RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Ekonomická gramotnost
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
1. Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o Kč Počet osob s PnB –
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Problémy sektoru nájemního bydlení , RNDr. Tomislav Šimeček.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Sociální zabezpečení Sociální služby
Přednáška č. 9 Bytová politika.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Financování obcí II.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
K pracovní verzi návrhu koncepce sociálního bydlení ČR
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Sociální program RPG Sociální program RPG
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Vyhodnocení průzkumu bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Fiskální politika Pavel Seknička.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Způsoby řešení bytové nouze a bezdomovectví v ČR: Silné a slabé stránky RNDr. Roman Matoušek, Ph.D. Inspirace pro sociální bydlení a řešení bytové nouze Praha, 21. listopadu 2017

Agenda Základní pilíře ukončování bezdomovectví a efektivních systémů sociálního bydlení Aktuální situace – systémové nastavení jednotlivých nástrojů Celkový kontext bytových politik

Ukončování bezdomovectví Tři pilíře úspěšné podpory v bydlení Nabídka bydlení – možnost pronajmout si byt Dávky na bydlení – zdroje na pokrytí nájmu Podpora při plnění povinností spojených s bydlením, stabilizace domácností – sociální práce, komunitní práce, terénní psychiatrická péče apod.

Dávky na bydlení: nastavení Normativní náklady na bydlení podle velikosti domácnosti a velikosti obce Příspěvek na bydlení: širší dávka Byty v osobním vlastnictví nebo v nájmu Aktuálně cca 250 tis. domácností Doplatek na bydlení: dávka hmotné nouze podnájmy v bytech, ubytovny, jiné než obytné prostory azylové domy Aktuálně cca 50 tis. domácností

Dávky na bydlení: efektivní nástroj Dávky na bydlení jako sociální transfer jsou efektivní nástroj při odstraňování relativní příjmové chudoby (IDEA, Janský a kol. 2016) Doplatek na bydlení efektivní při řešení relativní příjmové chudoby (vhodné zacílení) Příspěvek na bydlení je univerzální dávka: vedle řešení chudoby pomáhá také zabránit jejímu vzniku V relativní příjmové chudobě nejméně osob z EU (8,6 %)

Limity dávek na bydlení: problémy části příjemců Nízký standard a/nebo vysoká cena pronajímaných bytů (obchod s chudobou) Zvláštní praktiky pronajímatelů při platbách a vyúčtování služeb, neprůhledné nedoplatky Pronajímatelé neplnící povinnosti vůči SVJ atd. – dopady na platící nájemníky Krátké nájemní smlouvy, minimální jistota bydlení Bydlení v segregovaných sociálně vyloučených lokalitách Diskriminace na realitním trhu Nízké zdroje na kauci (jen cca 400 dávek ročně)

Nabídka sociálních bytů Zhruba 25 000 „sociálních“ bytů z různých dotačních programů Závazek příjemce dotace pronajímat byty jen vymezené cílové skupině (příjmový strop + některé další podmínky) Na omezenou dobu možnost ubytovat i domácnosti mimo cílovou skupinu Možnost dalších dodatečných podmínek pro vstup Ostatní nabídka zcela na vůli pronajímatele

Podpora sociální práce Velké množství aktérů, kteří vykonávají (měli by vykonávat) sociální práci Obecní úřady v přenesené působnosti Úřady práce Registrované sociální služby (pro některé) orgány sociálněprávní ochrany dětí Zajištění bydlení v bytech není explicitním cílem žádného z uvedených subjektů Krizové bydlení jako sociální služba (azylový dům, noclehárna)

Podpora sociální práce Dílčí projekty nebo aktivity, dobré praxe (Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec…) Příliš mnoho institucí – chybějící koordinační role, omezený přenos informací, pozdní nebo žádná intervence Chybějící prvky systému – např. terénní psychiatrická péče Nárůst azylových domů jako nejdražšího nástroje, „krizové“ ubytování se stává trvalým

Širší kontext: sociální bytová politika Bydlení jako základní životní potřeba vs. bydlení jako „největší ekonomický sektor“ Podpora poptávky (subjektu) vs. podpora nabídky (objektu) Podpora nájemního bydlení vs. vlastnického bydlení vs. družstevního bydlení Univerzální vs. reziduální přístup (cílové skupiny) Tržní subjekty (banky, soukromí pronajímatelé) vs. veřejný a neziskový sektor

Nástroje sociální a bytové politiky Dávky/sociální transfery na náklady bydlení Daňové úlevy, zvýhodněné úvěry, podpory ke spoření na úhradu vlastního bydlení Dotace, zvýhodněné úvěry, státní záruky na výstavbu nových bytů, přípravu stavebních pozemků apod. – podpora sociálního bydlení jako stimul pro výstavbu Investiční a provozní podpora pro neziskový systém sociálního/dostupného bydlení Ovlivňování podílu finančně dostupného bydlení v nové výstavbě při (inkluzivním) městském plánování Regulace realitního zprostředkování, finančního trhu spojeného s bydlením, nájmů

Bytové politiky a finanční toky (housing finance) v ČR 2017 Dominance soukromých zdrojů Hypoteční úvěry na bydlení: asi 1 000 mld. Kč Úvěry ze stavebního spoření: asi 240 mld. Kč Odhad ročně placených úroků: asi 40 mld. Kč (předpoklad rychlého růstu) Výdaje státního rozpočtu: asi 20 mld. Kč

Bytové politiky a finanční toky (housing finance) v ČR 2017 Dávky: 12 mld. ročně (PnB 9 mld., DnB 3 mld.) Státní podpora stavebního spoření: 4,3 mld. Daňové odpočty úvěrů na bydlení: zhruba 2 mld. Energetické úspory v bydlení: zhruba 2 mld. Zvýhodněné úvěry na výstavbu a rekonstrukce: 1 mld. Podpora výstavby z národních zdrojů: 0,3 mld. Podpora výstavby sociálních bytů z IROP: zhruba 1 mld.

Veřejné výdaje: poptávka a (ne)zacílení Extrémně dominuje podpora poptávky nad podporou nabídky (5:1) Nabídka bydlení a nefinanční nástroje mimo nebo na okraji systémů sociálních a bytových politik Efektivní dávkové transfery, ale další finanční toky nejsou explicitně zacílené, „Pákový efekt“ – ostatní podporu využívá zejména střední a vyšší třída Opomíjená skupina nízkopříjmových domácností „mezi dávkami a hypotékou“

Závěrečné shrnutí Dávky na bydlení – efektivní finanční transfer a jediný celoplošný nástroj – chybí skutečný systému sociální ochrany v bydlení Dávky na bydlení – kvalitní nabídka – asistence, prevence ztráty bydlení Zacílené dávky, nezacílené další podpory – opomíjená nižší (střední) třída Jednostranného zaměření na podporu poptávky – opomíjení dalších nástrojů Dominance soukromých zdrojů - systémové riziko v případě růstu úrokových sazeb

Prostor pro dotazy matousek.roman@vlada.cz