Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_24_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Fyzika a počasí.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_30_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Měření radioaktivity.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku.Slouží k naučení nového učiva. Žák na základě dvou pokusů vyjádří závěry týkající se tání látky.Žák se.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Změny skupenství látky
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Hustota-výpočet objemu
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Teplo.
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
VY_32_INOVACE_
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Měrná tepelná kapacita látky
TOPENIE A TUHNUTIE.
Hustota-výpočet objemu
Změny skupenství Tání a tuhnutí
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Třída 3.A 14. hodina.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Člověk a příroda – fyzika
Vlastnosti látek − hustota
Změny skupenství látek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Datum: 29.10.2012 Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Tání a tuhnutí Anotace: Prezentace, která slouží k výkladu, procvičení a zopakování učiva. Datum: 29.10.2012

Tání a tuhnutí

Tání Tání je přeměna pevné látky na látku kapalnou. látka musí přijmout teplo krystalické látky – určitá teplota tání tt amorfní látky – nemají teplotu tání – přemění se na kapalinu postupně

Tuhnutí Tuhnutí je přeměna kapalné látky na látku pevnou. látka musí odevzdat teplo krystalické látky – určitá teplota tuhnutí tt

Vysvětlení tání a tuhnutí zvyšování teploty zvyšuje se rychlost částic a tím jejich pohybová energie při určité teplotě (tt) se rozpadne krystalová mřížka Tuhnutí snižování teploty snižuje se rychlost částic a tím jejich pohybová energie při určité teplotě (tt) se částice seřadí do krystalové mřížky

Teplota tání a teplota tuhnutí pro určitou látku je stejná závisí na: druhu látky (Fyzikální tabulky) tlaku Voda – s rostoucím tlakem teplota tání klesá tání ledovců – ledovcové řeky těžká auta – roztaje led na silnici

Skupenské teplo tání Lt je teplo, které musí přijmout pevná látka zahřátá na teplotu tání, aby se změnila na kapalinu o stejné teplotě teplo potřebné k rozpadu krystalické mřížky Měrné skupenské teplo tání lt – pro 1 kg látky (Fyzikální tabulky) led: železo: Při tuhnutí stejné teplo látka odevzdává. Lt = m . lt

Změna objemu tělesa při tání a tuhnutí 1. většina látek – v pevném skupenství mají menší objem a větší hustotu 2. led – větší objem a menší hustota

Voda má největší hustotu při teplotě + 40C. Anomálie vody Voda má největší hustotu při teplotě + 40C. (nikoliv při teplotě 00C) Studenější voda má menší hustotu. Význam v přírodě – rybníka, jezera, řeky nezamrznou až ke dnu

Co jsme si zapamatovali? 1. Co to je tání? Vysvětli. 2. Popiš tání krystalické a amorfní látky. 3. Co to je tuhnutí? Vysvětli. 4. Co platí pro teplotu tání a tuhnutí? Na čem tyto teploty závisí? 5. Co to je skupenské teplo tání? 6. Co se děje s objemem a hustotou při tání a tuhnutí? 7. Co to je anomálie vody? Jaký má význam?

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Casting.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Melting_icecubes.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Candle-calendar.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aa_large.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alte_prager_huette_pano.jpg Obrázek na 9.snímku – autor Ostatní obrázky – galerie Microsoft Office