VY_32_INOVACE_20 22 ÚČINNOST autor: Mgr. Miroslava Mahdalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména konkrétní a abstraktní Název sady: Český.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53 Jméno autora: Mgr. Roman.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_09 09 CO NÁS OBKLOPUJE ? autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
VY_32_INOVACE_15 15 ENERGIE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Základy rovnovážné termodynamiky
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
10 Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
VY_32_INOVACE_12 12 PRÁCE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
Příkon, výkon, účinnost, účinník, elektroměr, harmonická
Molekulová fyzika Stavové změny ideálního plynu (při stálé hmotnosti) z energetického hlediska.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
VY_32_INOVACE_13 13 Litr – jednotka objemu autor: Mgr. Jana Kobylková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_19 19 PERPETUUM MOBILE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_20 22 ÚČINNOST autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G 3 - 20 třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – posouzení práce a výkonu v závislosti na čase. Srovnání výkonnosti stroje a člověka. Význam a možnost nahrazení lidské práce strojem. Žák pochopí význam účinnosti jako možnosti srovnání příkonu a výkonu z hlediska energetických ztrát.

ÚČINNOST Při každé lidské činnosti dochází ke ztrátám energie. práce = energie ztráty Neexistuje přístroj, který by „odevzdal“, to, co „do něj bylo vloženo“. Známe: neexistuje perpetuum mobile!

ÚČINNOST Vše, co je do stroje „dodáno“ nazýváme příkon. Co dodáváme?  energii Energie vody Energie větru Elektrická energie Atomová energie Sluneční energie Energie v potravě

ÚČINNOST Co dostáváme?  práci stroje nebo člověka  výkon Žárovka svítí - elektřina Žehlička žehlí – stroj + člověk Vrtačka vrtá – stroj + člověk Auto jede – motor Pila řeže – stroj(nástroj) + člověk Hoblík hobluje – nástroj + člověk

ÚČINNOST To, co stroj přijímá (co je vloženo) = příkon Po To, co stroj odevzdá (co je vykonáno) = výkon P Ve fyzice při konání práce rozlišujeme dva druhy práce: Práce užitečná – práce skutečně vykonaná Práce neužitečná – ztráty Např. zvedáme těleso – pracujeme – ale současně zvedáme i ruku – ztráty

ÚČINNOST K posouzení výhodnosti zařízení, které koná práci, zavádíme fyzikální veličinu účinnost . Účinnost slouží ke srovnání „dodaného“ a „vykonaného“ . Účinnost je podíl vykonané práce a dodané energie. Je to podíl výkonu stroje nebo zařízení a jeho příkonu. Účinnost: η [éta] η = 𝒑𝒓á𝒄𝒆 𝒗𝒚𝒌𝒐𝒏𝒂𝒏á(𝒖ž𝒊𝒕𝒆č𝒏á) 𝒅𝒐𝒅𝒂𝒏á 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆

η = 𝒗ý𝒌𝒐𝒏 𝒑ří𝒌𝒐𝒏 [bez jednotky] η = 𝑷 𝑷𝒐 ·100 [%] ÚČINNOST η = 𝒗ý𝒌𝒐𝒏 𝒑ří𝒌𝒐𝒏 [bez jednotky] η = 𝑷 𝑷𝒐 ·100 [%] Platí: P < Po výkon je vždy menší než příkon (při práci vždy dochází ke ztrátám) účinnost je bezrozměrná (nemá jednotku) je vždy menší než 1 udává se v procentech

Citace: Ilustrace: www.office.microsoft.com 1. Autor Text: 1. Autor RAUNER, Karel a kol. Fyzika 8. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-525-9. KOLÁŘOVÁ, Růžena a kol. Fyzika 8. Praha: Prometheus, 1999, ISBN 80-7196-149-3. Ilustrace: www.office.microsoft.com