje i staré české přísloví „Sdílená starost, poloviční starost.“

Zdroje www.rvp.cz www.toplekar.cz www.bechynova.cz Literatura Ing. Renáta Vargová: Rodiče, děti a jejich problémy, Sdružení Linka bezpečí, Praha. 2011 Ing. Renáta Vargová: Děti a jejich problémy II, Sdružení Linka bezpečí, Praha, 2007