Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Název projektu: Zaměstnávání lidí s autismem Roman Turský.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Regionální péče v Praze
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním.
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel:
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Komunitní plánování sociálních služeb
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Mgr. Martina Pluháčková
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Onkologie v ČR v roce 2017 a dále?
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Reforma psychiatrické péče
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Pracovní skupiny se schází cca 1 x za dva měsíce.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Transkript prezentace:

Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních služeb města Brna Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno Zadavatel: Statutární město Brno se sídlem v Brně, Dominikánské nám. 196/1, 602 00

Cílová skupina osob z PAS Charakteristika: Poruchy autistického spektra (dále jen PAS) – Autismus Subkategorie ve výzkumu: lidé s nízkofunkční poruchou autistického spektra, lidé s vysokofunkční poruchou autistického spektra a lidé s Aspergerovým syndromem. Cílová skupina byla charakterizována jako nehomogenní soubor: s různou mírou a hloubkou postižení s různou mírou potřeby podpory v celé škále služeb

Zjištěna absence relevantních statistických dat o zastoupení osob s PAS ve zkoumané lokalitě (městě Brně). Je možné vycházet jen z poměrového přepočtu prevalence k celkové populaci (1:68). Na základě výše uvedeného je možné uvést jen hrubý odhad počtu osob s PAS žijících na území města Brna. Lze tedy předpokládat zastoupení v populaci zkoumaného regionu (Brno) v počtu až 5 545 osob s PAS.

Vybrané výsledky výzkumu   Zjištění možností uspokojování potřeb uživatelů a jejich neformálních pečovatelů Vysoká finanční náročnost současně nabízených služeb pro uživatele (i s finanční spoluúčastí ) v rozsahu pociťované potřeby. Pociťovaná absence či nízká nabídka služeb pro osoby s PAS v celém rozsahu spektra. Pociťovaná potřeba trvalosti a dostupnosti konzistentní kvality služeb (osobní asistence, respitní služby, chráněné bydlení, sociální rehabilitace, sociálně aktivizační služby, poradenství). Dlouhodobě neuspokojené potřeby mají za následek vznik krizových situací a potřebnost následných terapeutických intervencí pro osoby s PAS a jejich neformální pečovatele. Nedostupné terapeutické intervence specializované pro osoby s PAS (např. ABA, KBT aj.).

Potřebnost stacionářů specializovaných na menší skupinu osob s PAS s dostatečně proškolenými zaměstnanci a dlouhodobě kvalifikovanými osobními asistenty (omezení fluktuace). Obtížná dostupnost respitní služby pro neformální pečovatele (nejvíce a akutně u pečujících o osoby s těžší formou symptomaticky – NFA se souběžným přidruženým postižením). Potřeba posílení dostupnosti terénních služeb typu osobní asistence a dalších pro zvýšení zastoupení tzv. sdílené péče jako prevence vyhoření pečujících osob. Včasnost specializovaného odborného poradenství k PAS a přidružovanému kombinovanému postižení (v jednotlivých životních etapách osob s PAS za účasti multidisciplinárního týmu). Uživatelé služeb i jejich poskytovatelé se shodují v potřebě výrazné individualizace a specializace podpory s ohledem na míru a hloubku postižení PAS.

Zjištění u poskytovatelů sociálních služeb pro osoby s PAS Kvalitu služby snižuje: Častá fluktuace zaměstnanců vzhledem k vysoké náročnosti práce. Trvalý nedostatek zaměstnanců v terénních službách. Zapojení nedostatečně kvalifikovaných a ohodnocených osobních asistentů s častou fluktuací. Rozšíření služby nově pro osoby s PAS bez zohlednění odpovídající strategie reflektující nejnovější poznatky o diagnóze PAS. Nedostatečná spolupráce multioborových kmenových či externích expertů (psycholog, speciální pedagog, sociální pracovník, lékař aj.) u klientů sociální služby. Výzva: Dynamika počtu nově diagnostikovaných dětí až v průběhu školní docházky, častý výskyt stanovení diagnózy PAS až v dospělosti, případně dlouhé čekací lhůty na stanovení diagnózy.

Doporučení Sběr a analýza statistických údajů o počtu osob s PAS v městě Brně. Razantní zvýšení dostupnosti služeb (respitní služba, chráněné bydlení, sociální rehabilitace, domovy pro osoby se zdravotním postižením specializující se na osoby s PAS v dospělém a seniorském věku a sociálně aktivizační služby). Město a kraj by mělo nově podpořit rozšíření či vznik nových služeb pro osoby s PAS dle pociťovaných potřeb (především nejvíce pro dospívající, dospělé a seniory s PAS).

Komplexní, celostní, přístup k rodině. Kladení prvotního důrazu na prevenci. Důrazu na specializaci služeb na osoby s PAS dle jejich věku, hloubky a typu postižení. Potřeba informovanosti rodin a mezirezortní spolupráce při jejich podpoře. Potřeba včasné intervence.

Děkujeme za pozornost Zdeňka Dohnalová, Pavel Sochor Katedra sociální politiky a sociální práce FSS MU Brno