Jan Neruda Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Májovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Májovci: Jan Neruda Tematická oblast: Český jazyk a literatura Ročník:1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Jan Neruda - dílo.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Karel Havlíček Borovský Český jazyk 7. ročník
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Literatura doby husitské
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Literatura období romantismu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
¨-4-.
Téma (název prezentace)
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Literatura období renesance
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Český jazyk JOSEF KAJETÁN TYL.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
Řecké báje (3) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA III/2 Literární test 7. ročník Mgr
Transkript prezentace:

Jan Neruda Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 55 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, obsahuje stručný životopis spisovatele, přehled jeho díla, křížovku a její řešení.

Jan Neruda 1834 v Praze Matka – posluhovačka Otec – vysloužilý voják, kantýnský Celý život prožil na Malé Straně (dům U Dvou slunců). Vystudoval gymnázium, pokračoval ve studiu práv a filozofie (studium nedokončil). Pracoval jako úředník (nespokojen), stal se novinářem a spisovatelem. Žil osaměle, nikdy se neoženil. Osudové ženy: Anna Holinová – láska, Karolína Světlá – přítelkyně, matka. Po delší nemoci (zlomenina čéšky, rakovina, alkoholismus) umírá  1891. Pohřben na Vyšehradském hřbitově.

Neruda - novinář Jako novinář přispívá do Obrazů domova, Hlasu, Lumíra, Času, Květů a Národních listů. Přispívá i do německých novin. Na konci života nucen psát jeden fejeton týdně do Národních listů (jediný zdroj příjmu). Fejetony a cestopisné črty sebrány do Studie, dravé a hravé (Kam s ním) Žerty krátké a kratší Menší cesty Obrazy z ciziny Věnoval se i literární kritice.

Sbírky poezie Hřbitovní kvítí (velmi pesimistická, pocity zklamání, roztrpčení a osamělosti) Knihy veršů (výběr dosavadní autorovy tvorby včetně básní z předešlé sbírky). Rozdělena na tři části: Kniha veršů výpravných (sociální tématika – Dědova mísa) Kniha veršů lyrických a smíšených (intimní básně – Otci, Matičce, Anně) Kniha veršů časových a příležitostných (politická a vlastenecká poezie) Písně kosmické (inspirované rozvojem vědy a techniky, plné optimismu, víry v budoucnost a vlastenectví; kladně přijaty čtenáři)

Sbírky poezie Balady a romance (náměty z legend, bible, historie; vztah matky a syna, rodičů a dětí; v jeho pojetí přechází balada v romanci a naopak) Prosté motivy (intimní deník autora, paralela roční období – život člověka). Rozdělena na čtyři části: Jaro (radostné mládí, očekávání) Léto (dospělost, vrchol sil) Podzim (stárnutí, úbytek sil) Zima (smíření se smrtí, rezignace) Zpěvy páteční (vydány posmrtně, básně psané s patosem, národnostní a vlastenecká tématika)

Próza Sbírky povídek Povídky z pražského prostředí, hrdinové jsou výstižně charakterizováni, každý z nich je nezaměnitelný, hrdiny jsou typičtí měšťané i lidé z okraje společnosti. Arabesky Pražské obrázky Povídky malostranské Román Trhani - život dělníků stavících železnici

Malostranské povídky Týden v tichém domě Přivedla žebráka na mizinu Hastrman Doktor Kazisvět Pan Ryšánek a pan Schlegl Jak si nakouřil pan Vorel pěnovku

Důvod žebrákova neštěstí Příčina smíru p. Ryšánka a p. Schlegla Křížovka – vše v ní má vztah k životu a dílu Jana Nerudy. Důvod žebrákova neštěstí Příčina smíru p. Ryšánka a p. Schlegla Nešťastný kuřák dýmky Nerudova přítelkyně Přezdívka lékaře Útvar, v němž vynikal Místo pohřbu Hrdina nejznámějšího fejetonu Znamení rodného domu Město jeho příběhů

P O M L U V A T B Á K R E S Ě Z I F J N Y Š H D Í C Řešení Důvod žebrákova neštěstí Příčina smíru p. Ryšánka a p. Schlegla Nešťastný kuřák dýmky Nerudova přítelkyně Přezdívka lékaře Útvar, v němž vynikal Místo pohřbu Hrdina nejznámějšího fejetonu Znamení rodného domu Město jeho příběhů P O M L U V A T B Á K R E S Ě Z I F J N Y Š H D Í C