¨-4-.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
¨-4-.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_15 Název materiáluDaně z příjmů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_19: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Knihovny – zdroj informací OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Metodický list: Vyjmenovaná slova po „B, L, M“ - shrnutí Jazykové vzdělávání Jazyk: český Věk: 3. ročník ZŠ Anotace: Tato prezentace slouží k procvičování.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.2 František Gellner Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
VÍTĚZSLAV NEZVAL Obr května 1900 – Biskoupky 6. dubna Praha.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
DUM_003_ / VYDMUCHOV / ĎURIŠOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/2012
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká poválečná literatura I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Mgr. Nováková Jana
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
GUILLAUME APOLLINAIRE
Jan Neruda Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
Dělení lomených výrazů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

¨-4-

Jiří Wolker Život, dílo, citáty

Úvodní faktografie 29.3.1900 v Prostějově – 3.1.1924 v Prostějově. Představitel proletářského proudu v poezii. Vystudoval gymnázium , poté v Praze studium práv. Zde už pořádá přednášky s literární tématikou. Byl členem Devětsilu. Jemu blízkým místem Svatý Kopeček u Olomouce. Po vzniku KSČ se stává jejím členem. Umírá na následky tuberkulózy.

Tvorba Je znám hlavně jako básník, ale psal i netradiční pohádky. Básnické sbírky – „Host do domu“ (1921), „Těžká hodina“(1922). Z pohádek např. „O milionáři, který ukradl slunce“, „O kominíkovi“,…

Host do domu Optimismus, vitalismus, radost z „člověčenství“, hravost, důvěřivost, oslava prostých a obyčejných věcí. Sbírka má 3 oddíly – „Chlapec“, „Ukřižované srdce“ a „Host do domu“. K této sbírce bývá přiřazována i báseň „Svatý Kopeček“ – autobiografická polytematická báseň – pásmo (viz. G.Apollinaire). Z dalších básní např.“Jitřní píseň“, „Poštovní schránka“, „Věci“, „Poutníci“,…

Jitřní píseň – 2.sloka „Radostně klidni brouzdáme se bosi chladící travou, lesní přes pažit. Osení stříbří slzy ranní rosy. Snad plakali jsme – ale teď chcem žít!“ O čem vypovídají tyto verše? Je v nich obsažen i dějinný kontext?

Těžká hodina Bývá řazena k proletářské poezii. Hravé motivy jsou oproti předchozí sbírce nahrazeny vážnými – sociální motivy, nelehký život dělníka, smrt a umírání. Jsou zde obsaženy i pro Wolkera typické sociální balady – „Balada o snu“, „Balada o očích topičových“, „Balada o nenarozeném dítěti“, „U rentgenu“ a další. Básně „Těžká hodina“, „Tvář za sklem“, „Umírající“,…

Těžká hodina – úryvek z 2.sloky „Dnes je má těžká hodina. Chlapecké srdce mi zemřelo a sám je v rakvi vynáším a zemřelým trpě, trpím i tím, které se mi v prsou roditi počíná. Dnes je má těžká hodina…“ Které niterné pocity zde básník popisuje?

Umírající – úryvek z básně „Smrti se nebojím, smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého, co strašné je, co zlé je, to umírání je…“ S čím se básník vyrovnává, z čeho má naopak obavy? Ve Wolkerových básních vyhledejte 5 příkladů apostrofy a objasněte, co je apostrofa.

Epitaf „Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět A pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než moh srdce k boji vytasit, Zemřel mlád, dvacet čtyři let.“

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN 80-86448-08-8