Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘEDKOLUMBOVSKÁ AMERIKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘEDKOLUMBOVSKÁ AMERIKA"— Transkript prezentace:

1 PŘEDKOLUMBOVSKÁ AMERIKA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.15_predkolumbovska_amerika Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Název: Předkolumbovská Amerika Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA PŘEDKOLUMBOVSKÁ AMERIKA Anotace: Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ a slouží k výkladu o obyvatelích Ameriky.

2 1. Kdo jako první objevil nový kontinent, Ameriku?
2. Podle koho nese tento kontinent jméno? 3. Vyznač na mapě, do které oblasti doplula španělská výprava vedená Kryštofem Kolumbem.

3 Mayové Aztékové Inkové
K zámořským objevům patří i zjištění, že v Americe existovaly vyspělé civilizace. Mayové Aztékové Inkové

4 Mayové Předkolumbovské civilizace Střední Amerika
Budovali kamenné pyramidy. Věnovali se astronomii. Říše zanikla před objevením Ameriky K. Kolumbem. Pyramida El Castillo v Chichén Itzá, Střední Amerika Mayská budova

5 Aztékové Předkolumbovské civilizace Střední Amerika
Navázali na mayskou kulturu. 1521 dobyl tuto říši H. Cortéz, Španěl. Aztécká stavba Aztécký bojovník

6 Inkové Předkolumbovské civilizace Jižní Amerika
Budovali silnice, mosty Uzlové písmo 1533 říši dobyl F. Pizzaro, Španěl Kippu Incká architektura Machu Picchu, Peru

7 Použité zdroje Klipart [ on-line] 2012 [cit ]. Dostupné na www: Uvedené zdroje [ on-line] [cit ]. Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na www: 

8 Shrnutí Anotace Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ a slouží k výkladu o obyvatelích Ameriky. Autor Mgr. Sandra Tichá Jazyk čeština Očekávaný výstup Žáci vyjmenují a sdělí zajímavosti o nejvýznamnějších civilizacích Předkolumbovské Ameriky. Klíčová slova Mayové, Inkové, Aztékové , civilizace Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity aktivita, výklad Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 – 13 let Celková velikost kB

9 Metodická poznámka Prezentaci lez využít při výkladu o původních indiánských státech, které velké civilizace existovali před i po objevení Ameriky. Snímek 2- Žáci odpoví za jednoduché otázky a znázorní na mapě. Snímek 3- Žáci si v atlasech nejdou území, kde žili jednotlivé civilizace (nebo učitel) a do mapy Ameriky je zakreslí. Snímek 4-6- Výklad k danému tématu. Snímek 6- Lze využít internetový odkaz na současnou fotografii z Machu Picchu.


Stáhnout ppt "PŘEDKOLUMBOVSKÁ AMERIKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google