Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba pizza pečiva Autor Hana Nykodymová Anotace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Základy automatického řízení 1
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
INFORMATIKA – použití počítačů
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výroba plundrového těsta
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Strojní zařízení – Zhutňování
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Cukry – přírodní sladidla
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika– národní hospodářství
Strojní zařízení – Test 1
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Gastronomická zařízení - HACCP
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Stroje a zařízení - spoje
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
Ekonomika– národní hospodářství
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Není příloha, jako příloha
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Měření v dílenské praxi
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
Výroba dezertních hmot 2
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
Řezání vnějších závitů
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT.0504.1C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Pevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s ruční výrobou pevných těst. Prezentaci je možné rozdělit do více vyučovacích hodin. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Teplota, zadělávání, odležení. Datum 12. 12. 2012

4. Ruční zadělávání pevných těst

Osnova Základní suroviny na těsta Výroba pevných těst - rozdělení Ruční výroba – teplota surovin, zadělávání Technologické schéma ruční výroby lineckého těsta Odležení těsta – podmínky, význam Úprava pevných těst - ředění Kontrolní otázky Seznam použité literatury a zdrojů

1. Základní suroviny na pevná těsta Pšeničná mouka hladká Cukr moučkový Tuhý tuk – margarín stolní nebo máslo Vejce nebo žloutky Chuťové přísady

2. Výroba pevných těst Pevná tuková těsta se zadělávají i zpracovávají dvěma způsoby. malé množství se zadělává ručně velké množství strojově

3. Ruční výroba

Teplota surovin Teplota surovin a všech předmětů, které s nimi přijdou do styku, má být 15, maximálně 20°C. Styk těsta s lidskou rukou má být co nejmenší a nejkratší, aby nedocházelo k tání tuku, které bývá příčinou tzv. spaření těsta. Rozpuštěný tuk je pohlcován moukou a ztrácí tak elastičnost, tím se omezuje i elastičnost těsta. Spařené těsto je pak krátké, při vyvalování se trhá, láme a lepí na vál.

Ruční výroba - zadělávání Na čistou desku pracovního stolu se proseje předepsané množství mouky.

Ruční výroba - zadělávání Mouka se rozhrne tak, aby se vytvořil důlek, do kterého se přidá prosátý moučkový cukr, a rozhrnutím se znovu upraví do prohlubně. Do středu prosátého cukru se přidají vejce nebo žloutky, popř. chuťové přísady. Vejce s cukrem se vymíchají v kašovitou hmotu, do které se vloží hladce prohnětený tuk. Do tuku a kašovité hmoty se postupně přibírá mouka a hnětením se zpracuje ve stejnorodé těsto. Zpracování mouky musí být rychlé.

4. Technologické schéma ruční výroby lineckého těsta

5. Odležení těsta Čerstvě zadělané těsto necháme odležet při teplotě 10 až 15 °C několik hodin. V chladném prostředí je možné těsto uchovávat 4 dny.

Význam odležení pevných těst Správné odležení těsta přispívá k dokonalému spojení surovin. Těsto se během odležení zchladí na teplotu 10 až 18°C, což je nejvhodnější teplota pro vyvalování a tvarování těsta.

6. Úprava pevných těst - ředění Zadělané těsto se již nesmí dodatečně ředit. Zředíme-li těsto po zadělání mlékem nebo vodou, stane se lepivým a mazlavým, protože přidaná voda se již nemůže spojit s ostatními surovinami, zůstává v těstě volná, rozpouští cukr a tvoří s ním cukerný roztok.

7. Kontrolní otázky Jaké znáš způsoby výroby pevných těst? Jak zaděláme jinecké těsto základní ručně? Jaký je význam odležení pevných těst? Proč není vhodné zadělané pevné těsto dodatečně ředit ? Nakresli technologické schéma pro ruční výrobu lineckého těsta.

8. Seznam použité literatury a zdrojů: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-86-6 PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, 2007. ISBN 9788073330002 Obrázky - vlastní