Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_3_PRV_Listy Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/ Seznámení s listem jeho tvarem, rozdíly mezi jednotlivými druhy. Návaznost na předchozí znalosti. Rozvoj logického a tvořivého myšlení.

2 Listy

3 List – nadzemní část rostliny
Odkud vyrůstají listy? byliny stromy ze stonku z větví Jsou listy na stromě po celý rok? Diskuze se žáky a postupné doplňování. Na druhou otázku nejdříve diskuze, pak po jednom kliknutí naskočí celé řešení. na jaře listy raší (pupen – list) přes léto je list zelený na podzim list usychá a opadává

4 LISTY a jejich vlastnosti
Listy jsou ploché. Vysvětlete tento pojem. Listy jsou zelené. Barvu mají díky barvivu, které se jmenuje zeleň listová. Žáci hledají odpovědi na otázky. Kontrola dalším kliknutím jako shrnutí. Listy jsou důležité, zachytávají hodně světla, které potřebují pro svou výživu.

5 Tvary listů: Listy mají různý tvar – jehlice, kopí nebo talíře. talíř
Obrázky se objevují postupně, hned se určí tvar. Pojmenujte správně tvar listů. Jmenujte i další rostliny, u kterých dokážete určit tvar listů.

6 Složení listu: Většina listů má dvě části. čepel řapík
Ukázky rostlin naskočí na jedno kliknutí. bříza dub Které z dalších rostlin nemají list rozdělený na čepel a řapík?

7 Další dělení listů: Podle čepele: Vysvětlete toto dělení.
listy složené Podle čepele: listy jednoduché čepel z několika listů Vysvětlete toto dělení. čepel z jedné části Žáci odpovídají na naznačené otázky – kliknutím se pak objeví kontrola. Listy jehličnatých stromů se jmenují jehlice. Jaké znáte jehličnaté stromy?

8 Na podzim jehličí na stromech zůstává – kromě jediného stromu.
Jak se jmenuje strom, kterému na podzim listí opadává? MODŘÍN OPADAVÝ modřín na podzim (vlevo smrk) modřín v zimě

9 Zdroje: Učebnice: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3. Brno: Nová škola, s.r.o, 2011, ISBN Obrázky 512BITS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PRAZAK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SRIMESH. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Listy na podzim – foto Alena Tučímová – se souhlasem autorky


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google