DUM II. / 13. smysly Bc. Zdeněk Klíma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_20_MA_Řešíme_slovní_ úlohy Téma Číslo projektu Anotace Ma 2 – Násobení a dělení čísly.
NAŠE SMYSLY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DUM I. / 1. Brno Bc. Zdeněk Klíma. Brno Vyberte správnou možnost Brno je menší/větší než Praha Brno má více/méně obyvatel než Praha Brno se nachází na.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_223_SMYSLY Téma: SMYSLY Číslo projektu:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DUM II. / 8. peníze Bc. Zdeněk Klíma. Peníze K čemu slouží peníze? Vyberte správnou možnost Na hraní Pro potěšení K placení Ke čtení K jídlu Na vybarvování.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_12_JF
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Autor: Mgr. Radana Marelová
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM II. / 10. přírodní a lidské výtvory
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Barva světla, šíření světla a stín
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Přírodověda 5.tř. opakování
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2013
PRÁCE SE SLOVY, SLABIKAMI A PÍSMENKY
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 09_Smyslová soustava
DUM II. / 6. lidské tělo Bc. Zdeněk Klíma.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Matematika pro stavební obory 19. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Pořád od ženských slyšíme jejich pravidla
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Dělení lomených výrazů
Kvíz VZDUCH.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Lidské smysly Naše tělo. ČLOVĚK A JEHO SVĚT Lidské smysly Radka Smetanová VY_32_INOVACE_lidskesmysly_03.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Blanka Petlánová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Kognitivní (poznávací) procesy
Matematika + opakování a upevňování učiva
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
Matematika s tajenkou a hádankou
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková TEMA: VY_32_INOVACE_15_Lidské tělo II.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
DUM II. / 15. Světadíly Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_ INOVACE_ 04_ ČESKÝ JAZYK 3
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

DUM II. / 13. smysly Bc. Zdeněk Klíma

Smysly

Co jsou to smysly? Vyberte správnou možnost barvy a vůně schopnosti přijímat informace z okolí jazyk a zuby oheň, voda vzduch a země

Kolik má člověk smyslů? Vyberte správnou odpověď 2 12 4 10 5 7

Vyjmenujte všechny smysly

Smysly s každým smyslem je spojen smyslový orgán zrak sluch hmat chuť čich s každým smyslem je spojen smyslový orgán

Kde se nacházejí smyslové orgány? Správně spojte zrak sluch hmat chuť čich nos jazyk ucho kůže oko

Dopište k obrázku smysl, který je s ním spojen ______

Máme čtyři různé chuti Uveďte příklad nějakého jídla, které je sladké – kyselé – hořké – slané –

Procvičení chuti Zkuste nachystat pár kousků různých jídel, například kousek jablka, čokolády, chleba atd. Řekněte kamarádovi, aby jednotlivé kousky ochutnal se zakrytýma očima a hádal, co jí a jak to chutná Poté se vyměňte a ochutnávejte vy, můžete si nachystat i jiná jídla

Procvičení hmatu Nachystejte si na hromádku několik známých předmětů, zakryjte kamarádovi oči a poproste ho, aby předměty ohmatal a řekl, o jaké předměty se jedná a jaké jsou (například studené, hladké atd.) Poté se vyměňte, můžete nachystat i jiné předměty

Procvičení zraku Seďte a rozhlížejte se po třídě Popište nejdříve blízké, pak vzdálenější a nakonec nejvzdálenější předměty, řekněte, jak vypadají, co je na nich napsané atd. Pozorujte rozdíl mezi tím, co všechno dokážete popsat na blízkých předmětech, a jak nepřesně je možné popsat předměty vzdálené

Procvičení sluchu Zahrajte si tichou poštu Sedněte si do kruhu, jeden z vás pošeptá sousedovi nějaké slovo, ten předá dál, co slyšel, a poslední kamarád nahlas zopakuje, co se k němu dostalo Často se na konec kruhu dostane úplně jiné slovo než to, které poslal první člověk, každý totiž slyší trochu odlišně nebo si jinak domyslí to, co slyšel

Procvičení čichu Nachystejte si předměty, které nějak známě voní, například nějakou květinu, kakao, barvu atd. Zakryjte kamarádovi oči a poproste ho, aby k předmětům čichal a uhodnul, co cítí Poté se vystřídáte, můžete vyměnit i předměty

Co když některý smysl není v pořádku? Zkuste si zakrýt oči a chodit opatrně poslepu po třídě Je to velice těžké, že? Zkuste si, například s pomocí sluchátek, pořádně zacpat uši a sedněte si mezi ostatní děti Ostatní si normálně povídají a vy netušíte, o čem Je to nepříjemný pocit, že? Mějte úctu k nevidomým a neslyšícím lidem, když potřebují s něčím pomoci, neváhejte a pomozte jim

Smysly Máme pět smyslů a každý funguje díky smyslovému orgánu Za zrak zodpovídá oko, za sluch ucho, za čich nos, za chuť jazyk a za hmat kůže Všechny smysly jsou důležité, když některý není v pořádku, život je těžší

Použité zdroje Snímek č. 7: http://zdravi.doktorka.cz/cs/images/resize/usta-380.jpg http://ruka.b7.cz/ruka.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Eye_iris.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Ear.jpg http://i.idnes.cz/09/113/sp5/JUP2f40d2_nos6.jpg