REGISTR SMLUV Mgr. Robert Pšenko, Advokát

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Advertisements

Obecná část rozpočtového práva III
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Rozpočty územních samosprávných celků
Právo na informace Tereza Danielisová,
Vládní neziskové organizace
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Státní organizace.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
PRÁVNÍ ÚPRAVA PODLE ZÁKONA Č. 40/2004 Sb. V ÚPLNÉM ZNĚNÍ
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Komanditní společnost
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
NOVÝ ZÁKON O REGISTRU SMLUV OD SEMINÁŘ POŘÁDANÝ KRAJSKÝM ÚŘADEM ÚSTECKÉHO KRAJE POD GESCÍ ODBORU LEGISLATIVNĚ- PRÁVNÍHO A ODBORU INFORMATIKY A.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Spisová služba – základní pojmy
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Aplikace zákona o registru smluv. Mgr. Martin Kraus odbor eGovernmentu Ministerstva vnitra.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Postup při uveřejňování smluv prostřednictvím formuláře
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Pracovně právní vztahy
NOVÝ ZÁKON O REGISTRU SMLUV OD
REGISTR SMLUV - V ČEM, ŽE NEJVÍC CHYBUJEME???
Obsah veřejných rozpočtů III
Postup oprav v případě chybně uveřejněných smluv v registru smluv
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

REGISTR SMLUV Mgr. Robert Pšenko, Advokát Spolupracující advokát společné advokátní kanceláře

Obsah Co je a co není Registr smluv Smysl existence Registru Povinnost zveřejňovat - co jsou soukromoprávní smlouvy? Povinnost zveřejňovat - kdo je povinný subjekt? Výjimky z povinnosti zveřejňovat Důsledky porušení povinností povinného subjektu Aktuální stav příprav novely zákona

Související předpisy Zákon č. 340/2015 Sb., o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv, ve znění pozdějších předpisů (zákon o registru smluv) Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Co je Registr smluv Registr smluv je informačním systémem veřejné správy sloužícím právě k uveřejňování smluv subjekty povinnými dle ZRS. Spravuje jej Ministerstvo vnitra ČR a je veřejně dostupný na webové adrese Registru smluv. https://smlouvy.gov.cz/ Pomocí podrobného vyhledávače umožňující filtrování dle různých kritérií se tak může kdokoli dálkovým přístupem seznámit s obsahem smluv, které daný veřejný subjekt počínaje datem účinnosti 1. 7. 2016 uzavřel.

Co není Registr smluv Původní řešení nesplňuje požadavky zákona o registru smluv, proto k datu účinnosti zákona přestalo přijímat dokumenty ke zveřejnění. Dosud v provozu v rámci Portálu veřejné správy https://portal.gov.cz/portal/obcan/rejstriky/data/10013/ Obsah tohoto rejstříku, který byl přejmenován na „Zveřejněné smlouvy“, zůstane veřejně dostupný na původním místě.

Smysl existence Registru smluv Dne 1. 7. 2016 vstoupil v účinnost zákon č. 340/2015 Sb., o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv (zákon o registru smluv), ve znění pozdějších předpisů. Cílem zákona je poskytnout veřejnosti informace o tom, jak je nakládáno s veřejnými prostředky a posílit tak transparentnost veřejné správy. Registr smluv byl přijat na Slovensku za vlády Ivety Radičové v roce 2010. Podle očekávání vedlo jeho zavedení k úsporám v řádech milionů euro. Právě pozitivní zkušenost ze Slovenska byla jedním z hlavních argumentů jeho propagátorů v ČR, např. platformy Rekonstrukce státu.

Povinnost zveřejňovat Ačkoliv povinnosti z nového zákona o registru smluv vyplývají především pro subjekty veřejné správy, druhou stranou smluv, které mají být na základě tohoto zákona uveřejňovány, jsou mnohdy malí a střední podnikatelé.  Za předpokladu, že splňují podmínky pro povinné uveřejňování, je nezbytné uveřejňovat smlouvy uzavřené od 1. 7. 2016 včetně. Smlouvy je nutné v registru smluv uveřejnit bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů od jejich uzavření. Tuto lhůtu lze zpočátku při uveřejňování beze zbytku využít, neboť ustanovení zákona o registru smluv, podle kterých bude účinnost smluv podmíněna právě jejich uveřejněním, nabývají účinnosti až rok po účinnosti zákona, tedy 1. července 2017.

Co jsou soukromoprávní smlouvy? I. Povinnost uveřejňovat smlouvy se vztahuje na - všechny soukromoprávní smlouvy a - smlouvy o poskytnutí dotace nebo návratné finanční pomoci. Soukromoprávní smlouvou se v zásadě rozumí dvoustranné nebo vícestranné právní jednání spočívající ve shodných projevech vůle smluvních stran zřídit mezi sebou závazek, které je učiněno v režimu soukromého práva. Písemná/ústní forma smlouvy. Anonymizace osobních údajů.

Co jsou soukromoprávní smlouvy? II. Metadata jsou obecně vzato data obsahující informace o jiných datech. V kontextu zákona o registru smluv jsou metadata údaje týkající se zveřejňované smlouvy, které musí být zveřejněny spolu s touto smlouvou. Bez uveřejnění povinných metadat se smlouva nepovažuje za uveřejněnou podle zákona o registru smluv se všemi negativními následky, které zákon s neuveřejněním spojuje, jako je neúčinnost smlouvy nebo její zrušení. Povinnými metadaty jsou identifikace smluvních stran, vymezení předmětu smlouvy a datum uzavření smlouvy. Povinným metadatem je také cena a pokud jí smlouva neobsahuje, tak hodnota předmětu smlouvy, lze-li určit.

Co jsou soukromoprávní smlouvy? III. Smlouva by měla být uveřejněna kompletně, tj. včetně všech příloh a obchodních či smluvních podmínek, které tvoří součást smlouvy. Dodatky ke smlouvám uzavřeným před účinností zákona o registru smluv musí být zveřejňovány i s původními smlouvami. V registru smluv se de facto neuveřejňují smlouvy, ale elektronické obrazy textového obsahu smlouvy. Takový elektronický obraz textového obsahu smlouvy je v tomto specifickém případě, kdy se v registru smluv uveřejňují i smlouvy uzavřené před účinností zákona o registru smluv, možno vyhotovit i dodatečně po uzavření smlouvy. Neuveřejnění původní smlouvy v předepsaném formátu nespojuje zákon o registru smluv s žádnou sankcí. Naskenovaný originál smlouvy bez strojově čitelné textové vrstvy je formát, který není pro uveřejňování smluv přípustný.

Kdo je povinný subjekt? I. Povinnosti uveřejnění podléhají všechny smlouvy, když alespoň jednou ze smluvních stran je povinný subjekt stanovený v ustanovení § 2 odst. 1 ZRS. V Registru tak bude uveřejňováno velké spektrum smluv, ačkoli se velká většina subjektů domnívá, že jich se tento zákon nedotýká.

Kdo je povinný subjekt? II. Povinnými subjekty podle dle ZRS jsou: Česká republika, územní samosprávný celek, včetně městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy, státní příspěvková organizace, státní fond, veřejná výzkumná instituce nebo veřejná vysoká škola, dobrovolný svazek obcí, regionální rada regionu soudržnosti,

Kdo je povinný subjekt? III. příspěvková organizace územního samosprávného celku, ústav založený státem nebo územním samosprávným celkem, obecně prospěšná společnost založená státem nebo územním samosprávným celkem, státní podnik nebo národní podnik, zdravotní pojišťovna, Český rozhlas nebo Česká televize, nebo právnická osoba, v níž má stát nebo územní samosprávný celek sám nebo s jinými územními samosprávnými celky většinovou majetkovou účast, a to i prostřednictvím jiné právnické osoby.

Kdo je povinný subjekt? IV. Naopak, nevztahuje se na právnické osoby založené dle jiného než českého práva a které působí převážně mimo území České republiky. Zákon ponechává na zvážení smluvních stran, zda předmětnou smlouvu zašle správci registru povinný subjekt, nebo druhá smluvní strana. Povinné subjekty musí smlouvy zpřístupnit, resp. zaslat správci k uveřejnění bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů od jejich uzavření.

Výjimky z povinnosti zveřejňovat I. Zákon ve svém ustanovení § 3 stanoví podmínky, při jejichž splnění nejsou uvedené subjekty povinny danou smlouvu uveřejnit, případně smlouvu postačí uveřejnit v užším rozsahu. výjimky dle InfZ utajované informace osobní údaje obchodní tajemství informace o majetkových poměrech osob získané na základě zákonů o daních, poplatcích apod., nejedná-li se o osoby, které jsou povinnými subjekty informace tvořící předmět práv průmyslového vlastnictví a autorského práva další výjimky dle § 11 InfZ (např. vnitřní pokyny, informace o plnění zpravodajských služeb atd.)

Výjimky z povinnosti zveřejňovat II. Výjimky dle § 3 odst. 2 ZRS, tzv. výjimky fakultativní povahy Přímo ZRS v odstavci druhém ustanovení § 3 stanoví taxativně dvanáct výjimek – specifik smluv. Je-li alespoň jedna z těchto podmínek naplněna, nemusí povinné subjekty takovou smlouvu uveřejnit. V praxi mohou nastat i případy, kdy jedna smlouva naplní hned několik výjimek dle § 3 odst. 2 ZRS. I přesto mohou ale smluvní strany takovou smlouvu uveřejnit dobrovolně, budou-li dodrženy ostatní podmínky.

Důsledky porušení povinností Nabytí účinnosti nejdříve ke dni jejího uveřejnění prostřednictvím registru. výjimka - smlouvy, jejichž účelem je odvrácení nebo zmírnění újmy, která hrozí v souvislosti s mimořádnou událostí. Zrušení takové smlouvy od počátku pokud nebude uveřejněna ani do tří měsíců od uzavření. „Zkušební doba“ - platí až pro smlouvy uzavřené od 1. července 2017.

Aktuální stav příprav novely zákona 699/0 Novela z. o registru smluv (dostupné zde) Vráceno Senátem, navržen na pořad 57. schůze (od 16. 5. 2017) 32 poslaneckých pozměňovacích návrhů Národní podnik = Budějovický Budvar Návrh na nabytí účinnosti též u smluv za účelem zajištění dodávek léčiv nebo zdravotnických prostředků určených k poskytování zdravotních služeb. Ale minimálně povinná metadata musí být do 15 dnů od uzavření.

Děkuji za pozornost Mgr. Robert Pšenko, advokát Spolupracující advokát Společné advokátní kanceláře Kobližná 47/19, 602 00 Brno robert.psenko@sakbrno.cz +420 776 672 102