Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál."— Transkript prezentace:

1 Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

2 Základní pojmy virologie buněčný parazit původce onemocnění

3 Viry studuje je virologie
jsou to organismy, které žijí uvnitř buněk –parazité buněk buňky slouží virům k rozmnožování napadená buňka umírá a viry napadají další buňky nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy skládají se z organických látek (nukleových kyselin) a jejich bílkovinného obalu nemají vlastní metabolismus

4 Zápis do sešitu Viry studuje je virologie parazité buněk
nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy stavba: nukleové kyseliny + bílkovinný obal

5 Viry způsobují mnohá onemocnění rostlin i živočichů (původci chorob):
chřipka rýma opar neštovice spalničky žloutenka AIDS (virus HIV) Ebola vzteklina mozaikovitost tabáku (rostliny)

6 Zápis do sešitu původci chorob: chřipka rýma opar neštovice spalničky
žloutenka vzteklina AIDS (HIV)

7 Viry virus chřipky HIV virus (způsobuje AIDS) obrázek 1 obrázek 2

8 Viry Ebola pravé neštovice obrázek 4 obrázek 3

9 OPAKOVÁNÍ Viry studuje je virologie parazité buněk
nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy stavba: nukleové kyseliny + bílkovinný obal původci chorob: chřipka rýma opar neštovice spalničky žloutenka vzteklina AIDS (HIV)

10 Otázky a úkoly Vysvětli pojem parazit.
Jak se jmenuje vědní obor, který studuje viry? Popiš, čím se viry liší od ostatních organismů. Znáš alespoň dvě choroby virového původu?

11 Zdroje Autorem materiálu je Mgr. Hana Žídková, ZŠ a MŠ Horymírova 100, Ostrava Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, s. ISBN [ ] Všechny uveřejněné odkazy [cit ] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. – 1 chřipka obr. 2 – HIV obr. 3 – Ebola obr. 4 – neštovice


Stáhnout ppt "Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google