NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_10_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE (opakování) TÉMA: FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE (OPAKOVÁNÍ) ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803
Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je zopakování znalostí z oblasti faktorů urychlující chemické reakce. Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.
Faktory ovlivňující rychlost chem. reakcí Chemické reakce a děje 6. část Faktory ovlivňující rychlost chem. reakcí (opakování)
Faktory ovlivňující rychlost reakce Vyjmenujte faktory, které ovlivňují rychlost chemických reakcí
Faktory ovlivňující rychlost reakce 1. Látková koncentrace reaktantů čím větší je látková koncentrace reaktantů, tím větší je pravděpodobnost, že dojde ke srážce částic čím více je reaktantů, tím reakce probíhá rychleji
Faktory ovlivňující rychlost reakce 2. Katalyzátory - jejich přítomnost umožňuje či urychluje průběh chemické reakce - biokatalyzátory - enzymy
Faktory ovlivňující rychlost reakce 3. Inhibitory - jejich přítomnost zpomaluje průběh chemické reakce patří mezi ně stabilizátory – přidávají se do potravin, aby se prodloužila jejich trvanlivost (tzv. Ečka)
Faktory ovlivňující rychlost reakce 3. Plošný obsah reaktantů zvětšením plošného obsahu povrchu reagujících látek se zvyšuje rychlost chemické reakce ke vzájemnému kontaktu reagujících atomů či molekul dochází na rozhraní obou skupenství je dobré zajistit, aby byl vzájemný kontakt látek co největší (rozdrcení kamínků uhličitanu vápenatého na prášek)
Faktory ovlivňující rychlost reakce 4. Teplota nárůst teploty zvyšuje rychlost chemické reakce vyšší teplota zvyšuje rychlost pohybu částic hmoty naopak nízká teplota se využívá ke zpomalení rychlosti chemické reakce (chladnička)
Faktory ovlivňující rychlost reakce 5. Míchání, tlak rozpouštění modré skalice ve vodě urychlíme mícháním (zrychlí se pohyb částic v roztoku) pokud je alespoň jeden reaktant v plynném stavu, tak potom i změna tlaku ovlivňuje rychlost chemické reakce
Otázka k zamyšlení Máte dva hrníčky s čajem: Teplota čaje cca 70°C 2. Teplota čaje cca 90°C Kostkový cukr Krystalový cukr Bez lžičky Se lžičkou Ve kterém hrníčku se bude cukr rozpouštět rychleji? Vyjmenujte faktory, které se podílejí na urychlení reakce?
Otázka k zamyšlení Máte dva hrníčky s čajem: Teplota čaje cca 70°C 2. Teplota čaje cca 90°C Kostkový cukr Krystalový cukr Bez lžičky Se lžičkou Odpověď: Ve druhém hrníčku bude rozpouštění probíhat rychleji: teplota vody je tam o 20°C vyšší (1. faktor) cukr, kt. rozpouštíme má větší plošný obsah (2. faktor) Míchání lžičkou zrychluje rozpouštění (3. faktor)
Použité zdroje Obrázky převzaty: [cit. 2011-09-28] www.office.microsoft.com