Informace na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Advertisements

Zeměpisná síť a zeměpisné souřadnice II
Jak psát tiskovou zprávu?
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Vize, Strategie, Cíle.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Identifikátor materiálu:
Zeměpisná síť a zeměpisné souřadnice
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako doplněk k výuce regionální geografie. Studenti se rozdělí na stejně početné skupiny, přičemž.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Příběh vojáka z první světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
HOAX Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Jakub Hanslík můžeme si psát s kamarády můžeme navázat nové kontakty můžeme sdílet své pocity, příhody … můžeme si tam zahrát i hry. máme.
DOPRAVNÍ ZNAČKY 3. ročník
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu5 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník2.,3. Anotace.
Zadání samostatné práce SP3 Historie počítačů. CÍL a Úkol Vyhledat informace na internetu Téma je Historie počítačů Napište referát na minimálně 1stranu.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/18.
Měříme délku s různou přesností
VČELA MEDONOSNÁ.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
What is it? Let´s play a game! ANOTACE Šablona:ICT AJ Tázací zájmeno WHAT přivlastňovací zájmena MY, YOUR Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Online nástroje pro sběr a administraci dotazníků Ladislava Suchá , Brno Zdroj obrázku: bredmaker, Sxc.hu.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Uvadající význam značek David Antoš, Lupa.cz. Kdo jsem? David Antoš Jabber:
DUM II. / 17. tísňová volání Bc. Zdeněk Klíma. Tísňová volání Telefonní čísla, kterými zavoláme pomoc.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ Můžeme slova ohýbat? hvě zdi čka pan el ák.
ZAJÍCIZAJÍCIZAJÍCIZAJÍCI. Něco o nich Tvoří samostatnou skupinu savců Stavbou těla a způsobem života se podobají hlodavcům Zajíci, stejně jako hlodavci,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_16 16 MĚŘENÍ DÉLKY autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-12
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Hudební výrazové prostředky
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
zpracovaný v rámci projektu
PŘÍRODNÍ ZDROJE ČR – NEROSTNÉ SUROVINY
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
zpracovaný v rámci projektu
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Petr dnes ve škole psal test z převodů jednotek délky.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Co bychom měli také o internetu vědět
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
PARYBY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektronická pošta.
MARKETING V NEZISKOVÉM SEKTORU
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Informace na internetu a jejich ověřování a důvěryhodnost

Co si o tom myslíte? [5] [4] [2] [1] [3]

Mohu věřit internetu? Na internetu může publikovat kdokoliv. Informace „nikdo“ nekontroluje. Získaná data a informace musíme kriticky zhodnotit.

Rozdělení informací autorizované, správné neautorizované známý zdroj, známý autor neautorizované Nemají uvedený zdroj. Není jasné, zda autor publikuje vlastní tvrzení nebo text převzal. zkreslené a matoucí záměrně falešné informace např. poplašné zprávy (tzv. hoax)

Čím se řídit? Kdo je autorem? O čem píše? Na jaké stránce publikuje? Kdy byla informace uveřejněna? Proč byla informace uveřejněna?

Jak se chránit? Hodnotíme vzhled stránek a využití zdrojů. Řídíme se vlastním zdravým rozumem. Informace se snažíme ověřit i z dalších jiných zdrojů.

Co ještě? Je třeba sledovat, kdo je autorem informace a kdo informaci předává. Sledujeme jeho kvalifikaci, pracoviště a i jeho publikační aktivitu. Je třeba si ověřovat aktuálnost informací. Kontrolujte časovou značku u každé informace.

Úkol Mezi vodítka pro hodnocení kvality informací patří tázací zájmena: kdo, kdy, odkud, proč, pro koho a jak snadno. Vyber si článek na internetu a zkus si odpovědět na tyto otázky. Odpovědi si zaznamenej.

Diskuze Proč někdo na internetu záměrně uvádí lživé či zkreslené informace? Jaké je největší nebezpečí lživých či zkreslených informací? Znáte nějaký typ nepravdivých zpráv? S jakým typem nepravdivých informací se můžeme setkat na sociálních sítí?

Zdroje - scany: [1] http://technet.idnes.cz/vlada-tajila-kod-pro-prechazeni-na-zelenou-rozlustili-jsme-jej-p71-/tec_technika.aspx?c=A070330_131144_tec_technika_kuz [2] http://zlin.cz/517521n-cyklostezky-se-uz-nemohou-dockat-jara.-od-brezna-si-na-nich-zaplatime [3] http://technet.idnes.cz/unifikace-jednotek-stadion-ddl-/veda.aspx?c=A130328_161258_veda_pka [4] http://zlin.cz/512085n-konec-telefonovani-za-chuze.-zastavte-hrozi-poradna-pokuta [5] http://zpravy.idnes.cz/chram-svateho-vita-se-konecne-docka-zatepleni-stat-usetri-miliony-1cm-/domaci.aspx?c=A110329_133853_praha-zpravy_ab [6] PRADE, M., 2015. Důvěryhodnost informací na internetu. [online]. Digitální materiály pro výuku. [cit. 29. 9. 2015]. Dostupné z: http://dumy.cz/material/157405-duveryhodnost-informaci-na-internetu