Barcelona – hlavní turistické atraktivity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Jižní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ D.9.A.31_kvetnove_povstani_zide_v_protektoratu
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Rakousko II. oblasti cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_9_Kultura mezi válkami Téma:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
ŠPANĚLSKO A PORTUGALSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_14_Španělsko a Portugalsko.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
Londýn II.- oblasti cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-14
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Secese - architektura Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Sada 4 Místo, kde žijeme Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiál: VY_22_INOVACE_35_Barcelona_zh2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Zdena.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výtvarné umění starověkého Egypta
PŘEDKOLUMBOVSKÁ AMERIKA
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Téma (název prezentace)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Člověk a jeho svět 3. ročník
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Transkript prezentace:

Barcelona – hlavní turistické atraktivity Zeměpis cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01

Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Číslo materiálu 19. název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Autor Mgr. Simona Steinbauerová Tématický celek Regionální geografie Evropy Ročník 2. ročník Datum tvorby 3. 10. 2013 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01

Anotace: Metodické pokyny: Materiál je možno využít pro rozšíření učiva v rámci předmětu zeměpis cestovního ruchu. Je určen pro 2. ročníky střední školy. DUM je vytvořen jako prezentace, obsahuje základní informace o Barceloně. PowerPointová prezentace je zaměřena především na jednotlivé turistické atraktivity tohoto hlavního města. Metodické pokyny: DUM je vytvořen ve formě prezentace a je využitelný v rámci interaktivního vzdělávání.

Barcelona základní data: Je hlavní město španělského Katalánska, které založil ve 3. století před Kristem kartaginský generál Hamilkar Barnas. Žije zde 1,5 milionu obyvatel. Město je sídlem arcibiskupa, má několik univerzit a vysokých technických a obchodních škol a také řadu významných knihoven. Zároveň je důležitým průmyslovým centrem severovýchodního Španělska. V roce 1992 se ve městě konaly letní olympijské hry. Barcelona je turisticky velmi atraktivní a navštěvované místo.

Nejatraktivnější místa, stavby, ulice Barcelony. Sagrada Familia La Rambla Katedrála Parc de la Ciutadella Museum Nacional d´Art de Catalunya Casa Milá Fundació Joan Miró Museu Picasso Palau la Música Catalana Museu d´Art Contemporani a Centre de Cultura Contemporánia

1. Sagrada Familia Obr. 1. Sagrada Familia Kostel je postavený podle předlohy architekta Antoni Gaudího. Přestože se stavba buduje více jak 100 let( od roku 1882), nebyla dosud dokončena. Gaudí zemřel v roce 1926. V současné době je objekt financován především z darů návštěvníků a měl by být dokončen v roce 2030. Zajímavosti: Do kamene byly vytesány stovky rostlinný i živočišných druhů a hlavní sloupy nesou želvy. Křížová chodba je portálem z růžového dřeva a je jednou z částí kostela, kterou Gaudí dokončil a představuje nebývale moderní pojetí. Gaudí je pohřben v kryptě a jeho náhrobek lze spatřit z tamního muzea. Apsida zdobená ještěrkami, hady a dvěma obřími hlemýždi byla první částí chrámu, kterou Gaudí dokončil.

2. La Rambla Obr. 2. La Rambla La Rambla je třída pulzující životem ve dne v noci, je rájem voyerů, na ulicích postávají sprejem nastříkané lidské sochy, na mnoha místech hrají živé kapely a celá řada karikaturistů zde skicuje lidské tváře. Na třídě La Rambla se nachází několik významných dominant jako např. Gran Teatre de Liceu (budova městské opery), Monument a Colom (socha ukazující k moři, znázorňuje Kryštofa Kolumba), Mercat de La Boqueria (obrovské tržiště), Font de Canaletes ( kašna), Miróova mozaika, Casa Bruno Quadras a další

3. Katedrála Obr. 3. Katedrála Barcelonská katedrála z roku 1298 s gotickou křížovou chodbou, barokními kaplemi a průčelím z 19. století představuje směsici archeologických stylů. Katedrála je dodnes hlavní dominantou čtvrti Barri Gotic.

4. Parc de la Ciutadella Obr. 4. Parc de la Ciutadella Park se rozprostírá východně od Starého města a byl založen v 60. letech 19. století na místě vojenské pevnosti, citadely. V roce 1888 se zde konala Světová výstavy. Zajímavá místa parku:Kaskáda (na její výstavbě se podílel i Gaudí), Arc de Triomf( Vítězný oblouk slouží jako vstupní brána do parku), Llac ( jezero uprostřed parku), Museu de Zoologia (muzeum zoologie) a budova Parlament de Catalunya.

5. Museu Nacional d´Art de Catalunya Obr. 5. Museu Nacional d´Art de Catalunya Národní muzeum katalánského umění sídlí v majestátní budově z roku 1929 a ukrývá jednu z nejcennějších sbírek středověkého umění na světě.

6. Casa Milá Obr. 6. Casa Milá Casa Mílá neboli La Pedrera (Kamenolom) je jedna ze staveb Anotiho Gaudího. Jedná se o činžovní dům, který byl postaven v roce 1910. Budova je zdobena kovaným železem a má netypicky zvlněnou střechu. Dnes se v budově nachází muzeum věnované Gaudýmu, zařízený muzejní byt, výstavní prostory a také soukromé byty.

7. Fundació Joan Miró Obr. 7. Fundació Joan Miró Muzeum v roce 1975 založil sám Joan Miró a pečuje o více než 11 000 jeho děl. Na 400 vystavených děl sleduje Miróův vývoj od surrealistického období 20. let 20. století po 60. léta, kdy si vydobyl pozici jednoho z nejpodnětnějších a nejprovokativnějších mistrů.

8. Museu Picasso Obr. 8. Picasso Muzeum je zaměřeno na léta uměleckého zrání Pabla Picassa a pyšní se nejrozsáhlejší sbírkou jeho raných prací. Picasso už jako desetiletý chlapec vykazoval pozoruhodný umělecký talent. Muzeum se nachází ve čtvrti Barri Gótic.

9. Palau de la Música Catalana Obr. 9. Palau de la Música Catalana Tato koncertní síň je považována za vrchol barcelonské secese. Byla postavena mezi lety 1905-1908. Všechny povrchy přepychového vestibulu jsou pokryty květinovými motivy.

10. Museu d´Art Contemporani a Centre de Cultura Contemporánia Obr. 10. Dieter Roth Muzeum současného umění ostře kontrastuje s okolní čtvrtí. Spolu s centrem kultury se stalo centrem moderní Barcelony. Stálá sbírka obsahuje díla od současných španělských i světových věhlasných umělců.

Sagrada Familia: [online]. [cit. 2013-10-03] Sagrada Familia: [online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sagrada_Familia_01.jpg La Rambla:[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: httphttp://en.wikipedia.org/wiki/File:La_Rambla_2009-06-10.jpg Katedrála:[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sta-eulalia.jpg Parc de la Ciutadella :[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Parc_de_la_Ciudadela,_Barcelona.jpg Museu Nacional d´Art de Catalunya :[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:050529_Barcelona_135.jpg Casa Milá:[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Casa_Mil%C3%A0_-_Barcelona,_Spain_-_Jan_2007.jpg Fundació Joan Miró :[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fundaci%C3%B3_Joan_Miro_outdoors_view.JPG Picasso:[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:PicassoGuernica.jpg Palau de la Música Catalana :[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Palau_de_la_M%C3%BAsica_-_Interior_general.JPG Dieter Roth:[online]. [cit. 2013-10-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:(book)_page.jpg