Alzheimerova choroba Markéta Suráková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Advertisements

Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Ničí rozum, srdce i duši….  nejčastější typ DEMENCE (latinsky „demens“, de = mimo, od, mens = duch, mysl)  degenerativní onemocnění mozku, nevyléčitelné,
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
Číslo v digitálním archivu školy
Příčiny a funkce deviací PhDr.Hana Pazlarová, ph.d
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Terapeutické komunity
City DUM_15.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Aktuální otázky stalkingu z pohledu teorie a praxe
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Etický rozměr péče o klienta trpícího demencí
Specifické poruchy učení a NKS
Speciální psychiatrie – MKN 10
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Panická porucha.
Lenka Slepičková Sociologie pro speciální pedagogy (podzim 2015)
Psychologie test.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Specifické metody SP LS 2016
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief).
Demence Charakteristika demence: Sekundární postižení
Výchova k občanství Vnitřní svět člověka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Transsexualita.
Organické duševní poruchy
Centra kolegiální podpory
Návykové látky Alkohol
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Když vás potká vyhoření
1. Rady pro udílení svátosti smíření
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Alzheimerova choroba Markéta Suráková

Film Daleko od ní (2006, Kanada) Přes 40 let manželství naruší nemoc Fiona dobrovolně odejde do domova s profesionální péčí Grant se poté stává pouhým pozorovatelem, žena se mu stále odcizuje

Charakteristika nemoci Progresivní onemocnění Neznámá příčina Úbytek neuronů a jejich synaptických spojení V mozkové kůře se vytváří bílkovina, která poškozuje nervové buňky Trvá přibližně 5-8 let a končí smrtí

Výskyt a formy Nejčastější typ demence, 50-70% všech demencí Za každé období pěti let se výskyt přibližně zdvojnásobí (tzn. V 70 letech jí trpí 6%, v 75 letech už 12%) Podle doby vzniku rozlišujeme dvě formy: Presenilní forma – začátek nemoci do 65 let, častěji ženy Senilní forma – počátek nemoci po 65. roku života

Příznaky nemoci Rozvíjí se pomalu, pozvolna a plynule Jednotlivé příznaky se objevují postupně a ze začátku nenápadně, potíže začínají být zřejmé mezi 2. a 4. rokem od počátku onemocnění Psychické funkce jsou postiženy rovnoměrně, úpadek je komplexní – kompetence i osobnost

Rozvoj příznaků Úbytek kognitivních funkcí – progredující porucha paměti (x zapomnětlivost)  problémy v běžných činnostech Ztráta orientace v prostoru a čase  úzkost, ztráta identity, nepozná blízké ani sebe Ztráta schopnosti logicky uvažovat (neví, co má v obvyklých situacích dělat, okolní svět podivný a nesrozumitelný, nechápe vztahy mezi lidmi, bludná přesvědčení) Redukce slovní zásoby, verbálního vyjadřování, neschopnost porozumět, echolálie, komolení slov, odpovědi dle kontextu, ale neodpovídají skutečnosti

Ztráta schopnosti kontrolovat emoce, často tupá euforie, ale i úzkost či deprese, v pokročilejší fázi oploštělost emocí a apatie Změny v osobnosti a nápadnosti v chování  nedodržují společenská pravidla a ohledy, egocentrismus, negativismus, podezíravost, narušení mezilidských vztahů, přestávají o sebe dbát, nakonec se stávají inkontinentními

Děkuji za pozornost! 