Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Digitální učební materiál
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Fyzika - opakování.
Skupenství látek a jejich vlastnosti
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Pascalův zákon a jeho užití
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydromechanika Rozdělení, základní pojmy 03
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
VY_32_INOVACE_
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Transkript prezentace:

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_10 Mechanika tekutin Téma sady: Fyzika Obor, ročník: Obchodní akademie, Sociální činnost, Veřejnosprávní činnost, 1.–2. ročník Datum vytvoření: listopad 2013 Anotace: Popis základních veličin a pojmů, Archimédův a Pascalův zákon Metodický obsah: Výklad nového učiva.

Obsah prezentace Charakteristika pojmu tekutina Dělení mechaniky tekutin Pojmy kapalina plyn Pascalův zákon Archimedův zákon Otázky k opakování

Mechanika tekutin Mechaniku tekutin můžeme také nazývat též mechanika kapalin a plynů Je to část mechaniky, která se zabývá mechanickými vlastnostmi tekutin, tj. silami v kapalinách a plynech a pohybem kapalin a plynů (prouděním) Tekutiny nemají stálý tvar – tečou

Dělení mechaniky tekutin Podle typu tekutiny - hydromechanika (mechanika kapalin – vody) - aeromechanika (mechanika plynů – vzduchu) Podle proudění tekutin - hydrostatika a aerostatika (tekutina je v klidu) - hydrodynamika a aerodynamika (proudící tekutina)

Kapaliny a plyny Kapaliny - zachovávají svůj objem Plyny - jsou nestlačitelné (ideální kapalina) či velmi málo stlačitelné (reálná kapalina) - v nádobě tvoří vodorovnou hladinu Plyny - mění snadno svůj objem - jsou stlačitelné (ideální plyn) či velmi snadno stlačitelné (reálný plyn) - vyplní celý objem uzavřené nádoby

Pascalův zákon Tlak vyvolaný vnější silou se šíří v tekutině všemi směry a je ve všech místech tekutiny stejně velký Aplikace: Hydraulické zařízení (zvedák, lis, stavební stroje – buldozer, bagr, brzdy v automobilu) Tlak p nebo P (pressure), jednotkou je pascal Pa veličiny: tlak, tlaková síla, plocha

Archimedův zákon Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny stejného objemu, jaký má ponořená část tělesa Aplikace: lze využít k určení hustoty pevné látky vysvětluje plování těles Vztlaková síla veličiny – vztlaková síla, objem ponořené části tělesa, hustota kapaliny, gravitační konstanta

Otázky k opakování Čím se zabývá mechanika tekutin? Co je to tekutina? Podle čeho dělíme mechaniku tekutin ? Čím se zabývá hydromechanika, aeromechanika, hydrostatika, hydrodynamika? Charakterizujte kapaliny a plyny? Vyslovte a popište Pascalův zákon. Vyslovte a popište Archimedův zákon. Odpovědi na jednotlivé otázky najdete v prezentaci.

Zdroje, autorská práva a citace http://cs.wikipedia.org/wiki/Mechanika_tekutin http://cs.wikipedia.org/wiki/Pascal%C5%AFv_z%C3%A1kon http://cs.wikipedia.org/wiki/Archim%C3%A9d%C5%AFv_z%C3%A1kon 4.. I. Šoll,. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. třetí, upravené vydání. Praha: Fortuna, 2004.ISBN 80-7168-902-5. Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název díla: Mechanika tekutin Datum vzniku: listopad 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.