Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Vymezení a pojetí sociální práce
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Finanční možností svépomocných skupin
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Koncepce péče o staré občany
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ohroženým domácím násilím
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Domácí násilí v praktické rovině
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Geriatrická komunitní centra Zdeněk Kalvach 1.LF UK Praha.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Domácí péče Home care.
Péče o seniory.
Koncepce ošetřovatelství
Komunitní a otevřená škola
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Mgr. Martina Pluháčková
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
SmoČR a senioři v obcích
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

Pracovní postupy sociálního pracovníka užívané ve zdravotnictví a v sociálně zdravotní péči Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče. Potřeby sociální práce se seniory vznikají v mimořádných situacích vyvolaných sociálními nebo zdravotními problémy.

Kritické body v sociální práci se seniory Hranice mezi zdravotní péčí a sociální prací – oba typy služeb poskytovat souběžně Podpora adaptace a integrace po odchodů do důchodu, podpora zdraví a kvality života Dovednosti soc. pracovníka (navázání kontaktu, rozpoznání potřeb…) v případě nemoci klienta Soc. práce se starými lidmi: vztah, důvěra, pocit bezpečí a jistoty Práce s rodinou klienta - seniora

Etapy soc. práce ve zdravotnictví Dlouhodobá sociální práce s klientem Ověřování výsledků Sociální terapie Návrh řešení a plán sociální pomoci Sociální diagnóza Seznámení s chorobopisem, první kontakt s pacientem

Komunitní sociální práce se seniory Sociální práce zaměřena na skupiny seniorů a podporu jejich integrace do komunity s cílem zdravotní a sociální prevence. Komunitní plánování – vytváření systémů služeb pro seniory ve vymezeném teritoriu, budování komplexů služeb pro seniory žijící v komunitě (podpora zdravého stárnutí), komunitní centra pro starší občany.

Principy komunitní sociální práce se seniory Počítat s heterogenitou starší populace (rozdíly mezi mladými a starými seniory 20 – 30 let. Podpora intergeneračních programů, nevytvářet getta. Podpora soběstačnosti, aktivity, vzdělávání, kognitivní aktivace … Služby: nabídka a dostupnost, zajištění informovanosti, tísňové volání, krizová intervence Zajištění bezpečnosti a pocitu bezpečí, důvěryhodnost, nízkoprahovost, prevence násilí… Kontinuita, komplexnost, flexibilita služeb.

Činnosti sociálního pracovníka v domově pro seniory Administrativní práce. Plánování příchodu do instituce. Informování veřejnosti. Individuální adaptační plán a plán péče. Programy aktivit, mezigenerační programy, zapojení komunity, dobrovolnický program. Koordinace respitních pobytů, psychosociální pomoc seniorům –socioterapie, validace, taneční, reminiscenční terapie, trénování paměti apod. Manažerská činnost, dohled na dodržování lidských práv a etického kodexu, práce se stížnostmi. Zajišťování programu kvality.