Krvácení, rány Andrea Ječmenová 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Advertisements

Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
KRVÁCENÍ.
POPSAT A VYSVĚTLIT ŽÁKŮM JAK ROZEZNAT POPÁLENINY, OMRZLINY, ÚPAL A ÚŽEH. ZJISTIT ZÁSADY 1. POMOCI U TĚCHTO DRUHŮ ONEMOCNĚNÍ.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
PRVNÍ POMOC. Zdravotnický materiál lékárnička rukavice náplast.
Milan Stejskal Krajský koordinátor BESIP pro Kraj Vysočina Tel: , Nová koncepce dopravní výchovy Pro Kraj.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.34_Prvni_pomoc_zlomeniny.
SAZBA Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
- pes, kočka, králík, drůbež.  mohou kousnout  mohou škrábat  velmi hbité!  končetiny od sebe!  pozor na obličej!
¨ ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Ošetřovatelský proces u klienta s poraněním břicha
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LIDSKÉ TĚLO
Prezentaci Mgr. Cvejnové upravila Mgr. Kubíková 10/ 2007
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Ošetření při poranění od jehly
Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku
VY_32_INOVACE_03_PR_ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Neodkladná resuscitace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Výzkum přírodních geochemických a remediačních procesů a jejich využití pro sanace po těžbě nerostů GEOCHEM Kontrolní den ‘04 GEOCHEM – KD 2004.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Akutní stavy u dětí - krvácení
Název školy: Základní škola Městec Králové
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Mdloba, kolaps, poleptání
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Pneumothorax Z. Rozkydal.
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Běžné úrazy a první pomoc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
1. pomoc Sraz K+K Loučovice.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Předběžná příprava drůbeže
Transkript prezentace:

Krvácení, rány Andrea Ječmenová 2012

Krvácení Při ošetřování krvácejících ran je nutné používat gumové rukavice jako prevence přenosných chorob. Dělíme podle směru na zevní a vnitřní, podle postižené cévy.

Tepenné krvácení – z rány rytmicky vystřikuje jasně červená krev, možnost rychlého vykrvácení. PP – v případě krvácení velké tepny je nutné stlačení v místě rány až do definitivního chirurgického ošetření, zachování sterility je v tomto případě druhotný problém. Při krvácení z menších tepen stlačíme příslušný tlakový bod a poté přiložíme na ránu tlakový obvaz- krycí vrstva, stlačující vrstva, obinadlo nebo šátek – příliš neutahujeme Použití zaškrcovadla – používáme široký pruh gumy zakončený tkanicí nebo otvory s plastovým knoflíkem, nikdy nepřikládáme na holou kůži podkládá se textilií, mulem, šátkem nebo oděvem.Zaškrcovadlo sundáme po vytvoření tlakového obvazu. Použití zaškrcovadla na trvalo – jestliže několik vrstev tlakového obvazu prokrvácí, u otevřené zlomeniny s tepenným krvácením, při amputaci. Je nezbytné zaznamenat čas zatažení zaškrcovadla, které nikdy nepovolujeme. Zajistíme příjezd ZZS

Z rány volně vytéká nebo se valí tmavá krev. PP – přiložíme tlakový obvaz, končetinu zdvihneme do zvýšené polohy a postiženého transportujeme k definitivnímu ošetření. Nejméně závažné, vznikne při odřenině, škrábnutí, říznutí. PP – okolí rány dezinfikujeme, zalepíme náplastí nebo použijeme sterilní čtverec, který fixujeme obinadlem. Žilní krvácení  Vlásečnicové krvácení

Často se setkáváme se smíšeným krvácením, při ošetření se řídíme převažujícím a nebezpečnějším typem krvácení.

Vnitřní krvácení Příznaky – nápadná bledost, slabost, malátnost, únava, spavost, zrychlený špatně hmatný nitkovitý puls, pokles krevního tlaku, zrychlené povrchní dýchání, okrajové části těla jsou chladné a studeně zpocené.   Druhy vnitřního krvácení : Do dutin břišní, hrudní a lebeční a do měkkých tkání při zlomeninách dlouhých kostí První Pomoc Snažíme se zabránit rozvinutí šoku protišokovými opatřeními Postiženého uložíme do autotransfúzní polohy Opakovaně kontrolujeme fyziologické funkce Zajistíme příjezd ZZS

Rány Druhy ran Řezná rána – má hladké okraje Tržná rána – má nepravidelné roztržené okraje a je téměř vždy infikována Bodná rána – je hluboká, málo viditelná, hrozí zavlečení infekce Střelná rána Tržně zhmožděná rána – roztrhané okraje s krevním výronem Odřeniny Spálené rány Druhy ran

První Pomoc Čisté rány Znečištěné rány obnažíme ránu a dezinfekčním prostředkem očistíme její okolí přiložíme aseptický obvaz s dostatečnou krycí vrstvou končetinu znehybníme pomocí šátku nebo dlahy postiženého uložíme do úlevové polohy při velkých úrazech přivoláme ZZS vždy je nutné vyhledat lékaře z důvodu přeočkování proti tetanu   ránu obnažíme a vypláchneme borovou vodou nebo peroxidem vodíku okolí rány očistíme dezinfekčním roztokem ránu sterilně kryjeme přivoláme ZZS nebo odvezeme k lékaři, který provede revizi znečištěné rány a přeočkuje proti tetanu   Čisté rány   Znečištěné rány

Tlakový obvaz

Kontrolní otázky Jaké znáte druhy krvácení a podrobně je popište Jak jednotlivé krvácení ošetříte Popište tlakový obvaz Vyjmenujte příznaky vnitřního krvácení Jaké znáte rány a jak se ošetřují

ÚKOL Vyhledejte na internetových stránkách snímky různých druhů poranění.

Použité zdroje Mgr. Monika Beránková, Anna Fleková, Mgr. Blanka Holzhauserová, První pomoc pro střední zdravotnické školy : Praha Informatorium spol. s.r.o. 2002,ISBN 80-86073-99-8 WEIBULL. Wikimedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_Navy_031008N4190W00 1_Members_of_the_medical_response_team_administer_firstaid_to_a_wound ed_Sailor_as_part_of_a_Mass_Casualty_Drill_.jpg?uselang=cs NEZNÁMÝ.  Wikimedia  [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Bleedi ng_finger.jpg/220px-Bleeding_finger.jpg NEZNÁMÝ. Zpmvcr.cz [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: https://eforms.zpmvcr.cz/jforum/posts/list/72.page MISSTERY. Wikiskripta.eu [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Tlakov%C3%BD_obvaz.JPG Foto Odřenina ruky : foto archiv autorky