Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Románská kultura.
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Sv.Václav.
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
České země ve středověku
Svatý Václav.
Bazilika svatého Václava
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
 Narozena roku cca 860  Zemřela roku 921 dne 15. září.  O původu S.L. existují dvě teorie: 1) Kristiánova legenda-S.L. byla dcerou pšovského knížete.
Počátky českého státu 4.ročník
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Václav, sv. Ludmila Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace.
Mgr. Miloslava Pucandlová
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
BOŘIVOJ A LUDMILA
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/47 Anotace Přemyslovské knížectví – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
Spytihněv II..
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svatý Václav 28.září.
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA SVATÉHO VÁCLAVA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Soubor testů 1 Mgr. Ludmila Růžičková
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz Český stát raného středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-19 Šablona: III/2 Inovace.
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Počátky českého státu.
Vláda přemyslovských knížat
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Anotace: Klíčová slova:
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Téma (název prezentace)
Transkript prezentace:

Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Milena Trojanová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ ČJS.4.Tro.49_Stara_Boleslav Datum: 9. 11. 2013 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Název: Stará Boleslav Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace se vztahuje k učivu o sv. Václavovi a jeho umučení ve Staré Boleslavi.   Klíčová slova: Stará Boleslav, sv. Václav, Boleslav

Stará Boleslav

Stará Boleslav Podle archeologických nálezů byla Stará Boleslav osídlena již v počátcích českého státu. Stál tu opevněný knížecí hrad. Tradičně je Stará Boleslav spojována s mučednickou smrtí svatého Václava.

Svatý Václav O životě svatého Václava neexistují téměř žádné spolehlivé zprávy. Při sestavování jeho životopisu vycházíme z legend a archeologických nálezů. Narodil se kolem roku 907, podle jedné z nepodložených legend ve Stochově na Kladensku. Otcem Václava byl kníže Vratislav, matkou kněžna Drahomíra. Václava vychovávala jeho babička, svatá Ludmila, která ho vedla ke křesťanství. Po smrti Vratislava vládla Drahomíra, po ní převzal moc Václav. Jeho bratr Boleslav byl bojovný, toužil po moci, a nebyl spokojen s diplomatickou Václavovou politikou.

Smrt svatého Václava Podle legendy pozval Boleslav při příležitosti svátku svatých Kosmy a Damiána svého bratra na hostinu do svého sídla v Boleslavi (dnes souměstí Brandýs – Stará Boleslav). Ráno, když šel Václav na modlitbu do kostela, nechal ho Boleslav zavraždit. Václav zemřel u vstupních dveří kostela. Prameny se shodují, že Václav zemřel v pondělí 28. září, nejasnost je kolem jeho roku úmrtí. Pravděpodobně jde o rok 935.

Hrob svatého Václava Kníže Břetislav nechal na památku Václavovy násilné smrti vybudovat basiliku sv. Václava, do jejíž stavby byl včleněn kostel sv. Kosmy a Damiána. V jeho původní kryptě je hrob sv. Václava.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Interiér kostela Nanebevzetí Panny Marie v kostele jsou fresky, které vycházejí z legendy o sv. Václavovi.

Interiér kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Socha sv. Václava v nice kostela Nanebevzetí Panny Marie

Bazilika sv. Václava

Bazilika sv. Václava

Bazilika sv. Václava V pozadí kostel sv. Klimenta, který býval součástí knížecího hradu. Hrad měl ne-obyčejně silné opevnění.

Kaple blahoslaveného Podivena Podiven byl jedním z družiníků sv. Václava. Byl stejně jako Václav umučen.

Z jakých pramenů se dovídáme o životě sv. Václava? Kdo vychovával sv. Václava? Proč slavíme 28. září svátek sv. Václava? Jak a kde zahynul kníže Václav? Existuje hrob sv. Václava? Znáš pověst , která vypráví o sv. Václavovi?

Řešení: Z legend, z kronik, z archeologických výzkumů. Jeho babička, sv. Ludmila. Je to výročí smrti sv. Václava. Násilnou smrtí ve Staré Boleslavi. 5. Hrob sv. Václava je v kryptě kostela sv. Václava ve Staré Boleslavi. 6. O knížeti Václavovi vypráví pověst o Blanických rytířích.

Text upraven podle Wikipedie. Vlastní fotografie autorky. Zdroj: Text upraven podle Wikipedie. Vlastní fotografie autorky. http://www.rajce.net/a7880859