NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na vesnici v 18. století.
Advertisements

Autor: Mgr. Ilona Nováková
Život na venkově.
Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
6. ročník Pravěk.
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Pravěk Mladší doba kamenná
Stolování ve středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
Obec, kde žiji Vesnice.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Ještě před 60-ti lety byla televize zvláštností a vyjímečností, program jen pár hodin denně.
Středověk, gotický sloh
Zemědělství ve středověku
SLOVANÉ.
Sakkára Autor: Titul. Jméno Příjmení Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Identifikátor materiálu:ICT_ x- xx Pořadové číslo projektuCZ.1.07./1.4.00/ Anotace AutorTomáš Lešingr Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřebyžádné.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.8 Život na vesnici a ve městě Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Marcela Schmiedhamerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Vyjmen. slova a stavba slova TEMA: Souvětí. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
ŽIVOT ZEMĚDĚLCŮ Zemědělci díky pokročilejšímu zemědělskému nářadí a nové metodě obdělávání půdy dosahovali během vrcholného středověku vyšších výnosů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_01
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_161_ Přicházejí Slované
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_O životě na vesnici
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Naše země v dávných dobách.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Slované VY_32_INOVACE_3C_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Marcela Schmiedhamerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Vlastivěda 4.ročník TEMA: Středověké vesnice. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.1262

Anotace: Prezentace je určena k seznámení žáků s životem rolníků ve středověkých vesnicích. Jak vypadaly středověké vesnice, jak lidé ve středověkých vesnicích žili v souladu s přírodou v průběhu roku, jakým způsobem obdělávali svá pole.

Jak vypadalo venkovské stavení? Středověká vesnice Vesnici tvořilo 15 až 30 obytných stavení s dvorem a oplocenou zahradou. Vesnice měly pravidelné uspořádání, uprostřed vesnice bývalo volné prostranství – náves. Okolo dvorů a zahrad stavěli vesničané ploty splétané z proutí. Jedinou kamennou stavbou na vesnici býval kostel. S kostelem se nespojoval jen náboženský život vesnice ale před kostelem se lidé scházeli k projednávání nejrůznějších záležitostí, žebráci se zde doprošovali almužny. Jak vypadalo venkovské stavení? Stavení, ve kterém žilo i 8 lidí mělo jen jednu obytnou místnost. Vedle ní byl vchod s malou předsíní a komorou, která sloužila k ukládání nářadí a potravin. Stěny byly z otesaných kmenů stromů, mezery se ucpaly mechem a jílem. K pokrytí střechy se používala sláma.

Jak vypadala obytná místnost? Měla jen malá okna, uprostřed místnosti stál stůl a lavice. Vesničané spali na jednoduchém dřevěném lůžku, nebo na hromádkách sena na hliněné podlaze. Místnost byla vytápěna pecí, ve které pekli chleba a na ohništi se připravovalo jídlo. Své obytné stavení a téměř vše z jeho vnitřního vybavení si museli vesničané zhotovit sami. Jen železné nářadí a keramické nádoby kupovali na městském trhu. Ženy na venkově praly prádlo u potoka a špínu vytloukaly prkénky. Hospodářská stavení Dřevěná hospodářská stavení jako chlévy, stodoly a kůlny stály na dvoře u obytného stavení.

Obdělávání půdy Chov dobytka Lidé žijící ve středověku měli s opatřováním obživy daleko více starostí, než my máme dnes. Těžká práce vesničanů přinášela jen malou úrodu. Jedinými pomocníky rolníka při práci na poli byla zvířata zapřažená do pluhu. Půda patřila panovníkovi , šlechtě a církvi. Rolník pracoval na půdě, kterou měl pouze propůjčenou a musel za to odvádět určité dávky. Kromě obilí pěstovali také mák, řepu, chmel, vinou révu a další. Chov dobytka Vesničané také chovali dobytek- krávy, ovce, prasata a drůbež. Domácí zvířata se po většinu roku pásla venku. Hubené, špatně živené krávy však dávaly jen málo mléka.

Život na vesnici v průběhu roku Naši předkové neměli hodiny, čas jim plynul pomaleji, v průběhu dne určovali čas podle Slunce na obloze, doma pak podle délky shořelé svíčky. Jednotlivé dny v roce označovali podle náboženských svátků. Vánoce- po Vánocích nastalo dlouhé období masopustu spojené s veselými zábavami. Po skončení masopustu pak velký půst a přípravy na velikonoční svátky. V červnu začínala senoseč, když byla tráva už dost vysoká a sekala se kosami. V létě se sklízelo obilí na poli a na podzim se šlapaly hrozny holýma nohama a v sudech kvasilo víno. Během prvních zimních měsíců pak nastal čas zabíjačky.

Použité zdroje: /citace 2012- 12- 5 / Obrázky byly vytvořeny v otevřené galerii Microsoft Office. Text je vytvořen autorem materiálu.