Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Vymezení a pojetí sociální práce
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Koncepce ošetřovatelství
Průřezová témata.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Úvod do psychologie
Veřejné zdravotnictví I. v zubním lékařství (jarní semestr 2013
Postavení pedagogiky mezi vědami
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Definice, základní pojmy
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Mezinárodní den sester květen 2009
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Pedagogické disciplíny
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Úvod do psychologie II. přednáška
Obor zdravotních služeb MZ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Transkript prezentace:

Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL) Doc. MUDr. Lubomír Kukla, CSc.

1. Sociální lékařství v soustavě lékařských věd Otázky struktury a funkce organismu, zdraví a nemocí člověka lze studovat na třech základních stupních: a) na úrovni molekul, buněk, orgánů b) lidského individua c) lidských skupin Z tohoto členění vychází i dělení lékařských oborů na: a) základní biomedicínské obory, které studují člověka na úrovni viz a) b) klinické biomedicínské obory, které se věnují především stanovení diagnózy a léčbě c) sociomedicínské obory, které jsou orientovány na zdravotní problémy lidských skupin

Z hlediska SL nás zajímá především skupina třetí: které medicínské, sem patří? hygiena (preventivní lékařství) epidemiologie SL veřejné zdravotnictví lékařská etika psychologie historie medicíny apod.

Většina současných zdravotních problémů přesahuje rámec tradičního biomedicínského přístupu. Jde v podstatě o problémy bio-psycho-sociální – proto jsou důležité znalosti z dalších oborů: ekonomie a řízení zdravotnictví systémová analýza právo a zdravotnická legislativa statistika a informatika, včetně taxonomie demografie a sociologie ekologie sociální psychologie a politologie a řada dalších

2. Zaměření oboru SL je vědní, medicínský a interdisciplinární obor, který se zabývá zdravím populace a péčí o zdraví ve společnosti.

Smyslem je: studium zdravotního stavu obyvatelstva (včetně zdravotních potřeb obyvatelstva) pochopení, tvorba, plné využití, hodnocení a optimalizace systému péče o zdraví (zdravotní politika, zdravotní programy, soustava zdravotnických služeb, opatření správní, legislativní, ekonomická apod.) s cílem: přispět ke zlepšení zdraví lidí.

Mezinárodně: Obor se opírá o evropskou zdravotní strategii WHO (Světové zdravotnické organizace) Zdraví 21 a o zkušenosti jednotlivých zemí v oblasti systému péče o zdraví a zdravotnictví. Jde především o výzkum, výuku a výchovu.

Poslání SL: A) Funkce poznávací a metodická B) Funkce hodnotová, postojová a morální C) Funkce výchovná D) Funkce aplikační a formativní E) Funkce koordinační a integrační

Ad A) SL se zabývá: JEVY, které lze definovat, měřit a poznávat VZTAHY, které lze kvantifikovat a vysvětlit HYPOTÉZAMI, které lze ověřit V principu je o moderní epidemiologii, která studuje události, které mají vztah ke zdraví. Využitím výsledků studia se zvládají zdravotní problémy.

Ad B) Významnou disciplínou v této oblasti je lékařská etika jako: „kritické zkoumání morálních aspektů rozhodování v oblasti zdravotní péče“.

Ad C) výuka pregraduální na lékařských fakultách výuka postgraduální další vzdělávání všech zdravotnických pracovníků výchova orientovaná na širokou občanskou veřejnost

Ad D) Jde o přípravu návrhů a ověření nejrůznějších opatření, jejichž smyslem je vytváření, funkce, kontrola i hodnocení systému zdravotní péče

Ad E) Jde o hledání obecných zákonitostí a podstatných vztahů mezi životním stylem, životním prostředím, soustavou zdravotnických služeb, úrovní a rozložením zdraví ovlivnitelností determinant zdraví apod.

3. SL jako předmět výuky Obecné cíle výuky SL jsou: A) kognitivní B) metodické C) hodnotové D) formativní (aplikační)

Ad A) Obsah požadovaných vědomostí lze shrnout do 4 základních (vzájemně se překrývajících) oblastí: a) Společnost a zdraví b) Teorie zdraví a nemoci c) Systém péče o zdraví a zdravotnictví d) Soustava zdravotní péče v ČR, její historie, stav a perspektivy

Ad Aa) Společnost a zdraví Jde v podstatě o politické, hodnotové a ekonomické determinanty zdravotní situace a péče o zdraví. Sociologii zdraví a medicíny, filosofii medicíny jako východiska koncepčního myšlení ve zdravotní péči.

Ad Ab) Teorie zdraví a nemoci Východiskem je: široce pojímaná epidemiologie (zdraví, nemoc, klasifikace nemocí, přirozená historie nemoci), demografie, měření zdraví populace, poznatky o příčinách, projevech, následcích nemocí rozložení a dynamika poruch zdraví v populaci společenský a ekonomický význam nemoci zdravotní potřeba zdravotní stav a kvalita života

Ad Ac) Systém péče o zdraví a zdravotnictví systémové pojetí péče o zdraví soustava zdravotnických zařízení a služeb zdravotnický informační systém zdravotní systémy ve světě (WHO, evropská zdravotní strategie) formy zdravotní péče (ochrana a podpora zdraví, prevence, diagnostika a terapie, rehabilitace a sociální reintegrace) zdravotní a sociální péče

Ad Ad) Soustava zdravotní péče v ČR, její historie, stav a perspektivy aktuální problémy transformace zdravotní péče hlavní zdravotní problémy a možnosti jejich zvládnutí úloha státu v péči o zdraví principy a základní metody managementu zdravotnických zařízení zdravotní pojištění, jeho cíle, formy, možnosti privatizace zdravotnických zařízení zdravotnická legislativa (právní a etické aspekty zdravotní péče) management zdravotnických zařízení kvalita zdravotní péče

Samozřejmě, že musíme léčit lege artis, ale i náš vztah (zdravotníků) musí být nejen profesionální, ale i lidský. Viz příklady...