Systém managementu 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

PROF SVAR s.r.o. Tento dokument je v tištěné podobě neřízený, pokud není podepsán ředitelem společnosti !!! Příručka integrovaného systému managementu,
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Presentation Title.
Dokumentace k zajištění BOZP
Zlepšování jakosti.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Školení zaměstnanců Kvalita, environment a BOZP
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Systém managementu jakosti QMS
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Dokumentace systému managementu jakosti
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Podklady ke školení Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Projektový management Řízení kvality
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Management systému řízení kvality
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Dokumentace k zajištění BOZP
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
ÚVOD A STRUČNĚ Z HISTORIE 1. část
PÉČE O PRACOVNÍKY.
HACCP.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ing. Zdeněk Blažek AGROTECH Firma AGROTECH je komplexním dodavatelem zboží a služeb v oblasti označování zboží. Dodáváme samolepící etikety, termotransferové.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Mohelnice
Systém managementu jakosti 3
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Úvod, základní principy a cíle
Procesní řízení (management)
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Systém managementu 4

Management jakosti ve službách Hlavní oblasti managementu jakosti shodné s výrobní sférou Specifika – vysoké vnímání rizik ze strany zákazníka - obtížnější měřitelnost znaků procesů - roste role lidského faktoru

Růst významu managementu jakosti služeb Ve vyspělých zemích roste podíl služeb na tvorbě domácího produktu Sféra služeb zaměstnává stále více lidí, často absorbuje síly uvolněné při restrukturalizaci výrobních podniků Velká konkurence Management jakosti náročnější

Přístup EU ke kvalitě EU rozděluje výrobky do regulované a neregulované sféry Regulovaná sféra – výrobky, které by mohly ohrozit tzv. oprávněný zájem (zdraví, bezpečnost, životní prostředí..) - hračky, výtahy, tlakové nádoby, stavební prvky (cihla), zbraně, Neregulovaná sféra – např. hřeben, koberce…

Regulovaná sféra Musí splnit technické požadavky,které jsou stanoveny direktivami EU Do právního řádu ČR jsou převedeny do formy Nařízení vlády Jednotlivá Nařízení vlády vztahující se j daným výrobkům jsou dostupná na internetu Nařízení vlády stanovují, jak a zda dané výrobky mají být opatřeny značkou CE a jak tato značka vypadá

Související odkazy Národní politika kvality Česká společnost pro jakost, o.s. Český metrologický institut

Nástroje zlepšování kvality Diagram příčin a následků Vývojové diagramy Kontrolní tabulky Interní audity systému řízení jakosti Řízení procesů Metoda 5Why Metoda 5S

Metoda 5S Cílem je zlepšit v organizaci pracovní prostředí a tím i kvalitu Přístup je založen na zvýšení samostatnosti zaměstnanců, na týmové práci a vedení lidí Pochází z Japonska

5S Seiri – pořádek na pracovišti Seiton – vytřiďování, uspořádání Seiso – čistota, udržování pořádku Seikutsu – standardizace Shitsuke – standardizace, zaškolení

1. Seiri Oddělit potřebné a nepotřebné věci Nepotřebné odstranit z pracoviště Přemýšlet, jak vlastně byly dnes nepoužívané věci dříve používány To stejné udělat s dokumentací Kontrolovat pravidelně

2. Seiton Umístit potřebné a užívané věci tak, aby byly jednoduše a rychle použity Označit tak, aby každý věděl, kde co je Bezpečnost, speciální vlastnosti (vlhko, světlo…)

3. Seiso Čistota na pracovišti a v jeho okolí Upravenost pracovníků Místo pro odkládání nepotřebných věcí Tříděný odpad

4. Seiketsu Neustálé a opakované zlepšování organizace práce a uspořádání pracoviště Tzv. visual management

5. Shitsuke Disciplína Vedoucí pracovníci musí jít příkladem Všichni zaměstnanci mají být seznámeni s firemními pravidly a se zásadami 5S Školit nově příchozí, pravidelně opakovat