Pohyb vozidel po vozovce Předmět: Teorie dopravy Ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nalezení nejkratší vzdálenosti mezi uzly dopravní sítě Předmět: Teorie dopravy - cvičení.
Advertisements

Rovnice a nerovnice Slovní úlohy VY_32_INOVACE_RONE_15.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Dětské dopravní hřiště Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Náklady.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pohyb jednotlivého vozidla a brzdění Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Příjezd k místu dopravní nehody a ustavení vozidel STČ 08/IZS.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zajištění obsluhy všech uzlu dopravní sítě Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Systémy řízení silniční dopravy
VY_52_INOVACE_34_ Dopravní značky
Činnost služby dopravní policie za I. až III. čtvrtletí roku 2010 plk
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Výpočet brzdné dráhy vozidla a pohyb ve směrovém oblouku Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Lineární funkce - příklady
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Nehodovost na okrese ZNOJMO
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Dopravní značky VY_32_INOVACE_07_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_DOPRAVNÍ ZNAČKY TEST Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní.
Systémy řízení silniční dopravy
Pohyb dopravního proudu, výpočty základních charakteristik Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
VY_32_INOVACE_
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Procenta v „autařské“ praxi
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Dopravní nehodovost v České republice za rok 2016
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Domácí úkol 1) Odvoďte z Hookova zákona vztah pro výpočet harmonického potenciálu. 2) Najděte na Internetu nějaký program pro výpočet Epot a vypočítejte.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Pohyby v homogenním tíhovém poli
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Mechanické kmitání a vlnění
2. fáze výcviku řidičů.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2014 plk. Ing. Tomáš LERCH
Diagnostika brzd.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Diagnostika brzd.
Členění klasické mechaniky 1
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Velikonoce plk. Ing. Tomáš LERCH.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – příklady
Tečné a normálové zrychlení
Příklady – cvičení Určete brzdnou dráhu auta s počáteční rychlostí 90 kmh-1, které se pohybovalo rovnoměrně zpomaleně a zastavilo za 5.
Transkript prezentace:

Pohyb vozidel po vozovce Předmět: Teorie dopravy Ing Pohyb vozidel po vozovce Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.

Pohyb vozidel po vozovce - Není rovnoměrný, vozidla např. v městském provozu často jsou nucena zastavit – provádí tzv. krátké zastavení - Projíždějí úseky se sníženou rychlostí - Vznikají časové ztráty

Krátké zastavení jízda - zastavení - jízda Vozidlo z počáteční rychlost deceleruje až do úplného zastavení, určitou dobu stojí a pak akceleruje až na původní rychlost. (Obvyklý pohyb vozidel v řízeném městském provozu)

Časová ztráta při krátkém zastavení tv – časová ztráta tb – doba brzdění ta – doba akcelerace tw- -doba čekání lb – brzdná dráha la – dráha rozjezdu vo – původní rychlost

Celková časová ztráta: Zjednodušeně: tbv – ztráta vzniklá brzděním tav – ztráta vzniklá rozjezdem Celková časová ztráta: Součet časových ztrát vzniklých brzděním a rozjezdem můžeme zjistit z diagramu.

Diagram pro určení časových ztrát vzniklých brzděním a rozjezdem

Úsek se sníženou rychlostí - zúžený profil komunikace - zpomalovací práh - přikázaná nižší rychlost

Časová ztráta tbv – ztráta vzniklá brzděním tav – ztráta vzniklá rozjezdem vo – původní rychlost vl – snížená rychlost ll - délka úseku se sníženou rychlostí

Předjíždění - častá příčina dopravní nehody - pohyb v jízdní dráze a v protisměru protijedoucího vozidla - bránění v jízdě rychlejších vozidel Pro bezpečnost – dostatečný rozhled pro předjíždění Pohyb vozidel při předjíždění je závislý na řadě faktorů. Pro výpočty pohybu přijmeme různá zjednodušení.

Výpočty délky předjíždění a délky rozhledu L – délka rozhledu Lu – délka předjíždění

Předjíždění konstantní rychlostí vu > vr l1, l2, l3 – bezpečný odstup lu, lr – délka vozidel

Délka předjíždění - konstanta

Délka rozhledu pro předjíždění

Předjíždění při konstantním zrychlení a zpomalení Vozidlo u zrychluje z rychlosti vo na rychlost vo+Dv a potom zpomaluje zase na rychlost vo

a1 – zrychlení vozidla a2 – zpomalení vozidla Přírůstek rychlosti

Dv dosadíme do: Po úpravě:

Délka rozhledu

Předjíždění při rovnoměrně zrychleném pohybu vozidla během celého předjíždění au = konstanta

Po dosazení a úpravě:

Rychlost na konci předjíždění

Délka rozhledu