Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI
Advertisements

Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI
Druhy čar. Druhy čar Tloušťky čar Základní typy čar - příklady PLNÁ ČÁRA (tenká, tlustá, velmi tlustá) Velmi tlustá: obrys nešrafovaných konstrukcí.
Zakreslování konstrukcí
PROJEKT ZADÁVACÍ NABÍDKOVÝ PŘEDBĚŽNÝ PROVÁDĚCÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Druhy čar, základní prvek technického kreslení.
TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI
ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
TECHNICKÁ DOKUMENTACE (TED)
Technické kreslení Kótování - kótování geometrických a konstrukčních prvků (kuželů, jehlanů, sklonu, zkosených hran, přechodů) Střední škola, Havířov-Šumbark,
Druhy čar a jejich použití
PČ_140_Technické zobrazování_Postup kreslení technického výkresu
POSTUP KRESLENÍ Meier Miroslav, 2006.
Tato prezentace byla vytvořena
1.3 Normalizace.
Zjednodušování obrazů
OZUBENÁ KOLA.
Kótování - základní pojmy a pravidla kótování
TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI
Strojírenství Technické kreslení Pravoúhlé promítání (ST16)
TECHNICKÉ ZOBRAZOVÁNÍ
ZJEDNODUŠENÉ ZOBRAZOVÁNÍ, PŘERUŠOVÁNÍ OBRAZCŮ
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH
HŘÍDELE.
3.Definování rozměrů zobrazených předmětů.
Kreslení závitů Název školy
Pč_140_Technické zobrazování__Postup kreslení technického výkresu
Zobrazování - základy..
Strojírenství Technické kreslení Řezy tělesem (ST18)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Technické kreslení Řezy a průřezy
Kótování - zapisování a umisťování kót
Technické kreslení Kótování - kótování geometrických a konstrukčních prvků (úhlů, poloměrů, průměrů, kulových ploch, oblouků) Střední škola, Havířov-Šumbark,
Kreslení ozubených kol - PRAVIDLA ZOBRAZOVÁNÍ
NÁČRT VÝKRESU SOUČÁSTI
Cíle zobrazení Stavební výkresy – zobrazení prostorové konstrukce stavebního objektu na výkres - do.
ŘEZY A PRŮŘEZY.
Tato prezentace byla vytvořena
Zakreslování schodišť
VÝROBNÍ VÝKRESY.
Ing. Petr Voborník, Ph.D. Obor vzdělání: L/01 Mechanik seřizovač
Tvorba technické dokumentace
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení vazníkové konstrukce střech. Půdorys vazníkové.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Technická dokumentace staveb
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení stropů s rovným podhledem a zavěšených.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Mgr. Vilibald Schlapák ZÁKLADY KÓTOVÁNÍ Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení stropu s viditelnými trámy a sklopeného.
Druhy čar podle tloušťky
Základy technického zobrazování
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Ing. Renata Segmüllerová
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Technické zobrazování Vypracoval: Lukáš Karlík
Pravidla pro zobrazování na výkresech
TECHNICKÉ ČINNOSTI , TECHNICKÉ KRESLENÍ
Technické zobrazování Vypracoval : Lukáš Karlík
Druhy čar podle průběhu
Typy čar VY_32_INOVACE_26_522
Transkript prezentace:

Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/01.0101 Zahájení projektu: 1. 7. 2012 Ukončení projektu: 30.6. 2014 Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků

Technické výkresy a kótování Pro žáky 7. ročníku ZŠ Ostrava, Gen. Píky 13A Autor: Mgr. Jan Lapčík Druhy čar a jejich použití Použité zdroje informací: - internet

Čáry obecně Tloušťka čar musí být v celé délce neměnná. Tato tloušťka se volí z geometrické řady, která je odstupňována přibližně s činitelem √2. 0,13 – 0,18 – 0,25 – 0,35 – 0,5 – 0,7 – 1,0 – 1,4 – 2,0 mm Tyto čáry se rýsují podle tzv. technických norem.

Čáry obecně Pro zobrazování se na výkresech používá několika druhů čar. Podle grafického provedení se rozdělují čáry na: pravidelné – plné nebo přerušované nepravidelné – obvykle kreslené od ruky Podle vzájemného poměru tlouštěk dělíme čáry na: tenké a tlusté, popř. velmi tlusté.

Tloušťka: 0,3 mm fixem 1. Souvislá tenká čára Použití: Zobrazení závitu Šrafování Kótovací a pomocné čáry Odkazové čáry Ohraničení tvarových podrobností Krátké osy (malé průměry do 12 mm) Úhlopříčky pro vyznačování rovinných ploch

Tloušťka: 0,7 ‒ 1 mm fixem 2. Souvislá tlustá čára Použití: Viditelné hrany a obrysy Ukončení délky závitu Čáry šipek u řezu a průřezu

3. Souvislá velmi tlustá čára Tloušťka: 1,5 ‒ 2 mm fixem Použití: Označení lepeného nebo pájeného spoje

4. Souvislá tenká čára od ruky Tloušťka: 0,3 mm fixem Použití: Přerušení obrazu Ukončení částečně nakresleného obrazu

Tloušťka: 0,3 mm fixem 5. Čárkovaná tenká čára Použití: Zakryté (neviditelné) hrany a obrysy

Tloušťka: 0,3 mm fixem 6. Čerchovaná tenká čára Použití: Osy souměrnosti, roztečné kružnice a přímky

7. Čerchovaná tlustá čára Tloušťka: 0,7 ‒ 1 mm fixem Použití: Označení rovin řezu a průřezu Označení části povrchu součásti (např. tepelně zpracovaných)

8. Čerchovaná tenká čára se dvěma tečkami Použití: Krajní polohy pohyblivých části Zobrazení původního a konečného tvaru Ohraničení části plochy Obrysy a hrany sousedících částí

Shrnutí druhů čar a) Čerchovaná tenká čára Souvislá tenká čára od ruky Souvislá velmi tlustá čára Čerchovaná tenká čára se dvěma tečkami Čárkovaná tenká čára b) c) d) e)

Souhrn použití některých druhů čar Viditelné hrany a obrysy Osy souměrnosti Zakryté (neviditelné) hrany a obrysy Přerušení obrazu Šrafování Souvislá tlustá čára Čerchovaná tenká čára Čárkovaná tenká čára Souvislá tenká čára od ruky Souvislá tenká čára

Poznámka: Čáry v materiálu jsou pouze ilustrační. Tloušťka čar závisí na způsobu zobrazení a nemusí odpovídat skutečnosti.