Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Advertisements

Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Skupiny hudebních nástrojů
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
UKRAJINA A MOLDAVSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Písemné sčítání a odčítání do milionu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Základní společenstva - lesy
PODOBNOST TROJÚHELNÍKŮ
Rozmanitost podmínek života na Zemi
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Ekologie a ochrana přírody
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Různé podmínky života na Zemi
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_52_INOVACE_23_Stavba a činnost těl organizmů- učební text
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
STULÍK ŽLUTÝ BLATOUCH BAHENNÍ
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Novověk – devatenácté století
Základní společenstva – skály a hory
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Česká hymna a její tvůrci
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_02_PŘV_ROSTLINY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Neživá příroda - vzduch
Jednotky hmotnosti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_06_M9_Hanak TÉMA: Lomené výrazy
Rozmnožování organismů
Základní složení a struktura živých soustav
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Otáčení Země + Poledník.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
3/4 takt 3. ročník.
Transkript prezentace:

Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_B_07_ŽIVÁ PŘÍRODA-VÝVOJ Téma: ROZMANITOST PŘÍRODY Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 6. dubna 2012 Odpilotováno dne 3. května 2012 ve třídě IV.B Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Vzdělávací obor Přírodověda Tematický okruh Rozmanitost přírody Téma Živá příroda – vývoj Klíčová slova vznik života, rozrůznění organismů, rostliny, houby, živočichové, prvoci, bakterie, viry, mikroskop, buňka, rostlinná, živočišná, organely, organismy, jednobuněčné, mnohobuněčné, dědičnost

Živá příroda - vývoj Vznik života na Zemi: Země byla po svém vzniku nejprve bez života (horká, neklidná, nehostinná) po ochlazení Země se objevily první organismy v mořích (nejprve velmi malé, později se zvětšovaly a postupně se některé přesunuly z vody na souš) organismy se postupně rozrůznily až do dnešní podoby rostliny – zkoumá botanika živočichové – zkoumá zoologie houby – zkoumá mykologie dnes se rozlišují i další (mikroskopické) skupiny prvoci, bakterie, viry

Živá příroda - vývoj Základní stavební jednotka každého organismu = buňka (komůrka obalená slupkou a naplněná tekutinou, v ní útvary – organely) Buňky umožňuje sledovat mikroskop (zvětšující přístroj), jsou různé druhy mikroskopů (optický, elektronový) Optický mikroskop (základem jsou skleněné čočky)

Živá příroda - vývoj Rostlinná buňka

Živá příroda - vývoj Živočišná buňka

Živá příroda - vývoj Organismy jednobuněčné mnohobuněčné (složeny z jedné buňky) (složeny z více buněk) Paramecium aurelia Myxobakterie - tvoří mnohobuněčné plodničky Všechny organismy mají schopnost rozmnožování (dědičnost)

Živá příroda - vývoj Odpovězte na otázky: Co tvoří živou část přírody a co všechno do ní patří? V jakém prostředí se vyvinuly živé organismy? Co považujeme za zásadní změnu ve vývoji organismů? Do jakých skupin organismy třídíme? Co je základní jednotkou těla každého organismu? Čím se liší rostlinná buňka od živočišné? Jaký je rozdíl mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy? Co je to dědičnost? Jak se nazývají vědy studující rostliny, houby a živočichy?

Mgr. Renáta Jehličková 6. dubna 2012 Určeno pro 4.ročník ANOTACE Výklad Popis vzniku života na Zemi a pozdějšího rozrůznění organismů Seznámení s mikroskopem Popis rostlinné a živočišné buňky Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si učiva

Použité zdroje Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace. Výukový materiál doplňující učebnici: Dančák, Martin, Mgr., PhD.: Rozmanitost přírody: Člověk a jeho svět. Učebnice pro 4.a 5. ročník základní školy. Prodos spol. s. r. o., pedagogické nakladatelství. Kollárovo nám. 7, 722 00 Olomouc, 2010. Modrá řada učebnic. ISBN 978-80-7230-227-7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Optical_microscope_nikon_alphaphot_%2B.jpg/250px-Optical_microscope_nikon_alphaphot_%2B.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Plant_cell_structure_cs.svg/676px-Plant_cell_structure_cs.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Animal_cell_structure_cs.svg/600px-Animal_cell_structure_cs.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Paramecium.jpg/220px-Paramecium.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Myxococcus_xanthus.png/220px-Myxococcus_xanthus.png