Kultivace hematopoetických buňek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hematopoesa
Advertisements

Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : únor 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_03_Fyzikální,
EU peníze školám Čtenářská gramotnost - záměr  Zlepšování čtenářských dovedností a zvyšování čtenářské gramotnosti ve všech ročnících  Obnovit knižní.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
EU_62_A_sada 2_18_M_Termínovaný vklad_Duch
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Základní mikrobiologický rozbor vody
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Projekt 1 Databázové systémy I
Stavba buňky.
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Ocelové lešení CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_08
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Krev - opakování.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Počítání krevních buňek
Název prezentace (DUMu):
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
VY_32_INOVACE_ Regulace
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Léto VY_32_INOVACE_59_Leto Prvouka - 2. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Náplň seminářů III. ročník všeobecné lékařství
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AML - FAB klasifikace Bourková L., OKH FN Brno.
Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Laboratorní diagnostika
Laboratory diagnostics
Kultury rostlin in vitro
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Neživá příroda - vzduch
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Jaroslav Kudr pro OATGM
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Hematopoéza Bourková L., OKH FN Brno.
KULTIVACE Je předstupněm izolace bakteriálního druhu,
Transkript prezentace:

Kultivace hematopoetických buňek L. Bourková, OKH FN Brno

Multipotent /

Prekurzopry

Progenitory Prekurzory

Hematopoetické kmenové buňky v kostní dřeni i periferní krvi ve velmi nízké koncentraci pro svoji podobnost s lymfocyty se nedají morfologicky rozpoznat. morfologicky jsou rozpoznatelné až jejich další vývojová stádia - myeloblast, proerytroblast, megakaryoblast….. kmenové buňky se stanovují např. imunologicky pomocí povrchových antigenů a nebo funkčními testy, na základě proliferační aktivity sebeobnova: schopnost buňky dát buněčným dělením vznik dvěma dceřiným elementům, které jsou identické s buňkou mateřskou diferenciace: schopnost buňky vyvíjet se dále ve funkčně i morfologicky odlišná vyzrálejší vývojová stádia

Základní pojmy Totipotentní kmenové buňky: jsou schopné vytvořit jakýkoliv typ buňky, který se v organismu vyskytuje. Každá totipotentní buňka obsahuje kompletní gentickou informaci pro celý organismus a má jedinečnou schopnost diferenciace. Pluripotentní kmenové buňky: jsou schopny diferenciace (dělení) do mnoha různých typů. Speciálním případem pluripotence je multipotence, kde je pluripotentní schopnost kmenové buňky omezena na určitý typ tkáně (případně na určitý orgán). Multipotentní kmenové buňky: jsou schopny diferenciace (dělení) do mnoha typů buněk, ale pouze v rámci jednoho typu tkáně (resp. orgánu). Např. hematopoetická kmenová buňka, která se dále vyvíjí přes progenitorové a prekurzorové buňky k vyzrálým stádiím. progenitorové b.: CFU-GEMM (colony-forming unit-granulocyte, -erythrocyte, -monocyte, and –megakaryocyte), CFU-GM (colony-forming units-granulocyte/macrophage), BFU-E (burst-forming units erythrocyte) prekurzorové b.: myeloblast, proerytroblast, megakaryoblast…..

Metoda tkáňových kultivací Princip metodiky: Kultivační metoda sleduje funkční schopnosti krvetvorných buněk, které odpovídají na růstové faktory v kultivační půdě tvorbou kolonií. Kultivační prostředí: Kultivační média představují sterilní vybalancované chemické prostředí, z něhož buňky čerpají složky pro svůj metabolismus. Kultivační atmosféra má 100% vlhkost a 5% obsah CO2 v inkubátoru. Schéma metodiky: mononukleární buňky + médium + atmosféra (14 dnů)  kolonie Hodnocení: mikroskopem kolonie vznikají z progenitorových buněk kolonie CFU-GM obsahují minimálně 40 buněk kolonie BFU-E obvykle více jak 200 erytroblastů Využití: diagnostika (hematologické malignity), monitorování léčby, k terapii…

Pracovní prostředí

Tkáňové kultivace

BFU-E kolonie

CFU-GM kolonie

CFU-GM kolonie