Funkce sociálního státu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ochrana, přerozdělování,
Sociální politika. definice Sociální politika = soubor aktivit, které cíleně směřují ke zlepšení základních životních podmínek obyvatel Rozlišujeme sociální.
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Principy sociální politiky Funkce a cíle sociální politiky
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální politika,
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Pojetí sociální politiky
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
03 FUNKCE, NÁSTROJE A FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍ POLTIKY
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Sociálně patologické jevy
Σ Sociogie = societas (společnost) + logos (věda) Úvod do sociologie.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_89 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA OCHRANY HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE SOCIÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ROZDĚLOVÁNÍ.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_12_Stát a nezaměstnanost TEMA:Finanční.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Správa sociálního zabezpečení
Fiskální politika Pavel Seknička.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Hospodářská politika státu
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Veřejné Finance.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základní terminologie sociální politiky
Historie sociální politiky
Září 2017 Sociální stát.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Rozpočtová a fiskální politika
Úvod do problematiky sociální politiky
SOCIÁLNÍ POLITIKA.
Rozpočtová a fiskální politika
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Funkce sociálního státu Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, září 2017

Funkce sociálního státu Ochranná funkce Rozdělovací a přerozdělovací funkce Homogenizační funkce Stimulační funkce Preventivní funkce

Ochranná funkce Patří mezi základní funkce Nejstarší funkce Řeší sociální situace Chrání jednotlivce před důsledky a společnost před výskytem negativních jevů

Rozdělovací a přerozdělovací funkce Základní funkce Přerozdělování finančních prostředků Řeší začleňování lidí do společnosti Zabezpečuje fungování společenského systému prostřednictvím veřejných statků (školství, zdravotnictví, justice,…) Nástrojem je státní rozpočet

Homogenizační funkce Funkce odvozená Je chápána jako možnost stejných šancí k využití statků Nástrojem je sociální pomoc nízkopříjmovým skupinám, stanovení životního minima

Stimulační funkce Odvozená funkce Podporuje, iniciuje a vyvolává sociální jednání jednotlivců a skupin ve všech oblastech lidské činnosti žádoucím směrem Má výrazný stabilizační efekt Podpora osob se zdravotním postižením

Preventivní funkce Odvozená funkce Předchází negativním důsledkům sociálních situací jako je nezaměstnanost, chudoba, alkoholismus, kriminalita,….. Posilována zřizováním poradenských center Součástí je osvěta

Zdroje Duková, I,. Duka, M., Kohoutová, I. ,Sociální politika – učebnice pro obor sociální činnost. Praha: Grada, 2013, ISBN 978-80247- 3880-2