Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkční přeměny stonku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkční přeměny stonku"— Transkript prezentace:

1 Funkční přeměny stonku

2 1. Zdužnatění stonku Slouží jako zásobárna vody, přejímají asimilační funkci listů u kaktusů a pryšců.

3 2. Brachyblasty zkrácené stonky nesoucí listy; modřín opadavý
U některých jehličnatých stromů čeledi borovicovitých z nich vyrůstá jehličí. Po sezónním opadnutí jehlic (např. u modřínu) tam větvička zůstává a později vyrostou nové na tom samém místě. Naproti tomu u borovice se jehlice obměňují průběžně a nové jehlice vyrůstají na jiném brachyblastu. I v tomto případě však brachyblast zůstává.

4 jehlice borovice jehlice modřínu květenství
Foto:

5 3. Kolce trny brachyblastového původu; slivoň trnka, hloh
zkrácený, dřevnatý stonek (brachyblast) přeměněný v trn. Kolce mohou být jednoduché nebo větvené. Na rozdíl od ostnů bývají obtížněji odlomitelné.

6 Foto: http://botanika.wendys.cz

7 4. Hlízy ztloustlé části stonku jako adaptace na nepříznivé podmínky
Hlíza se po vyčerpání v jednom roce vždy znovu obnovuje.

8 FOTO: Adéla Taitlová, Právo

9 5. Oddenky Oddenek je zásobní část rostliny vzniklá přeměnou stonku – tzv. podzemní stonek, často jako výběžek kořene u některých vytrvalých bylin. Rostlina v něm přezimuje. Pro využití se sbírá na jaře nebo na podzim, kdy jsou v něm stažené veškeré zásobní látky rostliny. Pokud se – např. při pletí – utrhne pouze nadzemní část rostliny bez oddenku, tak začne znovu růst.

10

11 6. Šlahouny Šlahoun je pružný dřevnatý výběžek stonku z úžlabí přízemních listů. Bývá zpravidla nevětvený, listnatý. Nese na zkrácených větévkách (brachyblastech). květenství nebo květy. Někdy se jako šlahouny označují přízemní bylinné výběžky, které na konci kořenují a zakládají novou rostlinu (např. jahodník).

12 7. Úponky Úponek slouží k přichycení rostliny k opoře.Rostliny s úponky se tak velmi často řadí mezi popínavé rostliny.

13 8. Cibule zdužnatělé orgány převážně listového, ale také stonkového původu; stonkový původ má tzv. podpučí, což je silně zkrácený stonek, na kterém pak obvykle vyrůstají zdužnatělé báze listů

14 9. Fylokladium Fylokladium je útvar odvozený od stonku, který funkčně i tvarově nahrazuje list. Příkladem rostlin s fylokladii je např. listnatec nebo chřest. Může být na nich umístěný i květ a plod, např. bobule u listnatce.

15

16 10. Pacibulky Pacibulka je útvar, která vzniká ztloustnutím šupiny pupenu a z pupenu tak vzniká vejčitý až kulovitý útvar sloužící k vegetativnímu rozmnožování. Po opadu či výsevem pacibulky z ní vyroste nová rostlina.

17

18 Shrnutí zdužnatění stonku (zásobárna vody)
brachyblasty (zkrácené stonky nesoucí listy) kolce (trny) hlízy (ztloustlé části stonku) oddenky (podzemní stonky) šlahouny (nesou květenství nebo květy) úponek (přichycení rostliny k opoře) cibule (zdužnatělé orgány) fylokladia (funkčně i tvarově nahrazují list) pacibulky (ztloustnutí šupiny pupenu)

19 Zdroje ucitse.vitej.net/redirect.php?soubor=1284
fffhttp://


Stáhnout ppt "Funkční přeměny stonku"

Podobné prezentace


Reklamy Google