Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Advertisements

Voda a její okolí.
HYDROSFÉRA.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Hydrosféra.
Voda.
vypracovala: Vendula skalová
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Pohyb vody na Zemi.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Voda a vzduch.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Hydrosféra Vodní obal země.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Vlastnosti a pohyby mořské vody
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_C8-007 HYDROSFÉRA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VODA.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_09_ZEMĚPIS
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
LITOSFÉRA zemětřesení
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_ZEMĚPIS
LITOSFÉRA sopečná činnost
VY_32_INOVACE_
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: 22.3.2013 Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS Téma: Základní zeměpisné pojmy – Hydrosféra Ročník: 6. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

HYDROSFÉRA

přírodní vodní katastrofy HYDROSFÉRA hydrosféra hydrologie výskyt vody skupenství vody vlastnosti vody oběh vody pohyby vody význam vody přírodní vodní katastrofy vodní hospodářství

Šipkou spoj význam pojmu HYDROSFÉRA věda zabývající se výzkumem vody na Zemi HYDROLOGIE stav vody ve formě látky VÝSKYT VODY stálý pohyb vody v krajinné sféře SKUPENSTVÍ VODY vodní obal Země OBĚH VODY podoba vody v určitém prostředí

Řešení: HYDROSFÉRA HYDROLOGIE VÝSKYT VODY SKUPENSTVÍ VODY OBĚH VODY věda zabývající se výzkumem vody na Zemi HYDROLOGIE stav vody ve formě látky VÝSKYT VODY stálý pohyb vody v krajinné sféře SKUPENSTVÍ VODY vodní obal Země OBĚH VODY podoba vody v určitém prostředí

Vodstvo naší planety se vyskytuje v prostředí: ve světovém oceánu na pevnině …………… Voda jako látka se vyskytuje ve skupenství: ……………

Vodstvo naší planety se vyskytuje v prostředí: Řešení: Vodstvo naší planety se vyskytuje v prostředí: ve světovém oceánu na pevnině v atmosféře ve světovém oceánu na pevnině …………… Voda jako látka se vyskytuje ve skupenství: …………… pevném (led) kapalném (voda na povrchu, pod povrchem, srážky v atmosféře) plynném (vodní pára) Vodu obsahují také živé organizmy.

Zařaď některé vlastnosti vody do správné skupiny fyzikální chemické teplota barva tvrdost skupenství hustota zápach slanost (salinita) Větší slanost má moře Norské nebo Středozemní?

Řešení: Větší slanost má moře Středozemní (uvádí se v promile ‰). VLASTNOSTI VODY Řešení: Vlastnosti vody fyzikální chemické skupenství slanost (salinita) tvrdost teplota Podle slanosti vody (obsahu rozpuštěných solí, především chloridu sodného – kuchyňské soli) dělíme vodu na slanou a sladkou. hustota barva Podle tvrdosti vody (obsahu rozpuštěných nerostných látek) dělíme vodu na tvrdou a měkkou. zápach Větší slanost má moře Středozemní (uvádí se v promile ‰).

Nejvíce sladkou vodu obsahují: ZÁSOBY VODY NA ZEMI Doplň pojmy 3 % sladká voda slaná voda 97% Nejvíce sladkou vodu obsahují: řeky jezera ledovce

Řešení: Nejvíce sladkou vodu obsahují: ZÁSOBY VODY NA ZEMI sladká voda 3 % sladká voda sladká voda slaná voda slaná voda 97% Nejvíce sladkou vodu obsahují: řeky jezera ledovce řeky jezera ledovce

Z celkové plochy zemského povrchu zaujímá světový oceán přibližně: 50 % (5/10) 60 % (6/10) 70 % (7/10)

Řešení: 50 % (5/10) 60 % (6/10) 70 % (7/10) 50 % (5/10) 60 % (6/10)

Voda se neustále vsakuje, stéká a vypařuje OBĚH VODY V PŘÍRODĚ Voda se neustále vsakuje, stéká a vypařuje 1) 2) 1) sublimace = přeměna skupenství z pevné látky na plyn 2) evapotranspirace = celkový výpar (i z rostlin)

Pojmenuj některé další pohyby vody

DALŠÍ POHYBY VODY Řešení: vlnění mořský proud gejzír dmutí

PŘÍRODNÍ VODNÍ KATASTROFY obrovská vlna tsunami povodeň po deštích zaplavení pobřeží po hurikánu sesuv půdy po mohutném dešti

VÝZNAM VODY, VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Voda je základní podmínkou života na Zemi. Je nenahraditelným přírodním zdrojem. Proto ji musíme chránit před plýtváním a znečištěním. To je hlavním úkolem vodního hospodářství.

Anotace: Výukový materiál je určen žákům 6. ročníku k procvičení, zopakování a utřídění základních zeměpisných pojmů a zajímavostí z učiva o hydrosféře. Žáci samostatně pracují s učebnicemi, svými poznámkami a atlasy světa. Informace si mohou vyhledávat i na internetu.

Zdroj: Citace: Vlastní zdroj. HÜBELOVÁ, Dana; NOVÁK, Svatopluk; WEINHÖFER, Martin. ZEMĚPIS pro 6. ročník 2. díl Přírodní obraz Země. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., 2007, ISBN 80-7289-081-6. Citace: Použité obrázky: www.office.microsoft (otevřená galerie), cs.wikipedia.org, commons.wikimedia.org PETR SERCL. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Watercycleczechhigh.jpg CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Physical_world.jpg DANIEL SCHWEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Labrador_Current.jpg?uselang=cs

CHMEE2. cs. wikipedia. org [online]. [cit. 22. 3. 2013] CHMEE2. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pisek_povoden.jpg JOCELYN AUGUSTINO. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FEMA_-_14964_-_Photograph_by_Jocelyn_Augustino_taken_on_08-30-2005_in_Louisiana.jpg?uselang=cs OREGON DEPARTMENT OF TRANSPORTATION. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oregon_540_(Cape_Argo_Highway)_(6860209018).jpg?uselang=cs